Bedelli askerlik affının detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda AK Parti, bedelli affı getiren yasa teklifini hazırladı. Bedelli düzenlemesinin detayları belli oldu. Peki kimler yararlanabilecek? İşte cevapları.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2022 08:38 GÜNCELLEME 17.06.2022 13:25 GÜNCEL
Bedelli askerlik affının detayları belli oldu
Bedelli askerlik affının detayları belli oldu

Teklife son şekli verilerek bugün ya da en geç önümüzdeki hafta başında TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor. Teklifin TBMM tatile girmeden hızla yasalaşması sağlanacak.

BEDELLİ ASKERLİK AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Hazırlanan teklife göre bakaya, yoklama kaçağı ya da saklı olduğu için bedelli düzenlemeleri kapsamına girmeyen gençler bir defaya mahsus olmak üzere yasadan yararlanacak.

Bu kişiler başvurup bedelini ödemek koşulu ile bedelli askerlik yapabilecek. Böylece haklarında devam eden yasal süreçler de sona ermiş olacak.

BEDELLİ ASKERLİK AFFINDAN 550 BİN KİŞİ YARARLANABİLİR

Teklifin kapsamına giren genç sayısının ise 550 bin civarında olduğu hesaplandı. Bunların önemli bir bölümünün yasa çıktıktan sonra bedelli için başvuru yapması bekleniyor.

BEDELLİ ASKERLEİK AFFINDAN YARARLANANLAR ÜCRET FARKI ÖDEYECEK

Bedelli askerlik yapmak isteyenler 2022 yılına göre hesaplandığında 56 bin lira ödüyor.

Ancak daha önceki uygulamalardan yararlananlara adaletsizlik olmaması için, af kapsamında başvuranlar daha yüksek bir para yatırmak zorunda kalacak.

Bugünün rakamları ile ilave ödemenin 9-10 bin lira civarında olması bekleniyor.

Ayrıca düzenlemeyle, bedelli askerlik affından yararlanan kişiler, kaçak olduğu toplam yıla göre değişen oranlarda bir rakam ödeyecek. Yani 2 yıl kaçak olan ile 5 yıl kaçak olan aynı ücreti vermeyecek.

BEDELLİ ASKERLİK AFFINDAN YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLAR DA YARARLANACAK

Dövizli askerlik hakkı bulunan yurt dışındaki Türk vatandaşlarından daha önce başvurup ücretini yatırmayan, işlemi yarım kalanlara da af getiriliyor. Yaklaşık 2 bin kişinin bu durumda olduğu belirtiliyor.

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum" demişti.

KAYNAK : Sabah Gazetesi - Türkiye Gazetesi
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 58 TÜMÜ
  • Numan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu zamanda Erkek olmak ne kadar zor . Askere gitmek yada 50 bin tl ödemek zorundayım yoksa iş bulamam, evlenecek olsam tüm maddi yük benim üzerimde, boşanacak olsam ömür boyu nafaka, tek beyanla evden uzaklaştırılır, elektronik kelepçe takılır hatta hapis yatarım hiçbir şey yapmasam bile. emekli olmak için kadınlardan ortalama 5 yıl daha az yaşamama rağmen daha uzun zaman çalışmalıyım. Cinsiyet eşitliği istiyorum artık yeter.
    Cevapla
  • basri 1 yıl önce Şikayet Et
    bir güzellik yapsalar bari en azından cezayı almasalar bu bile umut olur gençlere. fiyatıda düz hesap ya30- 40 bin yada cezalar dahil 50 bin yapsalar
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    adam agir hasta komalik bir suru sacma kagit getir tercume et ne bu ya konsolosluk calisan bir adamin komalik agir hasta oldugunu anlayacak beyin yok mu sunu getir bunu getir adam gibi davet edersin bakarsin direk rapor yaparsin gøz ile gørunen sey icin insanlara eziyet etmek haric bir hat yapan yok avrupa adamlar davet gønderir tlf edersin bu hasta dersin kem kum etmez suhpe var ise gelir konrol eder biz de insanlara eziyet baska bir sey yok rapor getir bir de tercume et orda calisan iki kelime o ulkenin dilini bilmez mi oraya da para ver
    Cevapla
  • özer kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan bu yasa dövizi olanlar için çıkarılmış adaletli davranmak istiyorsanız Türkiyede ki gençler daha az para ödemeli biz maaşımızı dolarlamı alıyoruz kardeşim? :)
    Cevapla
  • Aklınyolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Size ne yapsak beyendiremiyoruz.
    Cevapla
  • kalender sayman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber çok önemli bir haber ve böyle şirin anlatılmamalı, yüzbinleri hatta DOLAYLI OLARAK AİLELERİ KATARSAK milyonları ilgilendiriyor.. en başta bu kadar para çok fazla ikinci ve en önemlisi kışla zorunluluğu kaldırılmalı. parasını yatıran askerliğini yapmış sayılmalı bu kadar birikmişlik çok fazla denilmeli!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR