Göç İdaresi Başkanı Ünlü: “500 bine yakın Suriyeli kendi iradeleriyle dönüş yaptı”

Doha Forum 2022'de konuşma gerçekleştiren İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü,“500 bine yakın Suriyeli kendi iradeleriyle dönüş yaptı” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2022 18:22 GÜNCELLEME 27.03.2022 11:26 GÜNCEL
Göç İdaresi Başkanı Ünlü: “500 bine yakın Suriyeli kendi iradeleriyle dönüş yaptı”
Göç İdaresi Başkanı Ünlü: “500 bine yakın Suriyeli kendi iradeleriyle dönüş yaptı”

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, Doha Forum 2022'deki "Mülteci Akımlarının Yönetiminde Uluslararası Topluluğun Rolü: Suriye ve Ötesi" oturumunda konuşma yaptı. Türkiye’nin göç politikasını anlatan Ünlü "Rusya Suriye’de sahaya müdahil olmadan önce Türkiye kendisi doğrudan Suriye’ye müdahale edip mülteci krizini önleyemez miydi?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Cumhurbaşkanımız o dönemde Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini her fırsatta ifade etti ancak o dönem dünya buna maalesef destek olmadı. Hatta Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki 18 Mart mutabakatına göre, AB Türkiye ile birlikte Suriye’nin kuzeyinde güvenli alanlarda insani koşulların iyileştirilmesini destekleyecekti ancak AB de bu taahhüdünde durmadı. Türkiye kendi imkânlarıyla Suriye’nin kuzeyinde bu güvenli bölgeleri oluşturdu ve oluşturulan bu güvenli bölgelere neredeyse 500 bine yakın Suriyeli tamamen kendi iradeleriyle gönüllü geri dönüş yaptı."

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI

Göç İdaresi Başkanı Ünlü, Suriye’deki savaş ve Esed rejiminin işkencelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısını da açıkladı: "Türkiye geçici koruma statüsü sahibi 3,7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Buna ek olarak Türkiye’de dünyanın farklı ülkelerinden 300 bin civarında da şartlı mülteci bulunuyor."

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ŞART

Panelde dünyadaki mülteci kriziyle ilgili de açıklamalar yapan Ünlü, "Öncelikle sorunların kökenine inmek gerekiyor. Sorunların minimalize edilmesi için de uluslararası dayanışmanın artırılması gerekiyor. Ancak, gerçekte yapılanlara baktığımız zaman; gelişmiş ülkeler, meseleyi dışsallaştırarak mülteci sorununu çatışma alanlarıyla komşu olan, nispeten az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin üstünde bırakmayı amaçlayan ve kendi sınırlarında güvenlik tedbirlerini artırmak suretiyle mülteci akınlarını kendi sınırlarının diğer tarafında tutan politikaları tercih ediyorlar" diye konuştu.

EGE DENİZİ'NDEKİ HUKUKSUZLUĞA VURGU

Panel moderatörünün bir diğer panelist olan İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısına yönelttiği “Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya çıkan mülteci akınında AB hızlı hareket edip geçici koruma statüsü verme kararı alırken Suriye krizi başladığında Suriyeli mültecilere böyle bir reaksiyon niye göstermedi? Bu ayrımcı bir tavır değil midir?”şeklindeki sorusuna İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı “O tarihte AB ülkeleri arasında bu konuda maalesef bir uzlaşı sağlanamadı” cevabını verince Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü söz alarak şu ifadeleri kullandı:

“AB’nin Suriyeliler için o tarihte bir geçici koruma kararı almamış olması veya AB üyesi ülkeler arasında uzlaşının olmaması, 1951 Mülteci Sözleşmesinden ve diğer insan hakları belgelerinden doğan sorumluluklarımızı ortadan kaldırmaz. Ege Denizi’nin ortasında insanları hukuksuzca geri itmenin ve en temel insan haklarını çiğnemenin mazereti olamaz"dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • B.G 2 yıl önce Şikayet Et
    Mülteci ve göçmen işleri ve yetkisi göç idaresinden emniyete terar geri verilmesi gerekiyor.Vatandaş olarak bu konuda bilmediğimiz birçok detay var.Cimere mülteci ve göçmenlerin sağlık hizmetini paralı almaları gerektiğini yazdım bana cevapları göç idaresi ödeneğinden ödeniyor diye .Hatayda bir günde 28 çocuk doğmuş 26 sı göçmen ve mülteci çoçuk .Bu olayın hangi tarafına baksanız her yönü yanlış ve tehlikeli olduğunu düşünüyorum .Ülkemizin ileride karşılaşacagı en büyük sorunu mülteci ve göçmenlerin nüfusunun hızlı bir şekilde çoğalması olacak.
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece siz değil ülkenin net söylüyorum en az %85-90 arası sizin gibi düşünüyor.
    Cevapla
  • Göçmenistan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu Suriye'li, Afgan'lı, Irak'lı sığınmacılardan ülkemize milletimize bir hayır gelmez. Toplumun demografik yapısına zarar verdikleri yetmezmiş gibi devletimize de ciddi anlamda mali bir yük oluşturuyorlar.. Yeter artık misafirliğin de bir sınırı var. Dönsünler ülkelerine. Göçmenistana döndük resmen dünyada başka hangi ülkede görülmüş milyonlarca sığınamacıya ev sahipliği yapmak.
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    En büyük sıkıntıda adamların yaşam tarzı. Ya peygamber zamanında sadece 183 muhacir yüzünden bile bir problem çıkmış. Açın okuyun muhacir ve ensar arasında su problemi çıkmış. Peygamberimiz olayı çözmüş. Bu sadece düşük sayıyla bile oluyorsa ileride milyonlarla neler neler olur. Kıtlık geliyor diyorlar dünyanın her yerinde sıkıntı var. Çin durmadan stok yapıyor
    Cevapla
  • B.G 2 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum size malesef görmezden geliniyor bu sorun ileride çoçuklarımızın karşısına dağ gibi çıkacak iş işten geçmiş olacak yazık çok yazık
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul’da yaşadığı görülen baigsarkar8 kullanıcı adlı Pakistanlı şahısın, gizlice kayda aldığı görüntüleri, İngilizce, “Tatlı Türk kızları sizi seviyorum” ifadeleriyle 2020 yılında Tiktok'ta paylaştığı görüldü. Allah rızası için atın bu sapıkları ülkeden. Analarımız, bacılarımız, eşlerimiz bu gidişle sokaklarda rahat rahat gezemeyecek. Zaten yerli sapıklardan bıktık birde bunlar çekirge gibi çoğalıp başımıza bela olmasın. Gerekli makamlar ilgilensin bu sapıklarla. Aynını biz onlara yapsak hoşlarına gider mi ? Bunların Müslümanlıkları lafta sözde kalmış
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    inşallah giderler,valla kendi ülkelerinden ümidi kesip,Türkiye yi ele geçirmeye çalışıyorlar,semtim İkiteli Suriyeli lere ait işyeri,dükkan dolu,ve hep Suriye malları çoğunlukla,fiş neyinde vermiyor bunlar,ve evet ve çokda (uyanıklar)fiş isteyince bülbül gibi Türkçe konuşan adam işi saflığa,dilimizi bilmezliğe vuruyor.
    Cevapla
  • avciTURK AVCI 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar geleli 7-8 yildan fazla olmus , duzenlerini kurmuslar , is yeri sahibi olmuslar arti huzur var niye donsunler ki kimse kimseyi kandirmasin.Gelenlerin %30 u bile geri donmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR