İşte Putin'i çıldırtan harita... Cumhurbaşkanı Erdoğan da hak vermişti

Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Ukrayna tahılı fakir ülkelere değil zenginlere gidiyor" çıkışının doğru olduğunu söyleyip hak vermişti. Tahılın hangi ülkelere gittiğini gösteren grafik gerçeği gözler önüne seriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.09.2022 17:52 GÜNCELLEME 09.09.2022 17:52 GÜNCEL
İşte Putin'i çıldırtan harita... Cumhurbaşkanı Erdoğan da hak vermişti
İşte Putin'i çıldırtan harita... Cumhurbaşkanı Erdoğan da hak vermişti

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru"ndan bugüne kadar 105 gemi geçti, taşınan tahıl miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı.

Erdoğan, Putin'e yapacağı teklifi ilk kez açıkladı! Yunanistan'a da yeni gözdağıErdoğan, Putin'e yapacağı teklifi ilk kez açıkladı! Yunanistan'a da yeni gözdağı

"FAKİRE DEĞİL ZENGİNE GİDİYOR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna tahılı zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere gitmiyor" çıkışının doğru olduğunu bir kez daha tekrarlayan Erdoğan, "Belki de Sayın Putin, Rus ürünlerini bundan dolayı göndermiyor. Biz tabii Semerkant'taki görüşmemizde artık Rus ürünlerinin de bu gemilerle koridordan gönderilmesini kendisinden rica edeceğiz. Bunun da başlamasını kendisinden özellikle isteyeceğiz. Eğer Rus tahılı da gelmeye başlarsa biz burada bu fakir Afrika ülkelerine varıncaya kadar hepsini en ideal şekilde belli bir sisteme oturtur, bağlarız ve oralara da bu tahılı, diğer ürünleri, hepsini göndeririz. Bunu kendileriyle inşallah açık net konuşacağız" demişti.

GÜVENLİ TRANSFER  "MÜŞTEREK KOORDİNASYON MERKEZİ" ÜZERINDEN YAPILIYOR

Türkiye'nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul’da tahıl ürünlerinin güvenli transferi için kurulan "Müşterek Koordinasyon Merkezi" faaliyetlerini sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan hareket etmesinin ardından tahıl sevkiyatı sürüyor.

- İLK GEMİ RAZONİ

Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan ilk gemi olma özelliğini taşıyan "Razoni" isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi, taşıdığı 26 bin ton mısır ile Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru hareket etti.

İlk geminin hareketinden dört gün sonra Panama bayraklı Navistar İrlanda, Malta bayraklı Rojen İtalya ve Türk gemisi Polarnet Kocaeli'ye hareket etti. Üç gemi yaklaşık 60 bin ton tahıl ile Odessa ve Çernomorsk limanlarından ayrıldı.

Bunların ardından Mustafa Necati, Star Helena, Glory, Riva Wind, Sacura, Arizona, Ocean Lion, Rahmi Yağcı, Sormovskiy 121 seyrine başlarken 13 Ağustos itibarıyla ayrılan gemilerin sayısı 17'ye ulaştı. Söz konusu gemilerden büyük bölümü Tekirdağ, İskenderun ve İzmir gibi Türkiye'deki limanlara ulaştı.

İlk geminin ayrılmasının ardından iki hafta içinde Ukrayna limanlarından çıkan gemi sayısı 25'e ulaşırken taşınan tahıl miktarı 800 bin tonu geçti.

- UKRAYNA LİMANLARINA GİDEN GEMİLER

Dünya genelinde gıda krizi yaşanmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonucunda varılan mutabakat sadece Ukrayna limanlarındaki gemilerin ayrılmasını değil, aynı zamanda İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasını da kapsıyordu.

Bu kapsamda İstanbul Boğazı'ndan kontrolü yapılarak Ukrayna'ya giden ilk gemi Barbados bayraklı Fulmar S oldu. Gemi, 12 bin ton mısırı Çernomorsk Limanı'ndan alarak İzmir'e ulaştırdı.

Bununla birlikte 80 gemi daha Ukrayna limanlarına giderek tahıl yüklenmesinin ardından seyre başladı. Bunlardan büyük bölümünün intikali tamamlanırken bazı gemilerin ise seyirleri devam ediyor.

- 39 GEMİNİN İNTİKALI TAMAMLANDI

Ukrayna limanlarından dün itibarıyla ayrılan gemi sayısı 105'e ulaşırken sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı. Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan gemilerden 39'unun belirlenen limanlara intikali tamamlandı.

Söz konusu gemilerden 21'i Türkiye'deki limanlara, Mısır ve İtalya limanlarına 4'er, Romanya'daki limanlara ise 3 gemi gitti. Diğer gemiler de İrlanda, İngiltere, Cibuti, Hollanda, Yunanistan, İsrail ve İspanya'daki limanlara bağlandı.

Varılan mutabakat kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan gemiler, Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından takip edilirken kontrolleri de İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

KAYNAK : AA, Haber7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Tahıl sevkiyatını organize eden Türkiye hangi ülkeye sevkiyat edileceğinide Türkiye yapmalı.
    Cevapla
  • çokda tın 1 yıl önce Şikayet Et
    ya ihtiyaç ülkelerine gider ya limanı başınıza yıkarım demeye az kaldı...
    Cevapla
  • Fatih66 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu domuz ab gidaya cokecek
    Cevapla
  • Ysn ysn 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin ince düşünmüş cok haklı savastada haklı
    Cevapla
  • ertan tan 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaşta haklı değil, adam işgal ediyor.
    Cevapla
  • Antep27 1 yıl önce Şikayet Et
    21 tr için gelmedi tr den asıl ihtiyacı olan ülkelere satışı gerçekleşecek. Ve ürdün limanı patladığı için tr limanları daha çok talep görüyor.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    patlayan beyrut limani. bir haritaya çalıs sonra yorum yaz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR