Kuraklığa "yer altı barajı" çözümü

Hükümet, kuraklığa karşı yeni tedbirler alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, su kaynaklarının depolanması için yer alt barajları inşa ediyor. Bu doğrultuda "Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı" hazırlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2022 06:04 GÜNCELLEME 27.09.2022 09:11 GÜNCEL
Kuraklığa "yer altı barajı" çözümü
Kuraklığa "yer altı barajı" çözümü

Yarı kurak coğrafyada bulunan Türkiye’de su rezervine katkıda bulunulması amacıyla toplam 150 yer altı suyu besleme tesisi yapılacak. Bu tesislerin işletmeye alınmasıyla yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak. Suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi hâlinde 750 bin kişiye içme suyu, tamamının sulamaya tahsis edilmesi hâlinde ise 80 bin dekarlık arazinin sulanması sağlanacak. Şu anda yapımı tamamlanan 88, inşaat aşamasında 41, ihale aşamasında 8, planlama aşamasında 109 olmak üzere toplam 246 proje takip ediliyor. Planlama aşamasında bulunan 109 adet tesisin jeolojik ve jeoteknik bakımdan incelemeleri devam ediyor. Öte yandan bugüne kadar yapımı tamamlanan 88 tesis ile yer altı suyunun 32 milyon metreküp beslenmesi sağlandı. Bu şekilde 29 bin 940 dekar tarım arazisi sulandı ve halka 20 milyon metreküpü aşkın içme suyu temin edildi. Yer altı barajları, yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturularak, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu bölgelerde inşa ediliyor.

ALMANYA'DA TÜRKİYE RÜZGÂRI ESECEK

Enerji ve sanayi bakanları Türkiye’nin rüzgâr enerjisini, potansiyelini ve üretim gücünü bugün, WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı’nda anlatacak. 2002’de 19 megavat olan rüzgâr enerjisinde kurulu güç, bu yılın ağustos ayı itibarıyla 11 bin 137 megavata çıkarken Türkiye’de yatırım yapan dünya devi rüzgâr türbini kanat, kule ve jeneratör üreten firmalar hem ihracata hem de istihdama katkı sağladı. Yaklaşık yüzde 65 yerliliğe ulaşan rüzgâr enerjisi sektörü, Türkiye’deki bu alandaki yatırım iklimini Almanya’da anlatacak. Hamburg’da yapılan WindEnergy Hamburg Konferans ve Fuarı’nda sektörde faaliyet gösteren 30’u aşkın firma hem Türkiye’ye yatırım çekmek hem de son yıllarda yenilenebilir enerji alanında gerçekleşen yatırımların anlatmak için görücüye çıkacak.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Konya ili toprakları içerisinde özellikle de Karapınar bölgesinde 2600 adet OBRUK ( çapı ve derinlikleri 20-50 mt. derinlikleri kadar bulan toprağın yer altına çökmesi ) oluşmuştur, yerleşim merkezlerine kadar gelmiş olan obrukların daha da artmaması için Karapınar bölgesi başta olmak üzere yeraltı barajlarının acilen yapılmasını, boşa giden yağmur sularının bu barajlarda değerlendirilerek toplanmasını, Konya ovasında salma suyu ile çok Su isteyen bitkilerin tarımına asla izin verilmemelidir, Konya il topraklarının büyük çoğunluğunda yer altı su seviyeleri 250-300 MT. derinliklere ulaşmış durumdadır, kısaca Konya ovası tarımsal açıdan Su olmadan kaybedilmiş topraklardır,...
    Cevapla
  • kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    sehirlerde heryer betonlasmis, bir parka gidiyorsun, yerler ya tas parke veya beton, derelerimiz hic estetik olmayan kirli su kanallarina dönüsmüs. 1980 li yillarina kadar, büyük sehirlerin kenar semtlerinde bile pinarlar vardi hepsi kurudu, nedenmi, yagmur sulari toprakla bulusmuyorki, direkt kanalizasyona oradanda denizlere. yanlis pilanlamayla, ne o eski derelerimiz kaldi, nede pinarlarimiz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Reise uzun önür versin, Türkiye nin gelecegine en az 150 200 yıllık yatırım yaptı ve hala devam ediyor, diyer yönetim sistemi el ele olsa daha iyi ve daha ileri gitmezmi, yalan, heykel özgürlük, alkol, dinle, kürt meselesi diye ugraşırken, Türkiye gündemini sürekli boş şeylerle meşgul etmesi malesrf siyaset yaptıklarını sanan zavallılar, uyan Türkiye el ele yola devam, Türkiyenin yolu açık, avrupa çöktü çökecek, bütün dünya kirizle ugraşırken, biz büyüyoruz, uyan uyan kendimiz olalım bütün Türkiye el ele ol,
    Cevapla
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Önemli bir proje.
    Cevapla
  • dertli 1 yıl önce Şikayet Et
    tayyib olmasaydı bu projeleri ancak rüyanızda görürdünüz. amacı eyleme dönüştüren bir usta var. maşaallah barekallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR