Hayrete düşüren yıkım! Ayrıntıya Haber7 ulaştı

Hatay’ın merkez Antakya ilçesindeki 600 Evler Sitesi bölgesinde uzmanları hayrete düşüren yıkım örnekleri meydana geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.02.2023 10:46 GÜNCELLEME 02.09.2023 13:58 GÜNCEL
Hayrete düşüren yıkım! Ayrıntıya Haber7 ulaştı
Hayrete düşüren yıkım! Ayrıntıya Haber7 ulaştı

HABER7 ÖZEL / HATAY

Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin korkunç tahribata neden olduğu Hatay’ın merkez Antakya ilçesindeki 600 Evler Sitesi bölgesinde uzmanları hayrete düşüren yıkım örnekleri meydana geldi. 67 blok 570 dairelik “ölüm sitesi” tamamen tahrip olurken, o bölgede diğer deprem noktalarında emsaline rastlanmayan yıkımlar oluştu.

ALT VE ÜST SAĞLAM, ARA KAT DÜMDÜZ!

Haber7 ekibinin yerinde gözlemlediği 600 Evler’in de bulunduğu Güzelburç Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki 6 katlı bazı binaların alt ve üst 2 katı kısmen sağlam kalırken, ortadaki 2 katın yıkılarak moloz yığınına döndüğü belirlendi.

Diğer yıkımların aksine, giriş dükkanlar ile birinci asma katın yıkılmadığı binada en üstteki 2 katta yaşayan depremzedeler binadan sağ olarak ayrılırken, yalnızca ara katta bulunan vatandaşların enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği bildirildi.

ORTA BÖLÜMDEKİLER CAN VERDİ

6 Şubat’taki depremde tahrip olan Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki benzer yıkımın yaşandığı bir binada, giriş kat ile asma katta dükkan pencereleri dahi kısmen sağlam kalırken, en üstteki iki kattaki insanların ise itfaiye aracılığıyla binadan tahliye edildikleri kaydedildi. Orta katın yıkılması sebebiyle merdivenlerin üst-alt bağlantısının kesildiği belirlendi. Göçük altında kalan ara 2 kattaki 5 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

İŞTE SEBEBİ

600 Evler Sitesi ve bölgesinde yıkım tespit çalışmaları yürüten uzman bilirkişilerin söz konusu bina tahribatına ayrıca dikkat çektiği öğrenildi. Ara kat yıkımına ilişkin yaptıkları değerlendirmelerle ilgili Haber7’ye bilgi veren inşaat mühendisleri, ilginç yıkımı şu sözle özetledi: “Ağır kiriş, zayıf kolon.”

Binanın yıkılmadan önceki hali

Tahrip olan binadaki kirişlerin daha büyük, kirişleri aşağı alan kolonların yetersiz olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “yük binmesi nedeniyle kırılan kolonların ortadaki iki katta yana düştüğünü” söyledi.

Akademisyen mühendisler, ağır yıkıma uğramayan alt katlardaki kolonların fazla yük almamış olduğu için yıkılmadığını ifade etti.

Enkaz başında ekibimize bilgi aktaran uzmanlar, ayrıca, zemin katlarda kolonların daha büyük olduğunu, yukarıya doğru küçüldüklerine değindi.

600 evler bölgesinde arama kurtarma çalışması yapan Kolombiyalı ekip

KAYNAK : Haber7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 42 TÜMÜ
  • Osmanlı1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahi Ocağından Gelmeyeni Esnaf Ticaretçi yaparsan olacağı budur. Biz genleriyle oynanacak millet değiliz biz bozuldumu kafirden beter işler ortaya çıkarırız. Sözlerimi Münevver kafaya sahip olanlar anlar. Derinden çıkar ufuklara dalarım.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dün beton borusu attık elektrik tesisatı için. Kalıpçı diyor ki bu katta en az 2 kolon daha olması lazım. Mütahite demiş. Proje öyle çizilmiş. Mimar, mühendisden ziyade inşaatlarda gerçek ustalar karar versin. İşi bilen yapan ustalar. Para kazanan uyduruk mimar, mühendisler.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mimar muhendis işçinin başında olmalı inşaatı yapan işçidir işçi çalıştığı surece mimar mühendis işinin başında olmalı
    Cevapla
  • Abdullah urfa 1 yıl önce Şikayet Et
    Temel derin kazılacak en az 3mt yatay mimari ile 2katlı evler inşa edilecek hazine arazilerine şehirleri yayayacaksın il encümenleri arazi mafyaları kazanmayacak halk fakir fukara evini istediği gibi yapacak sende gelip kontrol edeceksin.
    Cevapla
  • Kerime 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Rahat bırakın insanları.
    Cevapla
  • tekin başkentli 1 yıl önce Şikayet Et
    yav bu ülkede nasıl mühendis yetişiyor nasıl bir mantıklaa evler yapılıyor kolonun gnişliğinden daha geniş sütunlar var hemde yüm binalarda tabandan giriş kat dahil tüm kolonlar en kalın ve dayanıklı malzemeden olmalı üst katlara çıktıkçada ağırlık hafiflemeli ayrıca şimdiki binalarda hazır beton kullanılıyor mütahitler kadar bunlarda sorumlu ama gündemde bile yok denetim önemli ve caydırıcı cezalar hiç bir şey gideni geri getirmez ama tekrarını önleyebiliriz en azından
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR