Maden Platformu tepki: Kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz hale getirildik!

Maden Platformu, madenciliği doğa düşmanlığı olarak gösterilmesine yönelik bir açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2023 20:38 GÜNCELLEME 06.08.2023 10:14 GÜNCEL
Maden Platformu tepki: Kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz hale getirildik!
Maden Platformu tepki: Kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz hale getirildik!

Türkiye madencilik sektörünün çatı örgütlenmesi olan Maden Platformu, son günlerde madenciliğin doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik gelişen eylem ve söylemlere ilişkin bir açıklama yaptı.

Madenlerin ülkelerin en önemli doğal kaynaklarından olduğunu belirten Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Dünyada madenlerinden vazgeçip onları yeraltında bırakan bir ülke yok. Gelişmiş ülkelerde madencilik nasıl yapılıyorsa biz de aynı şekilde maden çıkarılan bölgenin havasına, suyuna, toprağına zarar vermeden, madenlerimizi bulundukları yerden çıkarıp ekonomik ve sosyal kalkınmamız için değerlendirmek zorundayız.” dedi.

Madencilerin yer seçme lüksü yok

Madencilerin diğer yatırımcılar gibi yer seçme lüksü bulunmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Madenleri bulunduğu yerden çıkarmak zorundayız. Bir köprüyü, bir yolu, bir fabrikayı, bir yapıyı başka bir yere yapabilirsiniz bir ağacı, bitkiyi başka bir yere fazlası ile dikebilirsiniz ama madenin bulunduğu yeri değiştiremezsiniz. Bu evrensel gerçeği göz ardı ederek madenciliği doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik açıklamalar sektörün itibarsızlaştırılmasına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Ekonomimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?”

Madencilik konusunda yeterli bilgi ve veriye sahip olmadan, bazı yanlış algıların ön plana çıkarılarak sektörün tamamının ‘doğa düşmanı’ ilan edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Unutmayalım ki, günlük yaşamımızda kullandığımız tüm araç ve gereçler, sahip olduğumuz modern yaşam, madencilerin yerkabuğundan çıkardıkları madenler sayesinde mümkün olabilmektedir.” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Toptancı bir bakış açısıyla madenciliği kötülemeye ve itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler nedeniyle kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz ve keşfedilenleri bulundukları yerden çıkaramaz hale geldik. Madenleri bulunduğu yerden çıkarılmasını ‘doğa düşmanı bir faaliyet’ ilan edip madenciliği yapılamaz hale getirerek ekonomimizin ve vatandaşlarımızın enerji, hammadde ve ara mal ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Bu nedenle madenciliğin ölçülü ve dengeli bir bakış açısı ile ele alınması gerekiyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken önce insan ve çevre diyoruz Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken ‘önce insan ve çevre’ diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.”

MADENCİLİK SEKTÖRÜNE İLİŞKİN BAZI ÇARPICI VERİLER:

Madencilikte dışa bağımlılığımız artıyor

  • Enerji, maden, metal ara ürünleri ithalatında 2022 yılında dış ticaret açığımız 106 milyar dolara ulaşmıştır.
     
  • Ülkemiz doğal gazda %99, petrolde %93, kömürde %60 (kalori bazında), demir cevherinde %55, metal ve ara ürün olarak sırasıyla; çinkoda %98, alüminyumda %95, altında %85, bakırda %75 oranında dışa bağımlıdır.
     
  • Sanayimiz üretimini sürdürebilmek için 2022 yılında yurtdışından petrol ve doğal gaz ithalatına 93,5 milyar dolar, demir çelik ve hurda ithalatına 30,9 milyar dolar, altın ithalatına 21,6 milyar dolar, kömür ithalatına 8,8 milyar dolar, alüminyum ithalatına 7,5 milyar dolar, bakır ithalatına 5,5 milyar dolar ödemiştir.
     
  • Türkiye’de maden çıkarılmak için kazılan alanlar ülkemizin yüzölçümünün binde 1’ini teşkil etmektedir.
     
  • Ülkemizde 12 milyon hektar alan madencilik faaliyetlerine kısıtlıdır. Madenciliğe kısıtlı olmayan yerlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatlarda sürdürülen maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin doğayı katleden yasa dışı faaliyetlermiş gibi sunulması ülkemiz madenciliğine zarar vermektedir.

Orman alanlarımızda madenciliği payı

  • Ormanlık alanlarda ağaç kesme dahil olmak üzere madencilik amaçlı tüm faaliyetler için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması zorunludur. Bakanlık onayı alınmadan herhangi bir işleme başlanması mümkün değildir.
     
  • Ülkemizdeki orman alanlarının binde 3’ü tüm madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılmaktadır.
     
