19 Mayıs tatili hafta sonu ile birleştirilecek mi? Tatil 4 gün olacak mı?

Senelik takvimde resmi tatil olarak kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gününde kamu kurumları, okullar; bankalar ve noterler idari izinli sayılıyor. Bu yıl, tatilin Perşembe gününe denk gelmesi hasebiyle milyonlarca öğrenci hafta sonu ile birleşme ihtimalini araştırıyor. Peki, 19 Mayıs tatili 4 gün olacak mı?

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2022 09:06 GÜNCELLEME 18.05.2022 09:06 GÜNCEL
19 Mayıs tatili hafta sonu ile birleştirilecek mi? Tatil 4 gün olacak mı?
19 Mayıs tatili hafta sonu ile birleştirilecek mi? Tatil 4 gün olacak mı?

Türkiye'nin senelik takviminde 9 farklı tatil günü veya diğer bir deyişle izin günü bulunuyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı da, bahsi geçen günler arasında yer almaktadır. Sadece kamu kurumları ve bankalar da değil, okulöncesi; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde de bir günlük izin yapılıyor. "Ulusal Bayramlar" statüsünde değerlendirilen 19 Mayıs bu sene Perşembe günü kutlanacak. Covid-19 salgınındaki gidişat da göz önünde bulundurulduğunda, 2 yıllık aradan sonra ilk kez bu güne özel kutlamalar yapılabilir. Ülkemizdeki milyonlarca veli ve öğrenciler ise, 19 Mayıs tatilinin 20 Mayıs Cuma günü ile aynı potada eritilip 4 güne uzaması ihtimalini merak ediyor. Peki, 19 Mayıs tatili hafta sonu ile birleşecek mi?

19 Mayıs Tatili Uzatılacak Mı?

Ülkemizdeki eğitim kurumlarından sorumlu Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafınca, şimdiye dek 19 Mayıs tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

19 Mayıs tatili

Resmi izin takviminde 20 Mayıs günü geçmemekle beraber sadece 19 Mayıs'ta kutlama ve anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Yine de son karar, MEB ve YÖK aracılığıyla halka duyurulacak.

4 Gün Tatil Olacak Mı?

Önceki dönemde 19 Mayıs, Cuma gününe denk geldiği takdirde hafta sonu ile birleştirilip 3 günlük izin yapılıyordu. Lakin 20 Mayıs günü literatürde "resmi izin günü" olarak geçmiyor. Bu sebeple, Cuma günü tüm eğitim kurumlarında, banka ve kamu dairelerinde rutin düzene geçilmesi bekleniyor.

19 Mayıs kutlamaları, Samsun

Yani, Perşembe günü izin yapan bireyler; Cuma günü normal akışa dönüp, hafta sonu tekrar izin takvimine geçecek. Son olarak, 19 Mayıs'ın içinde bulunduğumuz eğitim yılındaki (2021-22) son Ulusal Bayram ve son resmi izin günü olduğunu tekrar etmekte fayda var.

19 Mayıs'ta Ne Oldu? 19 Mayıs'ın Önemi ve Anlamı

Tarihler 19 Mayıs 1919'u gösterdiğinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, beraberindeki heyetle birlikte Bandırma Vapuru ile Samsun yolculuğuna çıktı. Bu yolculuk, zamanla milli direnişin işaret fişeği olarak tanımlanırken; bu güne özel farklı isimler de verildi.

19 Mayıs'ın simgesi Bandırma Vapuru

1926'da "Gazi Günü", 1935'te "Atatürk Günü", 20 Haziran 1938'de Atatürk'ün de onayıyla "Gençlik ve Spor Bayramı" ve son olarak 1981 yılından günümüze değin "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" şeklinde anılmaktadır. 

19 Mayıs Günü Ne Gibi Etkinlikler Yapılmaktadır?

19 Mayıs günlerinde, genellikle eğitim kurumları tarafından organize edilen bir dizi etkinlik yapılmaktadır. Bunlar arasında, flama ve Türk Bayrağı ile kent meydanından geçiş töreni; çeşitli spor etkinlikleri, Türk Bayrağının Samsun'dan karaya çıkartılıp Ankara'ya götürülmesi en bilinenleridir. Öte yandan, 19 Mayıs'a özel şiirler, şarkılar ve tiyatrolar da yerel yönetimlerin idaresi ve kontrolü altında organize edilmektedir. Bu etkinliklerin ilçedeki protokol heyeti ise, "Garnizon Komutanı", "Belediye Başkanı" ve "Kaymakam"dan oluşmaktadır. Başkent Ankara'daki etkinliklere ise, Hükümet kanadından katılım sağlanmaktadır.

Resmi Tatil Tarihleri 2022

  • Yılbaşı: 1 Ocak Cumartesi 

  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan Cumartesi

  • Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs

  • Ramazan Bayramı: 2 Mayıs Pazartesi - 4 Mayıs Çarşamba

  • Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs Perşembe

  • Kurban Bayramı: 9 Temmuz Cumartesi - 12 Temmuz Salı

  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz Cuma

  • Zafer Bayramı: 30 Ağustos Salı

  • Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim Cumartesi

Takvime 2016 yılındaki kanlı darbe girişiminden sonra eklenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de dahil olmak üzere 9 farklı izin tarihi bulunmaktadır. 

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • SON DURAK 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence 19 mayıs da tatil olmasin
    Cevapla
  • Vatann 1 yıl önce Şikayet Et
    Tatil yoook
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmayacak herkes çalışsın ne tatili
    Cevapla
  • capadocya 1 yıl önce Şikayet Et
    allah aşkına neyin tatili ne öğrenebildi çocuklar zaten pandemi süresince bildiklerini unuttular bence o günde tatil olmamalı lütfen gaz vermeyin bize tatil değil çocuklarımızın geleceği önemli
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    yazim ayse isimli bayan arkadasa cebaben yazilmistir. Ne kadar boş konuşuyorsun sanırsın kendisi Prof öğretmen kendi ne biliyor ki çocuklara ne öğretiyor müfredat ne diyorsa o sen biliyormusun meb de talim terbiye kurulu denen birim ne iş yapar senim 2x2 nin sonucunu talim terbiye kurulu ne çıkarirsa öğretmen onu öğretir ama pratikte sonuç öyle değildir. kısacası eğitim bitmiş sen kalkıp öğrenciye bahane bulma burada garip olan anne babalar değildir kendini bilmez.boş beleş yorum yazanlardir
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Okulun sonu geldi bu vakte kadar öğrenemediyse sıkıntı çocuktadır. Pandemiyi bahane etmeyin. Sanki bir gün fazla gelince ordinaryüs olacak. Bayramdan sonra perşembe, cuma okul açıktı da ne oldu? Çocuklar okula gelmedi. Bu ana babalar da bir garip.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR