Konya'da tesadüfen keşfedildi! Şehri heyecan sardı

Konya'da tesadüfen keşfedilen antik yer altı şehri heyecanlandırdı. Konya'nın Sarayönü ilçesinde altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan erken Bizans dönemine ait yer altı şehrinin turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2022 17:46 GÜNCELLEME 10.09.2022 17:46 GÜNCEL
Konya'da tesadüfen keşfedildi! Şehri heyecan sardı
Konya'da tesadüfen keşfedildi! Şehri heyecan sardı

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz , AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

 İlk belirlemelere göre 5 bin metrekare alana yayıldığı tespit edilen yer altı şehrinin sınırlarının, bölgede yürütülen yüzey araştırmalarına göre çalışmalar ilerledikçe daha da genişleyebileceği öngörülüyor. 



 Odayı andıran yaşam alanlarında, su kuyuları, ocaklar, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, havalandırma delikleri bulunan yerin geçmişi, elde edilen ilk materyallere göre 8. yüzyıla tarihlendiriliyor.

8 YAŞAM ALANI ORTAYA ÇIKARILDI

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, AA muhabirine, altyapı çalışmaları sırasında bulunan alanda yer yer oluşan göçüklerin temizlenmesiyle şu ana kadar 8 yaşam alanı ortaya çıkardıklarını söyledi. 



Uğuz, bulgulara göre Hristiyan yerel halkın, 150 yıl süren akınlardan korunmak için 8. yüzyılda yer altı şehrini kullandığını tespit ettiklerini dile getirdi. Kazı, temizlik ve haritalandırma çalışmalarını eş zamanlı sürdürdüklerini aktaran Uğuz, "Harita mühendisleri yer üstüyle yer altını çakıştırarak çalışmalarını sürdürüyor. Çıkardığımız haritalarla şimdilik 5 bin metrekarelik bir alana yayıldığını söyleyebiliriz. Yer altında mekanlar var ve mekanları birbirine bağlayan galeriler var. Galeriler oldukça küçük. Bu da bize insanların çok iyi beslenemediğini ve küçük yapıda olduklarını gösteriyor." diye konuştu. 

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • daver 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH'ın Dediği olur ...
    Cevapla
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    yüzyıllar öncesinde insan oğlu buzul çağla karşılaştı.sığınıcak hiçbir yer yokdu ve dünya önce yavaş yavaş ısındı sonra bu ısınma hızla soğumaya geçti.doğayı çok iyi anlıyan o zamanın insanları yer altına sığınma kararı aldı ve insanlık hızlıca uygun olan yerlerde yerin altına sığındı.kaç sene buzul çağ yaşandı bilmiyorum ama bu çok uzun bir zaman olmalı ki dünyanın heryerinde kıtalar arası bile ulaşım mağara yolları açıldı.şimdi insanlığı uyarıyorum dünya küresel ısınma yaşamıyor aldanmayın.buzul çağ yine yaklaşdı ve buna hazırlanın ya dünyayı terk edin yada yerin altına hazırlanın
    Cevapla
  • Nesimi 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş 8. yüzyıl diyor, Ne buzul çağı ne uydurdun ya hiç mi nevşehire ürgüpe gitmedin yeraltı şehri görmedin, hristiyanlar dinlerini yaşamak için imparatorluktan saklanmışlar yuh ya
    Cevapla
  • el hak 1 yıl önce Şikayet Et
    yüz yıllar boyu ne yedi ne içti insanlık
    Cevapla
  • Rifat 1 yıl önce Şikayet Et
    Essalamu alüykum Aksaray Eskil de var aynısı ama çok yarasa var makinayla gezerim genelde yer altında çıkan herşey değerli dir
    Cevapla
  • Ramazan akkuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir sarayönlu olarak söylüyorum.tesaduf degil yıllardır biliniyordu.Sarayini eski adıdır buranın.inli Mahallesi'nde her köşe in dir.
    Cevapla
  • Halis 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk parasının dolar karşısında eridiğinide bulurlar belki
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar iyi beslenemedikleri için küçük yapıdalarmış :) Keşke vitamin takviyesi alsalarmış :) Uydur kaydır tarihi böyle yazıyorlar işte.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR