Bakanlıktan son dakika deprem genelgesi: Artık izin şart oldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde, afetzedelerin hasarlı yapılardaki eşyalarının tahliyesine yönelik genelge yayımladı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.02.2023 14:14 GÜNCELLEME 22.02.2023 14:20 GÜNCEL
Bakanlıktan son dakika deprem genelgesi: Artık izin şart oldu
Bakanlıktan son dakika deprem genelgesi: Artık izin şart oldu
  • "Yıkık" ve "acil yıkılacak" yapılara girilmesi ve eşya alınması yasaklandı.
  • Ağır hasarlı yapılara giriş izni, görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecek. 
  • Ağır hasarlı binaların tahliyesi uzman raporuna göre planlanacak.
  • Bu planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlar ile paylaşılacak.
  • Uzman raporunda "girilemez" olarak değerlendirilen yapıya can güvenliği sağlanana dek giriş izni verilmeyecek.
  • "Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir" raporu verilmesi durumunda, yalnızca değerli eşyaların (Pasaport, kıymetli evrak vb.) alınmasına izin verilecek.
  • Yapıya Kontrollü 2 saat girilebilir" raporu verilmesi durumunda, en fazla 4 kişi binaya girerek eşyalarını alabilecek (Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak faaliyetlere izin verilmeyecek)
  • Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur.
  • Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde, tahliyenin derhal sonlandırılarak, bu durumun tutanak altına alınması istenen genelgede, yapılarına girmelerine müsaade edilmeyen veya eşya tahliyesi yapılamayan vatandaş için ayrıca eşya yardımı gerçekleştirileceği ifade edildi.

AFAD il il paylaştı: İşte deprem bölgesinde kurulan çadır sayıları!AFAD il il paylaştı: İşte deprem bölgesinde kurulan çadır sayıları!

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak çalışma sonucu, deprem bölgelerinde "yıkık", "acil yıktırılacak" ve "ağır hasarlı" yapılardaki eşyaların tahliyelerine yönelik esaslar belirlendi.

Bu kapsamda, AFAD tarafından hazırlanan genelgede, afet gören alanlarda "yıkık" ve "acil yıktırılacak yapı" niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi.

BİNAYA GİRİŞ İÇİN İZİN ALINACAK

Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirileceği ifade edilen genelgede, binası "ağır hasarlı" olarak belirlenmiş, 30 günlük süre içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşların eşyalarını alabilmelerinin, yapılarıyla ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacağı aktarıldı.

Bu planlamaların iletişim çadırlarında vatandaşla paylaşılacağı belirtilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir. Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak benzeri) alımına müsaade edilecektir. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi, alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur."

Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde, tahliyenin derhal sonlandırılarak, bu durumun tutanak altına alınması istenen genelgede, yapılarına girmelerine müsaade edilmeyen veya eşya tahliyesi yapılamayan vatandaş için ayrıca eşya yardımı gerçekleştirileceği ifade edildi.

KAYNAK : AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • Hamdolsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende bundan sonraki inşaat yapımı için adaletli sıkı bir kanun çıktı zannettim. Eski kanunlarla, genelgelerle vede rüşvetlerle dolu dizgin yola devam o halde, temenni etmem ama kaçınılmaz gözüken bir sonraki afete kadar her şey unutulur gider, sulandırılır, kaç sene sonra nerde olur bilmem ama yine böyle bol açık oturumlar,deprem bilimciler ve bakanlar bol bol konuşur,yardım toplanır,ölenler toprağa verilir,yine rüşvet çarkıyla adam kayırmayla dolu dizgin yola devam edilir,türkiyenin nedense bu makus talihi değişmez,baş efendiler koltuk derdindedirler,olan vatandaşa olur
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde adet boyledir siki kontroller ne yazikki bir mesele olunca olur insaaallah artik burokrasi daha iyi planlama yapiyor Reis bizleri tasimaktan yiprandi tas olsa catlar
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yasak olsa ne yazar. Vatandaş bilinçsiz kanunların uygulanabilirliği sıkıntılı. İşi ehline verilmeli. Şu geçici müteahhit belge işi kaldırılmalı.
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Ciddi Hasarlı binaya yarı hasarlı denilmiş kimler işi iyi yapmıyorsa takip edilmeli insanlar mağdur olmasın toplu twkrar teftiş yapılmalı yıkılmış dökülmüş bina bizim içimizdekilerde başka sıkıntı işleri takip edilmeli
    Cevapla
  • Mehmet Fidan 1 yıl önce Şikayet Et
    Nakliyeci ve asansörcülerede taşıma ve yükleme için ev sahibinin izin alıp almadığını sorması zorunlu olmalı, izinsiz bir ev sahibinin evini taşıyanda suça istirakten ceza almalı.
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların ziyneti değerli taşınabilir eşyaları enkaz olmadan alınmalı. Kontrollü şekilde hızlıca devlet kontrolünde yapılmalı. Devletin vereceği üç kuruşla herkesin eline bakacak insanlar değil. Herkesin malı mülkü var. Devlete ihtiyaçları da az olur bu şekilde. Yoksa hırsızlar deprem ölüm dinlemeden rahatça girerler savunmasız bu yerlere.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR