TÜİK enflasyonu ne zaman açıklayacak? TCMB döviz kuru, enflasyon, faiz beklentisini açıkladı!

Mayıs ayı enflasyon beklentisi için gözler TÜİK’e çevrildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,77 iken, bu anket döneminde yüzde 37,17 olmuştur. Peki TÜİK enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? Enflasyon düşecek mi?

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2023 13:40 GÜNCELLEME 25.05.2023 13:41 GÜNCEL
TÜİK enflasyonu ne zaman açıklayacak? TCMB döviz kuru, enflasyon, faiz beklentisini açıkladı!
TÜİK enflasyonu ne zaman açıklayacak? TCMB döviz kuru, enflasyon, faiz beklentisini açıkladı!

Memur, emekli zammı, asgari ücret ve kira artış oranında belirleyici olan enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketine göre enflasyon, döviz, altın beklentileri belli oldu. Peki yıl sonunda enflasyon yüzde kaç olacak?

MAYIS AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı enflasyon verilerini her ayın 3'ünde açıklıyor. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının da 3 Haziran'da açıklanması bekleniyordu. Ancak 3 Haziran'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle, enflasyon oranları 5 Haziran Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI!

Yıllık TÜFE Beklentilerindeki Gelişmeler (%) 2023 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 39 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir (Tablo 1). Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,77 iken, bu anket döneminde yüzde 37,17 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,02 iken, bu anket döneminde yüzde 29,84 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,54 ve yüzde 17,74 olarak gerçekleşmiştir.

MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİLERİ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,73 iken, bu anket döneminde yüzde 9,21 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 8,50 olarak gerçekleşmiştir.

DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 23,15 TL iken, bu anket döneminde 23,09 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 24,08 TL iken, bu anket döneminde 24,61 TL olarak gerçekleşmiştir .


 

NİSANDA ENFLASYON NE KADARDI?

TÜİK, Nisan 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti.

TÜFE yıllık değişim oranlarına bakıldığında, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu. Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında bir önceki aya göre konut yüzde 1,47 geriledi. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,93 ile haberleşme oldu.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Almayın cılkı da çıkmasın
    Cevapla
  • ufuk 11 ay önce Şikayet Et
    Dolar kuru kağıt üstünde 19 TL iken, gerçekte, döviz bürolarında 21 TL maalesef, bununda cılkı çıktı...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR