Adalet Bakanlığı Şile Bozgoca Camii’nin yurt dışına kaçırılan kayıp kitabesini geri aldı

İstanbul Şile Bozgoca Camii'nden çalınan ve yasadışı yollardan yurtdışına kaçırılan El-Hâcc İbrahimzâde Hurşid Beğ kitabesi Adalet Bakanlığı'nın girişimleriyle Türkiye'ye getirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2022 15:09 GÜNCELLEME 03.06.2022 15:34 GÜNCEL
Adalet Bakanlığı Şile Bozgoca Camii’nin yurt dışına kaçırılan kayıp kitabesini geri aldı
Adalet Bakanlığı Şile Bozgoca Camii’nin yurt dışına kaçırılan kayıp kitabesini geri aldı

El-Hâcc İbrahimzâde Hurşid Beğ kitabesi geçen hafta Adalet Bakanlığı yetkileri tarafından Hollanda Adalet Bakanlığı yetkililerinden teslim alındı. 

İstanbul’un Şile ilçesinin Bozgoca Köyündeki camiye ait tarihi kitabe yasa dışı yollardan yurtdışına kaçırıldı. Hollanda’da 17 Eylül 2021 tarihinde kitabenin satışı için açık arttırma ile müzayede gerçekleştirildi. Şile Cumhuriyet Başsavcılığı ise başlattığı soruşturma ile kaçak yollardan yurtdışına kaçırılan  tarihi eserle ilgili soruşturma başlattı.

Şile Bozgoca Camii

ADALET BAKANLIĞI İADESİNİ İSTEDİ

Şile Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında tarihi kitabenin ülkemize iade edilmesi için Adalet Bakanlığı tarafından iade talepnamesi düzenlendi. Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan iade talepnamesi  Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanlığına gönderildi. 

BOZDAĞ TALİMAT VERDİ

Hollanda,Türkiye’nin iade talebine olumlu bakarak tarihi kitabenin iade edilmesine karar verdi. Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ da bakanlık bürokratlarına kitabenin teslim alınması talimatını verdi.  ‘Türkiye’de Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliğinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Hollanda’ya gerçekleştirilen ziyaret kapsamında tarihi kitabe Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından teslim alınarak Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliğine teslim edildi. 

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliğine teslim edilen tarihi kitabenin önümüzdeki günlerde ülkemize getirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edilecek. 

İstanbul Şile Bozgoca Camii'nden çalınan ve yasadışı yollardan yurtdışına kaçırılan El-Hâcc İbrahimzâde Hurşid Beğ kitabesi

İBB SATIN ALMIŞTI,GETİREMEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şile Bozgoca Camii’nin kayıp kitabesini, satışa çıkarıldığı müzayadeden satın almıştı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, kitabenin satın alındığı haberini Twitter hesabından duyurarak “İBB olarak İstanbul Şile Bozgoca Camii’nin yurt dışına çıkarılmış kayıp kitabesi satışa çıkarıldığı müzayededen satın alarak İstanbul’a kazandırdığımızı kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Tarihi kitabeyi açacağımız İstanbul Kent Müzesi’de sergileyeceğiz" açıklaması yapmıştı. İBB tarafından geri alınamayan kitabe Adalet Bakanlığı tarafından kazandırılmış oldu. 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Ibbye bravo satın almışlar bari. demek birşeyler başarıyorlarmış
    Cevapla
  • Kerem 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bizim olan ve yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırılmış bir kitabeyi almak için halkın parasını dökmek niye? İBB bunu sırf reklam için yapar, üstelik hem para veriyor hem de getiremiyor tam bir aymazlık, beceriksizlik. Senin işin mi bu? Kültür Bakanlığını halleder sen kendi işine bak.
    Cevapla
  • Tufan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bursa Ulu camii mizin Kapı Tığ i. İngiltere müzede. Lütfen bunda isteyelim ..
    Cevapla
  • Sütçü İmam 1 yıl önce Şikayet Et
    ekremin ibbsi mi satın almıştı. Eğer öyleyse çok normaldir yok etmek için satın almıştır o güzel tarihi osmanlıca kitabeyi.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    belki de İBB yurtdışına para çıkışı yapmak için çaldırıp sonra da satın almıştır, kılıfına uydurmuştur ne dersiniz işi gücü yok İBB nin kitabe mi dert olmuş onlara saçmalık arkası araştırılmalıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR