Yüksek Askerî Şûra bugün toplanıyor... Genelkurmay Başkanlığı için 4 aday var

Son dakika haberine göre Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe'de toplanacak. Yaşar Güler'in Milli Savunma Bakanı olmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı'na getirilecek isim de belli olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2023 06:47 GÜNCELLEME 03.08.2023 07:05 GÜNCEL
Yüksek Askerî Şûra bugün toplanıyor... Genelkurmay Başkanlığı için 4 aday var
Yüksek Askerî Şûra bugün toplanıyor... Genelkurmay Başkanlığı için 4 aday var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ağustos ayının ilk haftasında yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) terfi ve atama dosyaları ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanlığı görevine atanacak ismin de Şura gündeminde olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki YAŞ toplantısına Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan katılacak.

YAŞ üyeleri, toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret edecek.

GENELKURMAY BAŞKANI DA BELİRLENECEK

YAŞ'ta gündeme gelmesi beklenen en önemli başlıklardan biri Yaşar Güler'in Milli Savunma Bakanı olmasının ardından boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na getirilecek isim. 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever

Bu göreve, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanı olarak da görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ya da yeni bir isim atanacak.

Orgeneral Metin Gürak

Genelkurmay Başkanı olabilecek isimler arasında 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu bulunuyor.

Harp Okulu'nun 1981 mezunu üç devre arkadaşı arasından Metin Gürak 2020'de, Sivri ve Bayraktaroğlu ise 2021'de orgeneralliğe terfi etmişti.

2'nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu

Avsever'in Genelkurmay Başkanlığı görevine atanmaması durumunda görevde bekleme süresi ve yaş haddinden emekliye ayrılması bekleniyor.

DÖRDÜNCÜ YILDIZI BEKLEYENLER

YAŞ kararları kapsamında bazı korgeneraller de bir üst rütbeye terfi edecek. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığında geçen sene görev süreleri bir yıl uzatılan 3’üncü Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'nın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Korgeneral İrfan Özsert, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya, terfi sırasında yer alıyor.

YENI İSİMLER YER ALACAK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin toplantıya ilk kez katılacak.

Daha önce Genelkurmay Başkanı sıfatıyla YAŞ üyesi olan Yaşar Güler de masaya bu kez Milli Savunma Bakanı olarak oturacak.

YAŞ'ta alınacak kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından uygulamaya konulacak.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • adam 8 ay önce Şikayet Et
    deniz kuvvetlerinden bir genelkurmay başkanı olması pek çok şeyi değiştirir
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    neyi mesela? gen kur başkanı sembolik bir pozisyon eskisi gibi değilmi.
    Cevapla
  • brs 8 ay önce Şikayet Et
    miili güvenlik meselesi bu... komutanların isimleri verilir mi??? oldu olacak torunlarına kadar isim listesi verin... ülkenin anahtarını verin... böyle bir şeylerin son derece gizli olması gerekir...
    Cevapla
  • …. 8 ay önce Şikayet Et
    Sanki bilinmiyor :)
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Vekalet le atanan adaletle devam eder
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Bu seferde Mardinli olsun metin Gürak dış gorevde çok başarılı olanlardan biridir
    Cevapla
  • Hasan 8 ay önce Şikayet Et
    Eskiden olsa yılbaşından Ağustos ayına kadar askerlerin yaş kararı ayak oyunları dayatmaları konusulurdu. Şükür o devir bitti. Şimdi 3 /5 apsa adını ancak biliyoruz. Eskiden Ordu'da kim var 7 sülalesini tanıyorduk. Şimdi kim kuvvet komutanı kim genel kurmay başkanı farketmiyor. Önemli olan Başkomutan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR