Türkiye'de bulundu! Tam 20 milyon yıllık!

Muş'ta 20 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen ve Anadolu'da yer alan son sıcak denizin yerini öğrenebilmek için oldukça önemli olan 20 milyon yıllık deniz canlılarına ait fosiller bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2023 19:33 GÜNCELLEME 04.07.2023 19:33 GÜNCEL
Türkiye'de bulundu! Tam 20 milyon yıllık!
Türkiye'de bulundu! Tam 20 milyon yıllık!

Anadolu’nun son sıcak denizine ait olduğu tahmin edilen fosillerin incelenmek için paleontologlara gönderileceği ifade edildi.

20 MİLYON YILLIK FOSİL BULUNDU

Muş’ta Anadolu’nun son sıcak denizine ait yaklaşık 20 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen fosiller tespit edildi.

FOSİL PALEONTOLOGLARA GÖNDERİLECEK

Fosillerle ilgili inceleme yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, omurgasız deniz canlıları fosillerini yaş, tür ve cins tayini için paleontologlara göndereceklerini söyledi.

Muş'ta 20 milyon yıllık deniz canlıları fosili bulundu

'ANADOLU İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ'

Dölek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Muş-Mulanık ilçesi sınırında Kara Kale olarak ifade edilen yaklaşık bin 700 rakımda Anadolu palyesi için önemli olan bir noktadayız. Anadolu’nun son sıcak denizine ait izlerin bulunduğu yeri göstermesi açısından oldukça önemli. İlk belirlemeler bize bu bölgenin biyosen ve pilyosen arasında bir değer olduğunu ifade ediyor. Buna bağlı olarak da deponun alt kısmının yaşı 20 milyon, üst kısmının ise 12 milyon yıl olduğunu tespit ettik. Sıcak tropikal bir denizden kuruyan bir göl ortamına geçişi gözlemleyebileceğimiz yerlerden biri ya da Anadolu’da nadir miyosen ve pilyosen sınırlarını görebileceğimiz bir yer.Yer bilimleri açısından oldukça önemli. Jeosit olarak değerlendirilebilecek bir yer. Buralar koruma altına alınarak bilgilendirme tabelaları bırakılmalı. İl turizmine kazandırılmalı. Bu yerler özelikle yer bilimleri ile ilgili çalışmalar yapan öğrencilerin gelip çalışacakları alanlardır”

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Hyr 9 ay önce Şikayet Et
    tarsus pirömerlide bunlardan sürüyle var
    Cevapla
  • Kozanlı 9 ay önce Şikayet Et
    Size bir kamyon dolusu getireyim.
    Cevapla
  • Arda 9 ay önce Şikayet Et
    Aynısı bizim evde var. Karamandayız.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Muş'un ilçesi Mulanık değil, Bulanık olacak.
    Cevapla
  • Ali Akyuz 9 ay önce Şikayet Et
    Aksarayin tuz golu kenarindaki cokyatan yaylasinin daglarinda bir suru debiz kabulari buluabilirsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR