Uzman isimden İstanbul depremi için uyarı: 2000 yılı öncesi binalara dikkat!

Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç, muhtemel İstanbul depremi için 2000 yılı öncesi binaların güçlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2023 14:50 GÜNCELLEME 26.02.2023 14:59 GÜNCEL
Uzman isimden İstanbul depremi için uyarı: 2000 yılı öncesi binalara dikkat!
Uzman isimden İstanbul depremi için uyarı: 2000 yılı öncesi binalara dikkat!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanlar İstanbul için uyarıda bulundu. Kırklareli Üniversitesi İnşaat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç, muhtemel bir İstanbul depreminden özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaların daha çok etkileneceğini söyledi. Kılınç, İstanbul’da 2000 yılı öncesi yapılan yaklaşık 1 milyon binada biran önce güçlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaparak, muhtemel bir depremde İstanbul’da etkilenecek bina sayısının oldukça fazla olabileceğini söyledi.

Dr. Kılınç, “2000 yılından önceki binalara baktığımızda yaklaşık 1 milyon binayı ivedilikle güçlendirme yöntemine gidilmeli. Tabii ki güçlendirmede hangi yöntemler kullanılır konusuna bakacak olursak karbon elyaf adını verdiğimiz malzeme genelde güçlendirmede kullandığımız bir malzemedir. Yalnızca tek başına yeterli olmayabilir, aynı zamanda burkulması önlenmiş çaprazlar, yine aynı şekilde güçlendirmede kullanılan malzemelerdir. Bildiğiniz üzere izolatörler oldukça önemli. İzolatör kullanımı da hastane binalarında oldukça büyük önem taşımaktadır. Tabii ki izolatör fiyatları oldukça yüksek. Özellikle 2000 yılı öncesindeki yapılarda kolon başına 20 bin dolar gibi bir maliyet gözlemleyebiliriz, yeni yapılarda ise 5 bin dolar civarında izolatör maliyetleri” dedi.

“BİNALARI DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRMELİYİZ”

Depreme karşı insanların bilinçli olması gerektiğini ifade eden Dr. Kılınç, “İstanbul’da insanların depreme yapısal faktörlerin dışında deprem bilincinin oluşması çok büyük önem taşımaktadır. Depreme karşı insanların bilinçli olması gereklidir. Deprem öldürmez, bina öldürür; ben buna kesinlikle katılıyorum. Yapıda beton kalitesi, yapısal sistemin kusursuz olması, deprem yönetmeliğine harfiyen uyulması oldukça önemli. Deprem yönetmeliğindeki kriterlere ve yapılması gereken hususlara uyarsanız binanızı da depreme hazırlıklı hale getirmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

“KIRKLARELİ, DEPREM RİSKİ EN DÜŞÜK İLLER ARASINDA YER ALIYOR”

AFAD tarafından hazırlanan Türkiye deprem haritasında Kırklareli’nin en düşük riskli iller arasından yer aldığını aktaran Kılınç, “Trakya, Kuzey Anadolu Fay hattından etkilenebilir. Yani Kuzey Anadolu Fay hattında meydana gelebilecek depremlerden etkilenme ihtimali olan bir bölgedir. Özellikle Tekirdağ'ın şiddetli bir depremden etkilenmesi yüksektir. Kırklareli ise Kuzey Anadolu Fay hattından etkilenmesi en az olan bir ildir. Kırklareli, AFAD tarafından hazırlanmış Türkiye deprem haritasında 4. ve 5. grupta yer almaktadır. Deprem potansiyeli ve deprem riski en düşük olan ildir” diye konuştu.

KAYNAK : DHA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Güzel insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam kentsel dönüşüme ayıracağı bütçenin 5 katını İBB reklam bütçesine ayırmış sonrada çık herşey güzel olacak de..millet olarak dalga geçilecek bir milletmiyiz çok merak ediyorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle İstanbulda oturp çalışma hayatının dışındaki vatandaşların bellinsüreliğine memleketletine dömesi özendirilmelidir.Böylece bir çok binanın boşalması söz konusu olup,binaların yenilenmesine imkan sağlar
    Cevapla
  • arda 1 yıl önce Şikayet Et
    güçlendirme dediğin temelden çatıya kadar bütün kolon ve kirişlerin yeniden demir eklenerek betonlanması ile olur buda aylar sürer binanın boşaltılması gerekir ciddi de para gerekir 99 öncesi yapılmış binaların güçlendirilmesi mantıklı değil
    Cevapla
  • Fay hatti 234 1 yıl önce Şikayet Et
    2000 sonrasini da guclendirelim. İsimizi saglama alalim.
    Cevapla
  • Vatan sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani her şey güzel olacaktı deprem var İstanbul'da İstanbul'u düşünelim diyordu nerede bu İmamoğlu denilen bozuk para
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR