Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelli askerlik yapabilecek mi? 2022 Bedelli askerlik ücreti

Yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düşenler için beklenen cevap Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 23 Mayıs 2022 tarihli düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düşenler için bedelli askerliğin yolu açılıyor. İşte detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2022 09:43 GÜNCELLEME 25.05.2022 09:45 GÜNCEL
Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelli askerlik yapabilecek mi? 2022 Bedelli askerlik ücreti
Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelli askerlik yapabilecek mi? 2022 Bedelli askerlik ücreti

22 Temmuz 2020 tarihi itibari ile 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte Askerlik süresi 6 aya düşürülmüş, Bedelli askerlik sürekli hale getirilmiş, Dövizle askerlikteki yaş sınırlaması kaldırılmış, Askerlik yapanlara ilave haklar verilmiş ve Altı aylık askerliğini tamamlayanlara ilave özlük hakları ile birlikte ikinci altı ay askerlik yapabilme imkanı sağlanmıştı. Yeni düzenlemenin ise yoklama Kaçağı ve bakaya durumuna düşenleri kapsayıp kapsamadığı merak edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Mayıs 2022 tarihli düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında konuya açıklık getirdi. İşte detaylar....

Yoklama Kaçağı ve Bakaya Kalanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Mayıs 2022 tarihli düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar hakkında açıklama yaptı. İşte açıklama;

 "Yoklama kaçağı gençlerimize bedelli askerlik yolunu açıyoruz. Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı gençlerimiz bedelli askerlikten faydalanabilecek." 

Bedelli Askerlik

Bakaya Nedir?

Herkesin de bildiği gibi askerlik vakti gelmiş ve tecil süresi dolmuş veya süresi dolduğu halde tecil ettirmemiş kişilere denir. Halk arasında asker kaçağı ibaresi olarak da kullanılır.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir.

Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26'ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmi dört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

Askerlik Yoklama

Askerlik Yoklaması Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

Askerlik yoklaması başvuru işlemi için öncelikle E- Devlet sistemine TC kimlik no ve şifreniz ile giriş yapın. Site içi arama alanı üzerinden Millî Savunma Bakanlığı” yazdığınızda, gelen listedeki “Yoklama Başvurusu” bağlantısına tıklayınız. İlgili linkteki aşamaları takip ederek yoklama başvurunuzun birinci adımını tamamlayın. 

Akabinde yoklama işleminin birinci adımının tamamladıktan sonra aile hekiminize giderek askerlik için muayene olmalısın gerekiyor. 

Yine E- Devlet üzerinden Site içi arama alanına “Millî Savunma Bakanlığı” yazdığınızda, altında bulunan “Yoklama Başvurusu Süreç Takibi” bağlantısına tıklayarak aile hekimi onayını görebilirsiniz. 

Son aşamada ise başvuru yapan kişinin yapacağı bir şey kalmıyor. Muayne sonucuna göre Askeralma Genel Müdürlüğünce yoklama süreci tamamlanacak. Aile hekimi tarafından “askerliğe elverişlidir” kararı verilmesi durumunda yoklama sonucu elektronik ortamda askerlik şubesi kayıtlarına aktarılacak.

2022 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar Oldu?

Milli Savunma Bakanlığı 2022 yılının ilk altı ayı için bedelli askerlik ücretini 55 bin 194 TL olarak açıkladı. 

Ahmet Özcan . Haber7.com - SEO
Haber 7 - Ahmet Özcan .
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR