YÖK çağrı yaptı: Gönüllü akademisyenler sahaya indi!

YÖK'ün çağrısıyla, gönüllü akademisyenler depremden etkilenen illerde sahaya indi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2023 17:42 GÜNCELLEME 01.03.2023 17:42 GÜNCEL
YÖK çağrı yaptı: Gönüllü akademisyenler sahaya indi!
YÖK çağrı yaptı: Gönüllü akademisyenler sahaya indi!
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla yapılan işbirliğiyle gönüllü öğretim üyeleri, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarına katılıyor.
  • Akademisyenler, şehirlerin bina envanteri ve risk durumlarına göre önceliklendirme yaparak kısa, orta ve uzun vadeli planlarla depreme dirençli şehirler inşa edilmesine yönelik raporlar da hazırlayacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin inşaat mühendisliği öğretim üyelerinin deprem bölgesinde gönüllü hasar tespit çalışmalarına katıldığını, depreme dayanıklı, dirençli şehirlerin inşası için rapor hazırladıklarını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre Kurul ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, bazı çalışmalar kapsamında işbirliği yaptı.

YÖK'ün, inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyelerine depremlerden etkilenen illerdeki çalışmalarda yer alma çağrısında bulunmasının ardından gönüllü öğretim üyeleri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ'da hasar tespiti ile yapı kontrolü için sahaya indi.

Deprem bölgesinde teknik inceleme ve gözlemler yapan öğretim üyeleri, hasar gören ve yıkılan betonarme, prefabrik, yığma ve tarihi birçok yapının malzeme ve zemin özellikleri ile yapısal davranışlarını tetkik ediyor.

YENİDEN İNŞA ÇALIŞMALARINA DESTEK 

Sahadaki gözlem ve bulgularla değerlendirme raporları hazırlayan akademisyenler, hastane, okul, yurt, valilik, belediye, afet koordinasyon merkezi gibi, depremin ardından öncelikle kullanılması gereken kamu binalarının, işlevine hemen devam edebilecek şekilde tasarlanması için de çalışmalar yürütüyor.

Akademisyenler, şehirlerin bina envanteri ve risk durumlarına göre önceliklendirme yaparak kısa, orta ve uzun vadeli planlarla depreme dirençli şehirler inşa edilmesine yönelik raporlar da hazırlayacak.

KAYNAK : AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • EvladıFatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda deprem bölgesinde çalışan mühendis ve teknikerleri Toki direk işe almalıdır. Vatansever teknik eleman baş tacı edilmelidir.
    Cevapla
  • öneri 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki merkezden denetçiler gönderdiği için inşaatları düzgün yapılıyor. Tokinin daha çok dürüst idealist vatansever milli manevi tarihi vicdani şuuru olan mühendis işe alıp yetiştirip üstadları Mimar Sinana ve onun öğrencilerine yaraşır işler yapması bütün Türkiyede yapılan inşaatları tokinin de denetlemesi lazım.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de akademisyen, deprem uzmanı,piskolog yoktur. alayı dışarı ve ülke aleyhine çalışan satılmışlardır. çünkü birini ak dediğinde öbürü kara diyor.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaat sektöründe kesinlikle üniversitelerin denetleyici olarak dahil edilmesi şart. Yapı denetimleri üniversiteler denetlesin.
    Cevapla
  • öneri 1 yıl önce Şikayet Et
    prflar da rüşvet alıyor villa kiralayıp kirasını ödetiyor çocuğunun okul parasını ödetiyor tatilini ödetiyor alacağı evin arabanın bir kısmını ödetiyor muayenehanesine eşya hibe ettiriyor vs vs. Devletin bir merkezi denetim birimi kurması lazım her defasında farklı mühendisi farklı yerlere gönderip denetim yaptırması lazım. Aynı şehirdeki denetçiler bir süre sonra belediye ve müteahhitlerle aile ahbap çavuş oluyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR