İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali başladı! İbrahim Kalın konser verdi
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali'nin açılış töreni Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.
ABONE OLEtkinliğin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu'nun farklı dinlerin, dillerin ve kültürlerin buluşma noktası olduğunun altını çizerek, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin de bu çeşitliliği içerdiğini söyledi.
Festival ile, geleceğin ihtiyaçlarına geçmişten ilham alarak yeni çözümler bulmayı hedeflediklerini dile getiren Demircan, "Anadolu'nun her bölgesinin kendisine ait bir sesi, bir nefesi ve bir çalgısı var. İstanbul da gücünü Anadolu'dan alıyor. Anadolu'nun renklerinden, sesinden, nefesinden, mutfağından alıyor. Bu duygu ve düşüncelerle bu başarılı organizasyon için emeği geçen herkesi kutluyorum." şeklinde konuştu.
"Halk müziği içerisinde irfani türkülerin özel bir yeri var"
Festival kapsamında saz ve söz ustaları İbrahim Kalın, Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray ve Ümit Yılmaz'ın sahne aldığı "İrfani Türküler" konseri düzenlendi.
Konserde konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, müzikseverler için irfani türkülerden oluşan bir repertuvar hazırladıklarını belirterek, "Bizim halk müziği geleneğimizin çok zengin repertuvarı içerisinde irfan türkülerin özel bir yeri var." ifadelerini kullandı.
Kalın, irfan kelimesinin Arapça bilmek kökünden geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu bilmek, sıradan manada bilmekten farklı olarak tecrübe edilerek, hissederek gerçekleşmiş bilgiyi ifade eder. O yüzden arif olan kişi sahip olduğu bilgiyi tecrübe etmiş, kalbine nüfuz ettirmiş kişi demektir. Bu türküler de irfani bir dille insanın yeryüzündeki yolculuğunu, ilişkilerini, inişleri ve çıkışlarını ihtiva eder. Bu yolculuk, yatay düzlemde yaşanan bir yolculuk değildir. 17. yüzyılda yaşamış filozoflarımızdan birinin ifadesiyle 'Tarih arkamızda değil ayaklarımızın altındadır'. Zira yolculuğun aslı yatay değil, dikey yüzünde yaşanan yolculuktur."
İnsanın içindeki sonsuzluk duygusunun doğuştan geldiğine işaret eden Kalın, sonsuzluk duygusunu tatmin edebilmek için baki olana tutunulması gerektiğini ifade etti.
AKM Türk Telekom Opera Salonu'ndaki konseri müzikseverler ile birlikte Bakan Yardımcısı Demircan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da izledi.
Konserde gruba, piyanoda Mete Artun, duduk ve mey ile Ertan Tekin ve perdesiz bağlamada Erdinç Aksaç eşlik etti.
Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Sanat Yönetmeni Yavuz Bingöl'ün projesi olan İrfani Türküler, Anadolu'nun bağrından çıkmış türküleri irfan perspektifiyle yorumluyor.
Geleneksel türküleri, özüne sadık kalarak yorumlayan İrfani Türküler, insanın yeryüzündeki hikayesini türkülerin dilinden gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Açılış etkinliğinde bağlama ve gitarlarıyla AKM Alt Fuaye'de türkü söyleyip müzikseverlerle sohbet eden Ardahanlı baba oğul Aşıklar Orhan ve İsrafil Üstündağ da ilgi gördü.
Festival konser ve sergilere ev sahipliği yapacak
İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali üç gün boyunca AKM, AKM Alt Fuaye alanı ve Galata Üniversitesi Şişhane Meydanı'nda halk müziklerine dair pek çok etkinliği sanatseverlerle buluşturacak.
Festival kapsamında Anadolu'nun sözlü tarihi olan müzik enstrümanlarından oluşan sergi de AKM Alt Fuaye alanında üç gün boyunca gezilebilecek.
Etnomüzikolog Feridun Obul tarafından hazırlanan "Bu Toprağın Sesleri" isimli sergide, Anadolu'dan dünyaya ses olmuş enstrümanların orijinalleri ve replikaları görülebilecek.
Festivalde ayrıca ücretsiz üniversite konserleri, Aşıklar konseri, geleneksel enstrümanlar sergisi, geri dönüşümden yapılan enstrümanlar sergisi, Okay Temiz Ritim Atölyesi ve konseri ile bağlama yapım atölyesi de yapılacak.
-
Savaş Aşık 2 yıl önce Şikayet EtÇok büyük bir âlim ve sanatçı... Bunun yanı sıra başarılı bir devlet adamı... Allah ilminizi artırsın sayın hocam. MyMecra'da da soluksuz takipteyim.Beğen
-
Kartal 2 yıl önce Şikayet EtBüyük bir kültür adamının alkışlanması gereken müthiş bir faaliyetine, bildikleri tek cümleyi buraya da yazarak aklınca tepki göstermiş birileri...Beğen
-
Arkut 2 yıl önce Şikayet Etİbrahim Kalın, insandır öncelikle, adamdır. Burada demagoji yapmaya gerek yok. An olur saz çalınır an olur devlet işi görülür, an olur can ortaya konulur. Kalitesiz insanlar kaliteli insanlara tahammül edemezler...Beğen Toplam 5 beğeni
-
Taner 2 yıl önce Şikayet EtDevletin en tepesindeki isimlerin hayat pahalılığı trrör ve yunwn ile bir savaşın konuşulduğu bir ortamda saz çalıp türkü söylemesi devlet ciddiyetine yakışmamaktadır. Enerjini zamanını mazlumların dertletine ayırmalısın fakir fukaranın çocuğu çok zor şartlarda mobinglere zulümlere maruz kalarak çok zor günlerden geçiyor devletin rn tepesindeki isim olarak eğlenrmessinBeğen
-
Savaş Aşık 2 yıl önce Şikayet EtO kadar saçmalamışsın ki... O kadar olsun. Devlet adamı konser verince ciddiyetten nasıl uzaklaşıyor? Alışmışsınız kalas gibi devlet adamlarına, bu tarz aktif ve kültürümüze sahip çıkan bir insan olunca tuhaf geliyor tabii size.Beğen Toplam 1 beğeni
-
OFT 2 yıl önce Şikayet EtÇüşşşş ne alaka?Beğen Toplam 2 beğeni
-
MK4477 2 yıl önce Şikayet EtDevlet adamı oldu diye insanlıktan mı çıkacak..Beğen Toplam 5 beğeni
-
Murat hocq 2 yıl önce Şikayet EtToplumun kültüründen tarihinden bahsediyorlar. İçki masalarında diskolarda barlarda eğlenmiyorlarBeğen Toplam 5 beğeni
-
Bilge 2 yıl önce Şikayet EtHarika bir insan çok iyi bir birikimi var yazmış olduğu eserleri bu yönünü ortaya koyuyor. Ülkemizin böyle insanlara, (ilimle bilimi ve de sanatı mecz etmiş) fikir ustalarına ihtiyacı vardır. Rabbim sağlık sıhhat afiyet versin. Yar ve yardımcısı olsun.Beğen Toplam 5 beğeni