Doğan Kalafat, İstanbul depreminin ne zaman gerçekleşeceğine dair olasılıkları açıkladı

Kandilli Rasathanesi profesörlerinden Doğan Kalafat, 1999 yılındaki depremlerden sonra bilim insanlarının İstanbul depremi için yaptığı hesaplamaları hatırlatarak, bunların halen daha geçerli olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2023 08:00 GÜNCELLEME 25.02.2023 12:21 GÜNCEL
Doğan Kalafat, İstanbul depreminin ne zaman gerçekleşeceğine dair olasılıkları açıkladı
Doğan Kalafat, İstanbul depreminin ne zaman gerçekleşeceğine dair olasılıkları açıkladı

Türkiye'nin güneyini ve Suriye'yi 6 Şubat'ta vuran depremler, Kuzey Anadolu fayının yakınında bulunan 16 milyon nüfuslu İstanbul'da deprem korkularını yeniden alevlendirdi. 

Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Profesör Doğan Kalafat, AFP'ye verdiği röportajda, İstanbul'da yüksek olan deprem riskinin ülkenin güney doğusunu vuran depremler nedeniyle daha da artmadığını söyledi.

"İstanbul'da risk artmadı çünkü tamamen farklı sistemlerden bahsediyoruz" diyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Kalafat, son 7,7 büyüklüğündeki sarsıntının Doğu Anadolu fayı olarak adlandırılan başka bir fay üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

"ÇOK SAYIDA KÖTÜ BİNAYA SAHİP BÜYÜK BİR ŞEHİR"

İstanbul'un büyük bir depreme hazır olmadığını söyleyen ve birçok mahallenin yumuşak zemin üzerine inşa edildiğinin altını çizen Kalafat, ayrıca inşaatlarda da kalitesiz çimento kullanıldığını sözlerine ekledi.

İstanbul'u "çok fazla kötü inşa edilmiş binaya sahip çok büyük bir şehir" olarak tanımlayan yüksek mühendis Kalafat, olası büyük bir depremi beklerken "zamanın iyi değerlendirilerek sağlam zemin üzerine depreme dayanıklı evler inşa edilmesi" gerektiğini vurguladı.

"19 GÜNDE 8 AYLIK DEPREM OLDU"

1868'de kurulan Kandilli Rasathanesi'nde toplam 110 bilim insanı, 44 binden fazla insanın ölümüne yol açan yıkıcı depremlerden bu yana oluşan artçı sarsıntıları sekiz saatlik vardiyalarla 24 saat takip ediyor.

"6 Şubat'tan bu yana Türkiye'de dokuz bin artçı deprem meydana geldi" diyen Kalafat, bu sayıya normal zamanlarda yedi ila sekiz ayda ulaşıldığını ifade etti.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

1999 yılındaki depremlerden sonra bilim insanlarının İstanbul depremi için yaptığı hesaplamaları hatırlatan ve bunların halen daha geçerli olduğunu söyleyen Doğan Kalafat'a göre; İstanbul'u da içine alan bölgede 2030'larda 7'den büyük bir depremin meydana gelme olasılığı yüzde 64. Bu olasılık 50 yıl içinde yüzde 75'e, 90 yıl içinde ise yüzde 95'e yükseliyor.

NOT: Bu söz konusu araştırmayı Tom Parsons yapmış ve çalışmasını 2004 yılında yayımlamıştı.

"ERKEN UYARI SİSTEMİNİN KAZANDIRABİLECEĞİ 7-8 SANİYE İSTANBUL İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Günümüz teknolojisiyle de bir depremin ne zaman gerçekleşeceğini önceden tahmin etmenin mümkün olmadığını söyleyen bilim insanı, bununla birlikte "Belli bir hata payıyla depremin nerede meydana gelebileceğini ve ne büyüklükte olabileceğini gösterebiliyoruz" dedi.