  • Ormanları gençleştirmek amacıyla Dünya’da ve Türkiye’de her sene ormanlardan ağaç kesimi yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanlarımızın üretim kapasitesi göz önüne alınarak 2022 yılında 25,5 milyon m³ endüstriyel odun, 4,5 milyon m³ yakacak odun üretimi olmak üzere toplam 30 milyon m³ kesimi gerçekleştirilmiş olup kesilen 100 bin ağaçtan sadece 1 tanesi madencilik faaliyetleri için kesilmektedir.
     
  • Orman alanlarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılan alanlar Orman Genel Müdürlüğü’nün onayladığı rehabilitasyon projesine göre rehabilite edilerek Orman İdaresine teslim edilmesi yasal bir zorunluluktur. Ülkemizde rehabilite edilerek doğaya yeniden kazandırılmış pek çok maden sahası bulunmaktadır.
     
  • Türkiye’de 2022 yılında toplam 830 milyon ton maden çıkarıldı. Yerin altındaki madenlerimizi çıkarıp maden çıkarılan alanları ilgili yasaların öngördüğü şekilde rehabilite edip tekrar doğaya kazandırarak vatandaşlarımızın maden taleplerini karşılamak zorundayız.

Enerji üretiminde kömürün payı

  • 2022 yılı itibariyle birincil enerji tüketiminde fosil yakıtların payı (petrol, doğal gaz ve kömür) Dünya’da ve Türkiye’de % 83’tür.
     
  • 2022 yılında Dünya kömür üretimi yaklaşık 8.5 milyar ton olup, Türkiye’nin Dünya kömür üretimindeki payı yaklaşık %1’dir.
     
  • 2022 yılında Türkiye’de elektrik üretiminde kömürün payı %34,6, doğal gazın %22,2, su kaynaklarının %20,6, rüzgarın %10,8, güneşin %4,7, jeotermal enerjinin %3,7 diğer kaynakların payı ise  %3,3’tür.
     
  • 2022 yılı itibariyle 328 milyar KWh olan elektrik tüketimimiz, 2035 yılında ise 510 milyar KWh seviyesine ulaşması beklenmektedir. 
     
  • Fosil yakıtlara %83 oranında bağımlı olan ülkemizin kısa zamanda bu bağımlılığını %40’lara düşürmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkmasından başka seçeneği yoktur.
     
  • Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 2,5’ini, Ege Bölgesi’nde kullanılan elektriğin yüzde 62’sini karşılayan Muğla’daki kömür santrallerinin mevcut kömür rezervleri bitinceye kadar çevre standartlarına uygun olarak yörenin havası, suyu ve toprağına zarar vermeyecek şartlarda üretimlerine devam etmesi sanayimiz ve bölgede yaşayan vatandaşlarımız için önem arz etmektedir

Maden Platformu üyeleri: 

KAYNAK : Haber7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Cemmurat pekagca 8 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkenin. Madenlerini çıkartmak için madenciler hem ömrünü veriyor hem parasını harcıyor yinede madenciler kötülük yapıyormuş gibi insanlar provakörluk yapıyorlar.oda yetmiyor gibi iktidarın ruhsat harçların abuk subuk rakamlars çıkarmasına cabasi Buradan iktidara sesleniyorum.doğalgazı ve petrolü nasıl sondajla bulduysak diğer madenlerde sondaj atmayı kolaylaştırın zorlaştırmayın
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Size Tepki Verenlerin Çoğu Taşrak Yahudi İngiliz in Uşakları
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    bu bilerek yapılıyor. Gıda fiyatlarına, kira fiyatlarına, kadın haklarına, hayvan haklarına, doğa haklarına, ticaret haklarına müdahale edilerek milletin birbiri ile düşmesine, düşman olmasına, çatışmasına sebep olunuyor ki, istediklerini yapabilsinler. Yabancı madencilere kimse laf edemiyor ama.
    Cevapla
  • Ramazan 8 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde CHP isminde, ülkenin hayrına olan herşeyi engellmeye çalışan, engelleyemeyince mahkemeye taşıyan bir parti var. Mahkeme de eskisi gibi değil; CHP'nin her istediğini yapmıyor. Onlar için de tek yol kaldı: Yapılacak işleri yerinde durdurmak.
    Cevapla
  • emre 8 ay önce Şikayet Et
    iyi hos güzel maden cıkarsınlar da madene yakın köylerin anası aglıyor görmeyen bilmez. Tozu topragı havası hadi manzarası bile ölü gibi önce gorun sonra yorum yapın
    Cevapla
  • Hakiki bozkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Köy dediğin nedir oradan az ileriye taşırsın olur biter ama vatanı nereye taşırız emperyalistlerin kucağınamı?
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    rize de de öyle dediler, kastamonuda da . sonra sel bastı. şimdi buraları imar edin HES açın, diye yalvarıyorlar
    Cevapla
  • I.mollamustaoğ. 8 ay önce Şikayet Et
    Madenlerden alınan devlet hakkının bir bölümünün 2000 li yıllara kadar olduğu gibi madenlerde zarar gören yakın köylere ait olması lazım. Devlet hakkının tamamının hazineye aktarılmasını artık vazgeçilmezi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR