Türkiye'nin dört bir yanı sıcaktan kavrulurken, onlar soba yakıyor

Türkiye'nin pek çok yerinde yaşanan sıcaklık rekorlarına karşın, Gümüşhane'de temmuz ayının son günlerine doğru yüksek kesimlerde sobalar hala yanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.07.2023 07:22 GÜNCELLEME 21.07.2023 14:41 GÜNCEL
Türkiye'nin dört bir yanı sıcaktan kavrulurken, onlar soba yakıyor
Türkiye'nin dört bir yanı sıcaktan kavrulurken, onlar soba yakıyor

Türkiye'nin birçok noktasında hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak rekor derecelere ulaşırken, geçiş ikliminin yaşandığı gece-gündüz sıcaklık farkının 20 dereceye ulaştığı Gümüşhane'de bu durum gündüzleri benzer fakat akşam saatlerinde tamamen farklı oluyor.

Güneş'in etkisini kaybetmesiyle birlikte kent merkezinde bile yer yer üşüten ılık hava etkisini gösterirken, yüksek kesimlerde ise, insanlar sobalarda çıtırdayan odun ateşinin etrafında ısınıyor.

SOBALAR AKŞAMLARI YAKILIYOR

Sakinliği ve huzuru arayanların vazgeçilmez adresi olan yüksek rakımlı Gümüşhane yaylaları, serin ve temiz havasıyla dikkat çekerken, keşfedilmeyi bekleyen bir doğa hazinesi olan yaylalarda temmuz ayının son günlerinde bile akşam saatlerinde sobalar istisnasız her akşam yakılıyor.

Denizden 2 bin metre yükseklikteki Dörtkonak yaylasında ailesiyle kalan Sare Balki, bir aydır yaylada olduklarını ve her akşam soba yakmak zorunda kaldıklarını söyledi.

KENDİLERİNİ ŞANSLI ADDEDİYORLAR

Temmuz ayında olmalarına rağmen gündüz sıcak, akşamları da soğuk olduğu için bu saatlerde soba yaktıklarını kaydeden Balki, "Bir aydır yayladayız ve geldiğimizden beri her akşam sobayı yakıyoruz. Yakmazsak üşüyoruz. Sabahları dışarı çıktığımda yaş oluyor otlar, dizlerime kadar hep ıslanıyor, hasta oluyorum ondan sonra. Gündüzleri de çok sıcak oluyor kısa kol giyiyor, akşam olduğunda da soğuk oluyor ve bu sefer de kalın bir şeyler giyiyoruz. Bu durum hem güzel hem kötü. Ülkemizin sıcak bölgelerinde yaşayanlar çok sıcak olduğu için bunalıyorlardır ama buralarda da çok soğuk olduğundan bunalıyoruz. Ben sıcak yerlerde değil de burada olmak isterim. Sobayı yakınca ısınıyorum ama Antalya'da sıcağa bir şey yapamıyorsun. Klima açsan bile yine de çok sıcak oluyor. Ben şanslıyım yani" dedi.

YAZ BİTENE, OKULLAR AÇILANA KADAR YAYLADALAR

Metin Balki ise, "Akşamları soğuk oluyor, soba yakıyoruz. Yakmadan durulmuyor. Sobanın ısıtması güzel ve keyifli oluyor. Gündüz çok sıcak, akşamları da rüzgarın da etkisiyle soğuk oluyor. Okullar açılana kadar buradayız" diye konuştu.

Coğrafyasının yüzde 60'ını dağların oluşturduğu ve kayıtlı 430'dan fazla yaylasıyla Gümüşhane, doğal güzellikleriyle süslü, mistik bir atmosfere sahip bir coğrafya olarak biliniyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • Bilal 9 ay önce Şikayet Et
    Ardahan Damala gelsinler.
    Cevapla
  • Ahmet Özgür 9 ay önce Şikayet Et
    Ülkemiz çok güzel be ya... Kıymetini bilelim inşallah
    Cevapla
  • Tasovali 9 ay önce Şikayet Et
    Hava 40 derece gunduz gecede 30 derece falan ama enc ok biz yakiyoruz soba soba bizim isimiz
    Cevapla
  • hdy3469@hotmail.com 9 ay önce Şikayet Et
    Bayburt daha soğuk Gümüşhane bize göre sıcaktan yanıyor :) Bayburt lu :)
    Cevapla
  • İsmail 9 ay önce Şikayet Et
    Hadi ordan
    Cevapla
  • Fatih 9 ay önce Şikayet Et
    Biz de Bolu yayla da ,akşam üşüyüp montla dolaşıp ,gece soba yakıyoruz.
    Cevapla
  • 60.derece buluyor 9 ay önce Şikayet Et
    Bizde şanlı urfada yanıp kavruluyoruz 42.derece sözde 55 ve 60 ları buluyor kimseninde umurunda değiliz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR