Endişelendiren manzara! Sular çekildi bu hale geldi!

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde sular çekildi, çölü andıran manzaralar ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2023 21:16 GÜNCELLEME 16.01.2023 21:17 GÜNCEL
Endişelendiren manzara! Sular çekildi bu hale geldi!
Endişelendiren manzara! Sular çekildi bu hale geldi!

Sonbahar ve kış mevsimlerinde beklenen yağışların düşmemesi, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni olumsuz etkiledi. Yer altı ve yer üstü sularıyla beslenemeyen deltada binlerce dönüm sulak alan kurudu. Tahmini 1 metre düşen su seviyesi, deltada korkutan manzaralar oluşturdu. 2 sene önce bu aylarda bol yağış düşmesiyle su yüzeyini tamamen eğrelti otu kaplamıştı. Aynı alan bu sene ise kurudu, toprakta çatlaklar meydana geldi.



Vatandaş yorumları

Yörükler Mahallesi sakini 50 yıldır balıkçı Ali Rıza Çelik, “Biz hep bu yakınlarda balıkçılık yapardık. Şimdi ise kurudu ve hep buralar mera oldu. Burada artık balıkçılık bitmek üzeredir. Kızılırmak Deltası’nda sulak alanlar göz göre göre yok oluyor. Buradaki durum iklim şartlarında dolayı oluyor. Buradaki suları yüksek tutmamız lazım. Balık verimi de oldukça düştü. Geçen sene sular çok iyiydi. Kar yağsa şu anda çok daha güzel olur. Tabiatımız güzel olur. Artık eski karlar yok” dedi.



"Endişeliyiz"

Yöre sakini Necati Kuş, “Kar yağışı olmadığı için deltada kuraklık hakim. Havalar şu anda sıcak gidiyor. Belki de mahsulleri sulamak gerekecek. Geçen yıl bu zamanlar delta ve çevresinde kar vardı. Delta şuan da suyun altındaydı. Koyunlarımız çayırda otluyor. Önümüzdeki yaz için endişeliyiz" diye konuştu.



"Delta deniz gibiydi ama kurudu"

Mahalle sakini Mehmet Çetin, “Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi burada da kuraklık var. Buralar, delta deniz gibi su oluyordu. Şu anda hiç su yok. Her taraf kupkuru. Kar yağmadı, yağmur da bu sene az oldu. Geçen sene daha iyi durumdaydı” şeklinde konuştu.

"Sular çok çekildi"

Mustafa Aygün ise “Bu sene yazdan itibaren sular çok çekildi. Geçen seneki durumdan daha düşük durumdadır. Buraya kar yağmadı. Yüksek kesimlere kar yağdı. Nebiyan Dağı’na yağdı, buraya yağmadı” ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    eyy insanoğlu Allaha dön, tövbe et sen ne yaparsan yap Allahın rahmeti olmazsa hiçsin teknolojin olsun herşeyin olsun Allah rahmet mağfiret etmezse boş eyy insanoğlu sen birbirine merhamet etki göktekilerde sana etsin işimiz zor Allah c.c ın ipine sım sıkı sarılmak bizi kurtarır diğerleri fasadiso
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yağmur yağması için ne yaptık?
    Cevapla
  • Makarnacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Makrnacılar açız deyin bol bol bereket gelecek Şükürsüz bir millet nasıl Tadıma muhtaç
    Cevapla
  • Kargu 1 yıl önce Şikayet Et
    İtalyada çok belirgindi bizde ise geçen sene biraz hissettirdi ama bundan sonra su kıtlığı artabilir, bilinçlendirme çalışmaları çoğaltılmalı. Köylerimiz yağmur sularını depolamak için teşvik edilmeli.
    Cevapla
  • Denizli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu müminler yağmur duasına çıkın çoluk çocuğu alıp kazanlarda pişen yemekleri dağıtıp hatta çobanlar dilsiz hayvanları toplasın yağmur duası yapın. Rabbim yağdırır herşey onun yed-i Kudretinde. İş ciddiye gidiyor hala uyuyoruz
    Cevapla
  • yalnız bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    tamam kul bunalmayınca hızır yetişmezmiş de, herzaman Allha dua yok hep sıkışnca rapbim bizi kurtar,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR