TÜRKSAT 5B uydusu nedir? İnternet teknolojisinde yeni bir sayfa! Hizmete başladı...

Aralık 2021'de Elon Musk'ın sahibi olduğu Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5B uydusu, bugün itibariyle hizmete başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevrim içi katılımıyla gerçekleştirilen etkinliği binlerce kişi seyretti. Peki, TÜRKSAT 5B uydusu nedir ve iletişim alanında ne gibi yenilikler, ne gibi faydalar oluşturacak?

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2022 14:27 GÜNCELLEME 14.06.2022 14:27 GÜNCEL
TÜRKSAT 5B uydusu nedir? İnternet teknolojisinde yeni bir sayfa! Hizmete başladı...
TÜRKSAT 5B uydusu nedir? İnternet teknolojisinde yeni bir sayfa! Hizmete başladı...

Kasım 2017'de TÜRKSAT A.Ş. ile yapılan kontratın akabinde üretimine başlanan TÜRKSAT 5B uydusu, bugün semada hizmet vermeye başladı. Aralık 2021'de Amerika'nın Cape Canevral bölgesinden uzaya gönderilen uydu, ülkemizin uzaydaki 8'inci uydusu oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Adil Karaismailoğlu ise, "Uzayda izi olmayanın dünyada gücü olmaz" şeklindeki sözleriyle yeni uydunun önemine dikkat çekti. Peki, TÜRKSAT 5B nedir ve ne gibi faydaları olacak?

TÜRKSAT 5B UYDUSUNUN TANIMI

14 Haziran Salı günü hizmete alınan TÜRKSAT 5B uydusu, Türkiye'nin uzaydaki 8'inci uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet vermeye başlayan uydu, yerli ekipmanlarla uzaya gönderilen ilk uydu olma özelliğini taşıyor. Ka-Bant veri iletim kapasitesinin 15 kat artacak olması, internete erişimi olmayan karasal bölgeler açısından umut vadediyor. 

TÜRKSAT 5B

FAYDALARI

  • Ortadoğu, Asya; Avrupa ve Kuzey Afrika'nın kesişim bölgesinde yer alan ülkemiz, TÜRKSAT 5B uydusu sayesinde geniş bir kapsama alanına sahip olacak.

  • Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri gibi geniş bir coğrafyada Türkiye'ye hizmet verecek.

  • TÜRKSAT 5B uydusu ile KA-Bant veri iletim hızının 15 kat artması bekleniyor.

  • İnternet teknolojilerinin ulaşmadığı dağlık ve karasal bölgeler, TÜRKSAT 5B ile internet hizmetinden faydalanabilecek.

  • Uzaydaki mevcut uydularımıza kıyasla TÜRKSAT 5B'nin yirmi kat daha verimli olması tahmin ediliyor.

  • Sadece karasal anlamda değil, havacılık ve denizcilik sektörlerinde de birtakım yenilikler oluşacak.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • TÜRKSAT 5B'nin 35 yıldan daha uzun bir süreyle Türkiye'ye hizmet vermesi bekleniyor.

  • Uydunun fırlatma ağırlığı 4,5 ton olmakla beraber 15 kW gücü vardır.

  • TÜRKSAT 5B, diğer uydularımıza kıyasla elektrikli yeni nesil itki sistemini barındırıyor. Bu sistem sayesinde 10 yıl hizmet vermesi planlanan uydumuzun ömrü 30 yılı aşacak.

  • Yine uydunun bünyesinde ASELSAN A.Ş.'nin tasarladığı iki adet yerli üretim haberleşme sistemi var.

TÜRKSAT 5B NE ZAMAN UZAYA FIRLATILDI?

Türkiye'nin uzaya gönderdiği 8'inci uydusu olmasıyla bilinen TÜRKSAT 5B, 19 Aralık 2021'de Space X firmasına bağlı Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Uydumuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Cape Canevral bölgesinden semaya gönderildi. 5A ile aynı dönemde gönderilen 5B, 14 Haziran Salı günü hizmet vermeye başladı.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR