Ayasofya'ya vurulan pranganın yıldönümü! Her şey 88 yıl önce bugün başladı

İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya Camii'nin ibadete kapatılarak müzeye çevrilmesinin bugün 88'inci yıldönümü...

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2023 21:36 GÜNCELLEME 01.02.2023 22:28 GÜNCEL
Ayasofya'ya vurulan pranganın yıldönümü! Her şey 88 yıl önce bugün başladı
Ayasofya'ya vurulan pranganın yıldönümü! Her şey 88 yıl önce bugün başladı
  • HABER7

İstanbul’u fetheden kutlu kumandan Fatih Sultan Mehmet Han’ın emaneti olan Ayasofya Camii, CHP iktidarında ibadete kapatıldı. CHP’nin tek parti iktidarının döneminde 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, yürütülen çalışmaların ardından 1 Şubat 1935’te müze olarak ziyarete açıldı.

FETHİN NİŞANESİ OLAN İBADETHANE

Bugün, Ayasofya’nın müzeye çevrilişinin 88’inci yıldönümü.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından fethin nişanesi olarak camiye çevrilen Ayasofya’nın minarelerinde 1453’ten 1934 yılına kadar 481 sene boyunca ‘Allahuekber’ nidası yankılandı. Asırlar boyunca ümmetin buluşma noktası olan Ayasofya Camii; mübarek gün ve gecelerde manevi merasimlere ev sahipliği yaptı, en zor zamanlarda Allah’a dua ve niyazlarda bulunulan kutsal mekanlar arasında yer aldı.

88 YIL ÖNCE BUGÜN VURULAN ZİNCİR

Adeta İslam beldelerinin bağımsızlığının sembolü olan Ayasofya, Osmanlı Devleti’nin yıkılışının ardından mahzunluğa büründü.

İstiklal Harbi’nin en zorlu dönemlerinde, İstanbul’un işgal edildiği en karanlık günlerde dahi dokunulamayan Ayasofya Camii, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı döneminde kapatıldı.

Minarelerinden ezan okunması yasaklanan Ayasofya Camii’nde ibadet dönemi sona erdirildi. Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya, 1 Şubat 1935’te resmen müze yapıldı. Camiye dönüştürüldüğünde üzeri ince sıvayla kapatılan insan figürlerinin yeniden öne çıkarıldığı, halılarının kaldırıldığı Ayasofya, donuk ve soğuk yüzüyle müze olarak hizmet verdi.

Müslümanlar, yıllar boyunca Ayasofya’nın yeniden ibadete açılacağı günün hasretiyle yaşadı. Bu yönde nümayişler düzenlendi. On binlerce Ayasofya sevdalısının “Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın” sloganları yıllarca karşılık bulmadı. Çeşitli zaman dilimlerinde Ayasofya’da namaz kılmak isteyen yüzlerce mü’min, büyük bir suç işlemiş gibi yaka paça gözaltına alındı.

ERDOĞAN’DAN ZİNCİRLERİ KIRAN İMZA

Tam 86 yıl boyunca İslam’a ve Müslümanlara kapalı olarak “Ayasofya Müzesi” olarak kullanılan tarihi mabed, 2020 yılında özgürlüğüne kavuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Temmuz 2020 tarihli imzası ile Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesine ilişkin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Böylelikle Ayasofya yeniden cami hüviyetini kazandı. İslam mabedi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uhdesine geçirildi.

86 SENE SONRA İLK EZAN, İLK NAMAZ

Ayasofya Camii’nde başlatılan hummalı çalışmaların ardından ilk namaz, 24 Temmuz’da kılındı. 86 yıl aradan sonra Cuma namazıyla ibadete açılan Ayasofya’ya milyonlarca insan rağbet etti.

Gözyaşlarıyla kılınan namazlarda Allah’a şükür duaları ve tekbirler, Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün birbirine karıştı. Ayasofya Camii’ni ilk 15 ayında 3,5 milyon insan ziyaret ederek rekor kırdı.

Sadece 2022 yılında Ayasofya, 13 milyon 635 bin ziyaretçi ağırladı.

Ümmetin büyük bir özlemle koştuğu Ayasofya Camii, 5 vakit namazda da dolup taşıyor. Ayasofya Camii’nde sabah namazlarında dahi içeri girişte uzun kuyruklar oluşuyor.

İşte Başkan Erdoğan’ın imzası ile biten Ayasofya hasreti, 88 yıl önce bugün, 1 Şubat 1935 tarihinde CHP iktidarının kararıyla başlamıştı.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın Ayasofya Vakfiyesi’ndeki beddua:

“İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tebdile (değiştirme) koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar. Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse; Allâh’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen laneti onun ve onların üzerine olsun, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın. Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır. Allâh’ın azabı onlaradır. Allâh işitendir, bilendir.” (Fatih Sultan Mehmed Han / 1 Haziran 1453)


KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu aklı evvel gençler ve ileri zekalı müslümanlar eğer Ekrem Yunanoğlunun ve Kamal Kılıçdaroğlunun hala müslüman diye ve 20 yıldır aynı adam yönetiyor biraz değişiklik yapalım diye bu gayri müslimlere oy verip başa getirirlerse Ayasofya Camii Kebiri yine kapanacak bakın görün.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Recep kardeş,adam değil insan bile olamayan ve Kur'an'ı anlamayanlar in konuşma zamanı, Kur'an'ın emirlerini bile kabul etmeyenlerin tarihin çöplüğüne defedilmeleri yakındır.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    özellikle kapatiliş ve açılış tarihlerini büyük harflerle beyin ve tarihe yazılması lazım.
    Cevapla
  • ayasofya 1 yıl önce Şikayet Et
    orayı kapatıp müze yapanlar mezarlarında ters döne. Allahın laneti üzerlerine ola
    Cevapla
  • celal 1 yıl önce Şikayet Et
    İmza sahte gibi duruyor. Mustafa Kemal in imza sına benzemiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR