İPTAL kararında 9 el kaosa kalktı!
Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsüyle ilgili kararı Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşerken 367 oylamasında olduğu gibi Türkiye yeni bir krizin daha eşiğine geldi.
ABONE OLAnayasa Mahkemesi, Meclis'te grubu bulunan AK Parti, MHP ve DTP'li milletvekillerinin 411 evet oyu ile yasalaşan başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin "iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması" istemiyle açtığı davanın sonucunu yazılı açıklamayla duyurdu.
Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan kısa açıklamada: "9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 1. ve 2. maddeleri, Anayasa'nın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir. Ayrıca yürürlüğü de durdurulmuştur." denildi.
Açıklama sonrasında siyasetçiler ve hukukçulardan peş peşe açıklamalar geldi. Anayasa Mahkemesi’ni itirazı yapan CHP’de ‘biz söylemiştik’ ifadesi açıklamalarda öncelikle yer alırken yasanın çıkması lehinde oy kulannan AK Parti, MHP ve DTP adına konuşan siyasetçiler ise mahkemenin bu kararının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek bu kararın yeni kaosun habercisi olduğunun altını çizdiler.
HUKUKÇULARIN GÖRÜŞÜ
Yeni anayasanın hazırlanmasında görev alan Ergun Özbudun kararın Yasama’nın yetkisine müdahale olarak değerlendirirken bundan sonra çıkacak bir kanunun önce Anayasa Mahkemesi’ne gitme durumunda olacağının altını çizdi. Hukukçu Ersin Kalaycıoğlu ise bu kararın Türkiye’deki çürümüşlüğün bir göstergesi olduğunu tüm tarafların acilen aklını başına alarak bundan sonraki süreci aklı selim bir şekilde geçirilmesi gerektiğini aksi takdirde Türkiye’nin uğrayacağı ekonomik kaybın hesabının verilemeyeceği söyledi.
Karar için Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu ise ‘Malumun ilamı’ değerlendirmesinde bulundular.
PİYASALARDA NE OLUR ?
Hürriyet gazetesi, yasanın Meclis'te oylanmasıyla ilgili '411 el kaosa kalktı' maneşti ile çıkmıştı. Bu manşete AK Parti ve MHP'den sert tepkiler gelmişti.
Kararın yarın para piyasalarına nasıl yansıyacağı ise şimdiden endişe konusu oldu. Borsanın kapanmasından sonra gelen Anayasa Mahkemesi kararı döviz alım satımında biranda hareketliliğe neden oldu. Dolar yeniden yükselişe geçti.
Kararın AK Parti’nin kapatılması davasıyla birlikte değerlendiren uzmanlar karar için ikinci bir 367 krizi yorumunda bulundular, bundan sonraki süreçte siyaset ve ekonomide ciddi sıkıntıların yaşanacağına dikkat çektiler.
-
FATİH SAĞLAM 16 yıl önce Şikayet Etdemokrasi iğfal edildi. şu açıktır. bu memlekette demokrasi falan yok.ve kalıbımı basarım ki anayasa mahkemesinin o dokuz sayın üyesi chp ye oy vermiştir.hatta emekli olanları ilerde chp sırasında göreceğiz.Beğen
-
alper türkoğlu 16 yıl önce Şikayet Etyine aynı dokuz el. bu nasıl hukuk karar önceden belli 2 ye 9 zaten belliyse ne gerek var bu mahkemeye adalete, anayasa kitabına ....Beğen
-
Sade Vatandaş 16 yıl önce Şikayet EtBenim gözümde HUKUK. Anayasa Mahkemesindeki 9 el hukukun ırzına geçmiştir.Adaleti temsil eden gözü bağlı hanım kızın gözü açılmıştır.Artık sözün bittiği yerdeyiz.Beğen
-
mehmeterturk 16 yıl önce Şikayet Et. bence bundan sonra hic secim yapmayalım meclis anayasa mahkemesi olsun başbakan deniz baykal cumhurbaşkanıda yargıtaybaşkanı olsun bzde figuran olmaktan kurtuluruz.bizide demokrası var safsatasıyla kandırmasınlarBeğen
-
Şahin DEĞİRMEN 16 yıl önce Şikayet EtKararın Altında Türk Milleti Adına Yazarlarsa Yazıklar olsun. Kararın Altına Türk Milleti Adına Demesinler Emir Aldıkları CHP adına DSP adına Aydın Doğan Adına A.Necdet Sesezer Adıne Deseler Doğru karar vermiş olurlar Yoksa bal gibi yalan Söylemiş olurlar Millet o fikirde değil referanduma gitsin bu konu.Beğen