Emtia Pazarı Kuruldu! BİST nezdinde Emtia pazarı işlemleri ve Altın Sertifikası İhracı başlıyor

Emtia Pazarı kuruluyor! Yeni ekonomi paketi kapsamında emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcılar artık yurt içinden yatırımlarını yönetebilecek, yurt dışında elde ettikleri halka arz kaynaklarını kendi şirketlerine aktarabilecek. İşte Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından alınan karara ilişkin detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2022 09:22 GÜNCELLEME 11.06.2022 09:23 GÜNCEL
Emtia Pazarı Kuruldu! BİST nezdinde Emtia pazarı işlemleri ve Altın Sertifikası İhracı başlıyor
Emtia Pazarı Kuruldu! BİST nezdinde Emtia pazarı işlemleri ve Altın Sertifikası İhracı başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında atılan adımları açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa İstanbul (BİST) nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğuna ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışma başlatıldığını açıkladı. Yükselen ani döviz kuru ve altın fiyatlarını frenlemek için atılan adım ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcı artık işlemleri yurt içinden kolayca gerçekleştirebilecek. Alınan karar sonrası SPK ya ihraç ücreti ödemeden şirketlerini büyütmek için yurt dışında elde ettikleri halka arz kaynaklarını şirketlerine aktarmada kolaylık sağlanacak! İşte merak edilen detaylar...

Emtia Pazarı Kuruluyor? Altın Sertifikası İhracı İçin Çalışmalar Başladı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) dün yaptığı açıklama ile Borsa İstanbul (BİST) nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve Altın Sertifikası İhracı için çalışmaların başladığını açıkladı. Yeni düzenleme ile birlikte özellikle yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

İşte SPK tarafından yeni atılan adıma ilişkin yapılan açıklama;

"BIST bünyesinde kurulan Emtia Borsası ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacaktır. Bu pazar sayesinde yurt içinde ihracı yapılmış altın sertifikaları alınabileceği gibi demir, çelik, gümüş, bakır vb emtialarının ihracı halinde işlem görmesi için altyapı oluşturulmuştur.

Yurtdışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler bu işlem için SPK ya ihraç ücreti ödemek zorunda idiler. Alınan karar ile bu şirketler bahsi geçen ücreti ödeme yükümlülüğünden kurtularak, şirketlerini büyütmek için yurt dışında elde ettikleri halka arz kaynaklarını şirketlerine aktarmada kolaylık yaşayacaklardır.

Borsa İstanbul

SPK'nın almış olduğu diğer bir kararla, yurt içinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre SPK ya ödeyecekleri kayıt ücretinde %90'a varan indirim sağlayacaklardır. Sağlanan bu kaynakla şirketler yurt dışı roadshow ve benzeri tanıtım faaliyetlerini finanse edebileceklerdir.

Kararda yer alan başka bir unsur ile, şirketlerin SPK hükümlerine göre, yurt dışından sağlayacakları kaynaklar için çıkarmış oldukları borçlanma senetleri ve benzer sermaye piyasası araçları için SPK'ya ödenen ücretlerinde yarı yarıya indirim sağlanmıştır.

Altın Sertifikası İhracı Nedir?

Fiziki altını bulunan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilir. Bu sayede Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası alacak müşteriler, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olurlar.

Yeni ekonomi paketi kapsamında çalışmalar tamamlandığında söz konusu yatırım ile güvence altına alınan ürünlerin getirisine ek olarak kupon / Kira Oranı da getiri olarak yansıtılacak.

Emtia Nedir?

Emtia, ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen addır. En basit tabiriyle biriyle farklı üreticilerden elde edilebilen, genellikle tek tip kalitede olan temel bir mal ya da materyaldir. Bu malların alım-satımının gerçekleştirildiği piyasaya Emtia Borsası denir.

Ahmet Özcan . Haber7.com - SEO
Haber 7 - Ahmet Özcan .
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR