Tüm Türkiye'de saat 18:57'de deprem tatbikatı düzenlendi

Türkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugün saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlendi. İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2022 18:59 GÜNCELLEME 12.11.2022 19:47 GÜNCEL
Tüm Türkiye'de saat 18:57'de deprem tatbikatı düzenlendi
Tüm Türkiye'de saat 18:57'de deprem tatbikatı düzenlendi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde Düzce’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 23’üncü yıl dönümü nedeniyle ülke genelinde eş zamanlı tatbikat gerçekleştiriliyor. Ülke genelinde herkese ‘Çök- Kapan-Tutun’ hareketi için mesaj gönderildi.

Tatbikat, Düzce depreminin de saati olan 18.57'de gerçekleştirildi. Tatbikat ile vatandaşların cep telefonlarına AFAD tarafından mesaj geldi, televizyonlar ve radyolar aynı anda anons geçti.

Türkiye'de deprem tatbikatı yapıldı! Tatbikat anında yaşananlardan karelerTürkiye'de deprem tatbikatı yapıldı! Tatbikat anında yaşananlardan kareler

Telefonuna deprem bildirimi gelmeyenler bu ayrıntıya dikkat!Telefonuna deprem bildirimi gelmeyenler bu ayrıntıya dikkat!

CEP TELEFONLARINA BİLDİRİM GÖNDERİLDİ
Tüm vatandaşların cep telefonuna bildirim gönderildi. Türkçe ve İngilizce olarak gönderilen mesajda "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda ülke genelinde deprem anı çök, kapan, tutun tatbikatı yapılmaktadır" denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TATBİKAT MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak ve herkesin katılabileceği deprem tatbikatı öncesinde video mesaj yayınladı. Bilim insanlarının, bölgede en önemli fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye'de büyük depremlerin yaşanma ihtimalinin giderek arttığı konusunda fikir birliği içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yaşanmasını engellemek mümkün değildir. Ama can ve mal kayıplarının önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizdedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte yaşanan acı tecrübelerden çıkarılan dersler ışığında yapılan hazırlıklarla artık hiçbir afette vatandaşların "Nerede bu devlet?" diyen feryadını duymadıklarını kaydederek, bu çerçevede AFAD bünyesinde oluşturdukları bütünleşik afet yönetim stratejisinin, afet öncesi hazırlık ve risk azaltma, afet anında müdahale ve afet sonrası iyileştirme olmak üzere üç kademeden oluştuğunu aktardı.

'94 BİN 207 TATBİKATLA HAZIRLIK SEVİYELERİMİZİ TEST ETTİK'
Afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmaları kapsamında toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleriyle şehirleri afete karşı dirençli hale getirdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afet anındaki etkin yönetimimizle vatandaşlarımıza kısa sürede ulaşıyor ve arama kurtarma çalışmalarını hızla gerçekleştiriyoruz. Afet sonrası iyileştirme stratejimizle de yıkılanın yerine çok daha iyisini koyacak projeleri hayata geçiriyoruz. Hiç şüphesiz afet öncesi hazırlıklarınızla, afet anındaki doğru davranışlarınızla, afet sonrasındaki sabrınızla her şeyin merkezinde sizler varsınız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bunun için 2020'yi "Afetlere Hazırlık Yılı", 2021'i "Afet Eğitim Yılı", bu seneyi de "Afet Tatbikat Yılı" ilan ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Geçen sene çeşitli eğitim materyalleriyle 57 milyona yakın vatandaşımıza ulaştık. Bu yıl ise şu ana kadar 94 bin 207 tatbikatla hazırlık seviyelerimizi test ettik. Bugün de Düzce depreminin olduğu gün ve saatte, yani 12 Kasım saat 18.57'de 81 ilimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde genel bir tatbikat yapıyoruz. Sizlerden beklentimiz, tatbikata gönüllü şekilde katılarak, kendinizin ve çevrenizin reflekslerini muhtemel bir depreme göre test etmenizdir. Bu tatbikata ayıracağımız birkaç dakikayla hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazanacağımıza inanıyorum. Saatlerimizin 18.57'yi göstermek üzere olduğu şu anda sizleri 'afet bilgisi eşittir hayat bilgisi' anlayışıyla 'Çök-Kapan-Tutun' diyerek hayata tutunmaya davet ediyorum."

SOYLU: TEKNOLOJİK KAPASİTEMİZİ GÖRME FIRSATI OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Farkındalık oluşturabilecek bir tatbikat gerçekleştirdik. Bu bir dünya uygulaması, örnek uygulama. Bütün kurumlarımız ve vatandaşlarımızla bunu gerçekleştirebildik. Deprem için toplanma alanlarımız hazır." dedi.

Bakan Soylu, "Herkes 18.57'ye kendisini odaklamış. Yapanlar için de yapamayanlar için de zihni bir hazırlıktır. Ayrıca teknolojik kapasitemizi de görme fırsatı oldu. Televizyonlarımız, telefonlarımız, radyolarımız. Bunu yapabildiğimizi gördük" diye konuştu.

HAY SİSTEMİ ÜZERİNDEN BİLGİLENDİRME MESAJLARI İLETİLECEK

Tatbikata ilişkin tüm duyuruların yapıldığını bildiren Sezer, Haber Alma ve Yayma Sistemi (HAY) üzerinden çarşamba günü 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonlarına gönderilen bilgilendirme mesajının bugün ve yarın da iletileceğini aktardı.

Yunus Sezer, 12 Kasım saat 18.57’de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek “Hayati Uyarı Bildirimi” ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını, cuma hutbesinde ise vatandaşların bilgilendirileceğini kaydetti.

Ayrıca okullarda öğrencilerin de bilgilendirildiğine dikkati çeken Sezer, herkesin, nerede bulunursa bulunsun tatbikata katılmalarını istediklerini vurguladı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 150 TÜMÜ
  • cano yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun tatbikatını gündüz yapıp herkes toplanma yerine gelseydi daha doğru olurdu.Çünkü toplanma yerlerini çoğunluk bilmiyor.
    Cevapla
  • unyeli 1 yıl önce Şikayet Et
    bana mesaj gelmedi
    Cevapla
  • Erhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş bir hazırlık oldu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    SMS saatler sonra geldi..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    türk telekom gene sınıfta kaldı ben dahil birçok telefona ne alarm mesajı nede sms geldi maalesef
    Cevapla
  • Merve 1 yıl önce Şikayet Et
    Bana geldi. Telefonunuzun bildirimlerini kapatmış olmalısınız. Açın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR