Deprem faciasının ardından binlerce gönüllü, İstanbul Havalimanı'na akın etti!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede görev yapmak için AFAD Gönüllülük Sistemi'ne başvuran kişi sayısı 110 bin 41 oldu. Toplam gönüllü sayısı 719 bin kişiye ulaştı.
ABONE OLAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Gönüllülük Dairesi Saha Koordinatörü İdris Varlı, AFAD Gönüllülük Sistemi'nin 2019 yılında AFAD Gönüllülük Dairesi Başkanlığı olarak kurulduğunu, şu an farkındalık ve gönüllülük dairesi olarak devam ettiğini söyledi.
15 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllülük Sistemi'ne başvuru yapabildiğini ve ardından sistemin başvuruyu kısa sürede onaylayıp kişiye onay kodu gönderdiğini anlatan Varlı, şunları kaydetti:
"Sistemde bulunan 6 online eğitimimizi tamamlayan kişilere sertifika verip, 'temel AFAD gönüllüsü' diyoruz. Daha sonra temel AFAD gönüllü sistemindeki online eğitimleri bitiren arkadaşlarımız, bulundukları illerdeki il müdürlükleri tarafından saha eğitimlerine davet edilip bu eğitimleri alırlar. Saha eğitimlerinde, psiko-teknik, hafif arama-kurtarma, ilk yardım gibi eğitimleri görürler. Daha sonra kendileri 'destek AFAD gönüllüsü' olur ve bizden kimlik kartı kazanırlar. Kimlik kartı alan arkadaşları bu tarz afetlerde sahaya davet ederiz, bize yardımcı unsur olsunlar diye. Ancak AFAD gönüllülerimiz bir enkazda arama-kurtarmacı değildirler. Sadece arama kurtarma yapan personelimize destek ekipleri olarak sahada bulunurlar. Örnek veriyorum, çadır kurmak, herhangi bir yeme-içme yardımında bulunmak. Son zamanlarda, yalnızca kayıp aramalarında, bulundukları bölgeyi iyi bilmelerinden dolayı onları değerlendiriyoruz."
"TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLAN HERKESİ SAHAYA GÖTÜRÜYORUZ"
Normal afetlerde yalnızca "destek AFAD gönüllülerini" sahaya çağırdıklarını, 4. derecedeki büyük afetlerde "temel AFAD gönüllülerini" de sahaya davet ettiklerini aktaran Varlı, şu açıklamalarda bulundu:
"Normal şartlarda online eğitimimiz bir günde biter, yani bir kişi, sistem üzerinden bir günde bu eğitimleri tamamlayabilir. Saha eğitimlerimiz de normalde bir hafta veya 10 gün sürüyor, bazı illerin ve kişilerin durumuna göre bunlar biraz daha kısalıp biraz daha uzayabiliyor. Ancak şu anda yaşadığımız 4. dereceden afetlerde olduğu gibi AFAD Gönüllülük Sistemine başvuran kişileri online eğitime almaksızın 'temel AFAD gönüllüsü' kabul ediyoruz ve destek olmaları için afet bölgelerine gönderiyoruz."
Arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak isteyen ve temel AFAD gönüllüsü olan herkesi sahaya götürdüklerini söyleyen Varlı, "Sadece dün ve bugün itibarıyla sisteme başvuru yapanların sayısı 110 bin 41 kişi. Toplamdaki sayımız ise 719 bin kişiye ulaştı. Sahada görev yapan gönüllü sayımız ise 8 binin üstünde" diye konuştu.
AFAD'A DESTEK OLUN!
Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “DEPREM” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek (01 Ocak 2023 tarihi itibariyle SMS bedeli: 20 TL'dir) ya da aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir.
- Not :"EFT ile yardım yapılırken Alıcı Adı kısmına T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yazılması gerekmektedir."
Yardım kuruluşları sahada: İşte deprem bağışı için hesap numaraları!
ENKAZ BİLDİRİM FORMU!
Bölgede enkaz altında kalan ve kaldığını bildiren kişilerin lokasyon ve bilgilerini bu forma işleyebilirsiniz.
AFAD GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLURUM?
AFAD Gönüllülük Projesi ile afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak rol almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sürece dâhil edilmesi amacıyla; görev alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle kapasitelerinin arttırılması ve gönüllülük sistemi içerisindeki performanslarının takip edilmesi hedeflenmektedir.
AFAD Gönüllüleri afet öncesinde, afet esnasında ve afet sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda (sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma, vb.) yetiştirilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışması sağlanacak ve böylece toplum afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirilecektir.
AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?
AFAD Gönüllüsü, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.
BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
AFAD Gönüllüsü olmaya istekli 15 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olan herkes gönüllü olabilir.
AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.
AFAD Gönüllülük eğitimlerine/ görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.
NASIL BAŞVURU YAPABİLİRİM?
AFAD Gönüllülük Sistemine başvurular e-devlet üzerinden alınmakta olup başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla portala (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceklerdir. Gönüllü adayları gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebilecektir.
-
Cezeri 1 yıl önce Şikayet EtFox ve halk tv'ye diyorsun herhalde propaganda derken. Arkadaş gayet güzel söylemiş! Sonuçta o hain fox ve halk tv tayfası da bu ülkenin bireyleri malesef ve çürük yarısı!Beğen
-
ekrem 1 yıl önce Şikayet Etvallahi bu millet büyük milletBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtAminBeğen Toplam 1 beğeni
-
hiçkimse 1 yıl önce Şikayet Etdemek ki neymiş ? İNSANLIK ÖLMEMİŞ.. TÜRKİYE, "BEDAVA DAĞITILAN bi mala", indirimli bi vAYFONa koşanlardan ibaret DEĞİLMİŞ.. ALLAH(cc) "bu gibi durumlarda" zerre katkıda bulunana, Dünyadan İMANLA GÖÇMEYİ nasip etsin, AMİN !..Beğen Toplam 5 beğeni
-
Prof 1 yıl önce Şikayet EtYok böyle millet yok böyle kan yok böyle yürek. Harkes tek yürek. Çok şükür ya rabbi.Beğen Toplam 1 beğeni