Kandilli Rasathanesi'nin deprem erken uyarı sistemi geliştirdiğini söyleyen Kalafat, bununla birlikte İstanbul'un fay hattına çok yakın olması nedeniyle deprem olmadan uyarı yapılması durumunda bile milyonlarca kişinin kurtulmak için yeterli zamanı olmayacağını ifade ederek, "Erken bir uyarı en fazla 7 ila 8 saniye kazandıracaktır ki bu da insanların güvenli bir yere ulaşması için yeterli bir süre değil. Buna karşılık böyle bir sistem, fay hattından daha uzakta bulunan ve 11 Mart 2011'de yıkıcı deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın Tohoku bölgesinde 45 saniyeden fazla zaman kazandırabilir. Ama orada vatandaşlara uyarı mesajı gönderebiliyorsunuz. Burada böyle bir imkanımız yok" dedi.

KAYNAK : Euronews, Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Günlerdir yorumları okuyorum, gördüğüm kadarıyla bu milletin imanında da büyük sıkıntı var. Tedbir almayı Allah'a isyan etmek zannediyorlar sanırım zira maddi tedbirleri tümden bir kenara koyup sadece tevbe ve ibadetin kurtaracağını sanandan tutun, depremin ne zaman olabileceğine dair yapılan açıklamalardan rahatsız olanlara kadar dolu. Madem öyle TSK'yı lağvedelim, bütün silahlarımızı hurdaya gönderelim. Nasılsa kimin ne zaman saldıracağını Allah bilir ne gerek var bunlara değil mi???!!!
    Cevapla
  • ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal sana..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Depremler genelde gece oluyor, bu erken uyarı sistemi bir işe yaramaz.8-10 saniye,insanların yataktan fırlayıp daha sola bakması kadar geçen süredir, bu yüzden ülkeler bu sisteme maliyetli de olduğu için yatırım yapmak istemiyorlar. Deprem gündüz olursa da çok değişen bir şey olmaz. Marmara bölgesinde yığılan nüfusu diğer şehirlere yaymak için ekonomik çözümler üretmeliyiz.
    Cevapla
  • Allah dilemezse mi 1 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadaslar bizim bu din anlayisimiz bakin bizi mahveder. Allah dilemezse fay kirilmazmis. simdi bu Allahin ilmidir buna siz yorum yapamazsiniz. Allah 13milyon yildir bu cografyaya fay da vermis deprem de vermis yani ilmi oyle dilemis. hala dilemezse yok istemezse olayini gecin dilemis ve istemis biz de yasiyoruz iste. Allah ilmiyle celismez. burda fay varsa kirilacak srkadas. enerji krtik seviyeye gelince kirilacak. daha neyi dilesin neyi istesin ya. birakin Allah adina konusmayi doga ile savasmayin. bu sey gibi Allah dilemezse yagmur islatmaz gibi. evet oyle ama ilmi diyor ki suya tenin degerse islanir bitti abi nokta otesini soyleyip durmayin ya
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    neden bizde böyle bir sistem yok
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Olsa ne olacak sanki. 1 saat önce bile uyarı veren sistem olsa nereye kaçabileceksin? İstambul'da boş arsa bile bırakmadılar. Hadi toplanma alanı da var diyelim şehir bir anda kilit olur zaten. Bizim milletin disiplinsizliği de tuzu, biberi olur. Adamlar boşuna Avrupa Birliğine almıyor bizi. Ne ülke, ne yönetim ne de toplum olarak örnek alınacak bir yanımız yok. Bu kadar disiplinsiz başka toplum var mıdır o da ayrı konu.
    Cevapla
  • Neoturk 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar San Francisco deprem bölgesi üzerinde yapilan bir sehir bizde daha Hala ayni 1960daki gibi yapmayi devem edelim, yuj diyorum Su Millete Nasil bir ülkeymis,ne kanun var ne adalet,kafalari sirf faiz ve Enflasyon calisir,gerce Oda Zonk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR