Maden faciası sonrası tutuklanan Müdür Yardımcısı Atmaca: Sadece oturdum, maaşımı aldım

Bartın'da 42 işçinin şehit olduğu maden faciası sonrası tutuklanan şüphelilerden Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca'nın mahkemedeki ifadesinde "Sadece oturdum, maaşımı aldım" dediği ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2022 17:45 GÜNCELLEME 05.11.2022 17:49 GÜNCEL
Maden faciası sonrası tutuklanan Müdür Yardımcısı Atmaca: Sadece oturdum, maaşımı aldım
Maden faciası sonrası tutuklanan Müdür Yardımcısı Atmaca: Sadece oturdum, maaşımı aldım

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağındaki patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, gerekçe olarak en fazla son zamanlarda ocağın 'yetersiz havalandırma' sebebiyle gaz oranının yüksek seviyede olduğu, havalandırmanın yeterli düzeyde sağlanması için gerekli girişimlerde bulunulmaması gösterildi.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

Facia sonrası tutuklanan şüphelilerin mahkemedeki ifadesi ortaya çıktı. 2020 yılının Ağustos ayında sorumluluğun kendisinden alındığını söyleyen Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, "Sadece oturdum, maaşımı aldım" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Bartın'daki bir maden ocağında patlama meydana geldi. Tüm ülkeyi yasa boğan faciada 42 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralanan madencilerimizin tedavisi ise halen İstanbul'da devam ediyor.

"SADECE OTURDUM, MAAŞIMI ALDIM"

Felaket sonrasında olayla ilgili soruşturma başlatılırken, TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de aralarında olduğu 8 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelilerin mahkemedeki ifadeleri de ortaya çıktı. Tutuklu sanıklardan Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, 2020 yılının ortasında tüm sorumluluklarının kendisinden alındığını belirtti. Atmaca'nın kullandığı, "Üretim İltisak Müdürü olarak boş kadro üzerimde duruyordu ama bana bir şey yaptırılmıyordu. Sadece oturdum, maaşımı aldım" ifadeleri ise hayrete düşürdü.

Şehit madencilerin ailelerine büyük destekŞehit madencilerin ailelerine büyük destek

Maden ocağında yangının devam etmesi nedeniyle üçüncü baraj yapılıyorMaden ocağında yangının devam etmesi nedeniyle üçüncü baraj yapılıyor

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptıTBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı

"GAZ SEVİYESİYLE İLGİLİ BANA ŞİKAYET GELMEDİ"

İşletme Başmühendisi Mehmet Tural ise olay günü patlamadan önce saa16.30'da mesaisinin bittiğini belirtti. Madendeki havalandırmalarla ilgili denetimin, Maden İş Güvenliği Şube Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyleyen Tural, "Olay günü ve öncesinde gaz seviyesinin yükselmesiyle ilgili bana bir şikayet ya da bildirim yapılmadı" ifadelerini kullandı.

"HAVALANDIRMAYLA İLGİLİ İŞLEMLER GÖREV TANIMIMDA YOK"

Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman da maden sahasının havalandırılmasıyla ilgili işlemlerin görev tanımına girmediğini anlattı. Kahraman, "Emniyet mühendisi olarak biz yangın bekleme barajlarını yaparız. Onların kapatılmasını gerçekleştiririz" dedi.

YETERSİZ HAVALANDIRMA

Sulh Ceza Hakimliği, tutuklamalarda kişilerin uzmanlığına göre kömür tozu ile mücadelenin yetersiz olması, kazadan 1 hafta önce metan oranının yüzde 3,5 seviyelerine yükseldiği, bu tarihten sonra ocakta gerekli kontrollerin yeterli olarak yapılmadığı, kaza günü yaşanan pervane arızasının giderilip giderilmediğine ilişkin takibin sağlanmadığı, çalışanlara yeterli ve gerekli iş güvenliğini sağlamadığı, 2019 ve 2020 Sayıştay raporlarında belirtilen maden ocağı ile ilgili eksikliklerin ikmali konusunda girişimde bulunulmaması gerekçe gösterdi. Tutuklamalarda en fazla gerekçe gösterilen konu ise "Dosya kapsamına göre son zamanlarda ocağın yetersiz havalandırma sebebiyle gaz oranının yüksek seviyede olduğu, bu havalandırmanın yeterli düzeyde sağlanması için gerekli girişimlerde bulunmadığı anlaşılmakla, şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir" ifadelerine yer verildi. 

KAYNAK : DHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • nağmeder 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye o kadar alıştı ki bu duruma , oturduğum yerden hatta 3-5 yerden maaş alıyorum laflarına. haram ne tatlı dimi,,
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR