AYT puanıyla hangi bölümler öğrenci kabul ediyor? ÖSYM 2022 YKS 4 yıllık lisans bölümleri…

AYT puanıyla öğrenciler 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edebiliyorlar. YKS sonuçlarının duyurulması ile birlikte tercih edilebilecek bölümler, adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. Üniversitelerde 4 yıllık Hemşirelik, Tıp, Eczacılık, Gazetecilik bölümleri AYT puanıyla öğrenci alıyor. Peki AYT puanıyla nereler tercih edilebilir? İşte 2022 ÖSYM lisans bölümleri listesi…

ABONE OL
GİRİŞ 21.07.2022 15:10 GÜNCELLEME 21.07.2022 15:10 GÜNCEL
AYT puanıyla hangi bölümler öğrenci kabul ediyor? ÖSYM 2022 YKS 4 yıllık lisans bölümleri…
AYT puanıyla hangi bölümler öğrenci kabul ediyor? ÖSYM 2022 YKS 4 yıllık lisans bölümleri…

Üniversite kazanabilmek adına 4 yıllık lise eğitimi sonrası üniversite sınavına katılan öğrencilere sevindiren haber ÖSYM'den geldi. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu sabah erken saatlerde sınav sonuçlarını AİS üzerinden erişime açtı. Yapılan açıklamalar dikkate alındığında üniversite tercih işlemleri 27 Temmuz tarihlerinde başlayacak. Sınav sonuç ekranında sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanını öğrenen adaylar gidebilecekleri listelerini erkenden hazırlamaya başladı. Alan Yeterlilik Testi'nde başarılı olan öğrenciler yaşadıkları şehirlerde veya il dışında üniversite tercihi yapacak. AYT puanı yüksek olan adaylar ise bu puan türünde hangi bölümlerin alım yaptığını merak ediyor. İşte 2022 YKS AYT puanı ile alım yapan üniversitelerin listesi...

YÖK Atlas tercih robotu: 2022 YKS İl İl üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğrenYÖK Atlas tercih robotu: 2022 YKS İl İl üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğren

AYT Puanı İle Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Alan Yeterlilik Testinde öğrencilere toplam 160 soru yöneltildi. Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fen Bilimleri, Din Kültürü gibi derslerden gelen soruları yanıtlayan adaylar bugün YKS sınav sonuçlarının açıklanması ile puanlarını öğrendi. AYT puan hesaplaması yaparken derslerin katsayı oranları değişkenlik göstermektedir. Puan hesaplanırken ise 4 yanlış cevap bir doğru yanıtlanan soruyu saf dışı bırakır.

AYT puanı hesaplanan adaylar 4 yıllık bölümleri tercih listesinde yazabilirler. Geçtiğimiz günlerde açıklanan karar ile birlikte üniversite sınavında baraj uygulaması kaldırıldı. Dolayısıyla adaylar üniversite kontenjanları, tavan ve taban puanları ile birlikte sıralamaları dikkate alarak AYT puanıyla tercih yapabilirler. İşte 4 yıllık tercih yapılabilecek bölümler;

Önemli: En çok tercih edilen bölümler aşağıda listelenmiştir.

Bilgisayar Mühendisliği

Biyoloji Öğretmenliği

Coğrafya

Çevre Mühendisliği

Diş Hekimliği Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

Ekonomi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Felsefe

Fizik Mühendisliği

Fizik Öğretmenliği

Gastronomi

Gazetecilik

Hemşirelik

İlahiyat Fakültesi

Makine Mühendisliği

Matematik Öğretmenliği

Mimarlık

Radyo Televizyon ve Sinema

Reklamcılık

Sınıf Öğretmenliği

AYT puanıyla alım yapacak bölümlerin tüm listesine buradan erişim sağlayabilirsiniz. Ancak burada geçerli olan puan, sıralama, kontenjanlar 2021 yılına aittir. ÖSYM tarafından kılavuzun yayınlanması ile birlikte güncel puanlara yine bu haber üzerinden ulaşabilirsiniz. 2022 AYT puanıyla alım yapan bölümler için tıklayınız.

YKS Tercih Hakkı Kaç Olacak?

ÖSYM tercih işlemlerinin 27 Temmuz tarihinde başlayacağını duyurdu. Tercih ekranı 10 gün boyunca açık olacak ve tercihler 5 Ağustos tarihinde sona erecek. Tercih listesi hazırlanırken adayların en çok dikkat etmesi gereken konuların başında kaç tercih hakkı olduğu geliyor. ÖSYM kılavuzuna göre adayların en fazla 24 üniversiteyi tercih etme hakkı bulunuyor. Tercih listesi hazırlanırken yerleşmek istenen bölüm önceliğine göre adaylar bölümleri ve üniversiteleri listeliyor.

Tercih işlemleri ÖSYM AİS veya mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilir. Tercihlerin sona ereceği 5 Ağustos tarihinde adayların hazırladıkları listeleri özenli bir şekilde kontrol etmeleri gerekir. Adaydan kaynaklı olarak yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıda ÖSYM tarafından mesuliyet kabul edilmemektedir. Adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle tercih yapar.

ÖSYM Öğrencilere Ek Tercih Hakkı Verecek!

Tercih işlemlerinin sona ermesiyle yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında sağlanır. Yerleştirme sonuçlarının duyurulması ile öğrencilere üniversitelere kayıt için tarihler belirlenir. İlk olarak yapılacak merkezi yerleştirmeler sonucunda yerleşemeyen adaylar için ek tercih hakkı tanınır. Merkezi yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlar YÖK tarafından ÖSYM'ye iletilir. Bunun akabinde boş kalan kontenjanlar için ikinci bir kılavuz yayınlanır. Kılavuzu inceleyen adaylar dolmayan üniversite ve bölümleri tercih eder.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR