RTÜK'ten Netflix ve Spotify kararı

RTÜK, çocuklara LGBT propagandası yapan 'Jurassic World Kretase Kampı' isimli yapım nedeniyle Netflix'e idari yaptırım uygulandı. FETÖ propagandası yapan içeriklerin Spotify uygulamasından kaldırılmasına da karar verildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2022 15:26 GÜNCELLEME 17.08.2022 15:30 GÜNCEL
RTÜK'ten Netflix ve Spotify kararı
RTÜK'ten Netflix ve Spotify kararı

Çizgi filmler kategorisinde "+18" uyarısıyla yayınlanan "Jurassic World Kretase Kampı" isimli yapımdaki cinsel içeriklere ve LGBT sahnelerine RTÜK "dur" dedi. Netflix'e idari yaptırım uygulandı. Spotfy'da yer alan Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret dolu içeriklerin de listelerden temizlenmesine karar verildi.

NETFLİX'E YAPTIRIM

İnternet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarının RTÜK denetimine girmesinden sonra başlayan izleme faaliyetleri neticesinde, gelen şikayetler de dikkate alınarak Netflix'te yayınlanan "Jurassic World Kretase Kampı" isimli animasyon filmi incelendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da dilekçeyle şikâyet ettiği çizgi filmde iki kız karakterin yakınlaştıkları sahneler yayıncılık ilkelerine aykırı bulundu.

Çizgi filme "18 yaş ve üzeri" koruyucu sembolüyle katalogda yer veren Netflix'in yapımı "Ailece İzlenebilecek Diziler" olarak tanımlamasının izleyenleri yanlış yönlendirebileceğini, çocukların kendi yaş grubuna yönelik olmayan yapıma maruz kalmalarına neden olabileceğini değerlendiren Üst Kurul, çocukların müstehcen ve genel ahlaka aykırılık teşkil eden sahnelerde yer almasının da Yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "Yayın hizmetleri toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmünü ihlal eden Netflix'e idari yaptırım uygulandı.

SPOTFY'DAKİ O İÇERİKLER KALDIRILACAK

RTÜK, son toplantısında müzik platformu Spotfy içerisinde yer alan milli manevi değerlere hakaret, aşağılama, iftira içeren ve FETÖ terör örgünün propagandasını yapan ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na, siyasi parti liderlerine ve devlet büyüklerine hakaret içeren çalma listeleri ile podcast içeriklerini de gündemine aldı.

RTÜK, bahse konu yayınlar ve podcastlerle Spotify'ın, Kanunda yer alan "Yayın hizmetleri .. kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.", "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ... aykırı olamaz." ve "Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz.'' hükümlerine aykırı hareket ettiğini tespit ederek, kuruluşun anılan içerikleri temizlemesine karar verdi.

AHLAKSIZ RADYO YAYININA MÜEYYİDE UYGULANDI

RTÜK, "İstanbul'un Sesi" radyosunda yayınlanan "Deli Murat Show" programında kadınlara hakaret içeren sözleri affetmedi. Programcının sözlerini, kadınları fiziksel özellikleri üzerinden aşağılamak olarak değerlendiren Üst Kurul, yayıncı kuruluşa üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

TELE 1 VE HALK TV'YE YAPTIRIM

Siyasi parti mitinglerini para karşılığı yayınlayan ve ekrandan çeşitli kampanyalarla para toplayan Tele 1, RTÜK yaptırımına uğradı. RTÜK, anılan televizyonda "Tele 1 Destek Hattı" başlığıyla yardım çağrısı yapıldığını ve maddi destek elde edildiğini tespit etti. Yayınlarda, #Tele1inYanındayız gibi etiketlerle "Kitap Kampanyası Yoluyla Destek", "İzleyici Sponsorluğu", "Patreon Aracılığıyla Destek (Yurtdışı)" gibi çağrılarla izleyicilerden yardım ve bağış toplanarak haksız kazanç elde edildiğini karara bağlayan RTÜK, Tele 1'e idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Tele 1'in diğer cezası ise, mahkemenin verdiği yayın yasağına uymamaktan geldi.

'KURBAN BAYRAMI' SÖZLERİ NEDENİYLE HALK TV'YE İDARİ PARA CEZASI

RTÜK toplantısında Halk TV'nin "Görkemli Hatıralar" programı ise bir başka müeyyide konusu oldu. Yayın Konuğu Ataol Behramoğlu'nun Kurban ibadetini kastederek, "Kurban Bayramının hemen arifesindeyiz. Canlıları keserek bayram olmaz arkadaşlar, kimse kusura bakmasın. Herkes alkışlasın, alkışlamayanları da ayıplarım yani, canlıları keserek bayram olmaz." şeklindeki ifadeleri 6112 sayılı Yasaya aykırı bulundu. Kanunda geçen "Yayın hizmetleri,,,, Toplumun millî ve manevî değerlerine, ... aykırı olamaz." hükmünü ihlal eden yayıncı kuruluşa idari para cezası verildi.

Halk TV'nin bir yaptırımı da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanlığı yöneticilerine hakaret içerikli yayın yapılan "Medya Mahallesi" programına geldi.

HABERTÜRK'E DE CEZA

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başvuru dilekçesini dikkate alan RTÜK, "Teke Tek Bilim" programında konuşan Celal Şengör'ün dini değerlere hakaret eden sözlerini yayıncılık ilkelerine aykırı bularak Habertürk'e idari para cezası verdi.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • yani 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet istese bir günde kapatır
    Cevapla
  • neyse o 1 yıl önce Şikayet Et
    iş işten geçmeden temelli kapatın bunların hayırlı birşeyi asla olmaz
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Netflix tümden erişime kapatılsın, manevi değerlerimize açıkça saldıran netflix ve türevleri Türkiye'de erişime kapatılsın
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Voleybol milli takımında oyuncu olan Ebrar isimli kadın voleybolcu elidor şampuan reklamında oynuyor ve bu reklam LGBT çağrıştırıyor. Bu reklam neden yayından kaldırılmıyor
    Cevapla
  • Nefer 1 yıl önce Şikayet Et
    RTÜK ü canı gönülden kutlarım. Celal Şengör isimli ne üdüğü belirsiz bir adamın saçmalıkları karşısında ceza vermiştir. Bu adam üniversiteden atılmalı , gençliği zehirlemesine izin verilmemelidir. Netflix kapatılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR