Silah değil spor, kurşun sesi değil çocuk cıvıltısı hakim… Tatvan’da 4 yılda büyük değişim
Terör örgütünden arındırılan Bitlis’in Tatvan ilçesi, AK Parti belediyeciliğiyle 4 yılda adeta çağ atladı. Belediye Başkanı M. Emin Geylani tarafından gerçekleştirilen yatırımlarla ilçe artık terörle değil, doğal güzelliklerle anılıyor.
ABONE OL-
Haber7 - ÖZEL
Bitlis'in en büyük ilçelerinden Tatvan önce güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla terörden arındı. Ardından 2019 yerel seçimlerinde halkın büyük teveccühüyle AK Parti belediyeciliği göreve geldi.
İlçe kırsalı daha önce teröristlerin kanlı eylemleriyle adını ülke kamuoyuna duyururken, artık Tatvan’ın çehresi bambaşka bir görünüme kavuştu.
Alt yapı ve üst yapısı tamamen yenilenen, gençler için olağanüstü icraatlara imza atılan, ilçenin tam merkezine devasa büyüklükte millet bahçesi yapılan, sınavlara hazırlanan öğrenciler için etüt merkezleri oluşturulan Tatvan’da ‘spor fabrikası’nda da çevik ve dinamik gençler geleceğe hazırlanıyor. 300 dönümlük büyük mesire alanının hizmete alındığı Tatvan’da eskiden teröristlerin çiğnediği bereketli topraklar, şimdi çocukların oyun alanları haline geldi.
4 yıllık görev süresi boyunca Tatvan'ı cazibe merkezi haline getiren Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, seçim öncesi vaat ettiği projelerin yüzde 90'ını tamamlayarak büyük başarıya imza attı. HABER7 olarak misafir olduğumuz Tatvan’da ilçeyi baştan başa kuşatan hizmetleri yerinde gözlemledik.
Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Tatvan’daki değişim ve dönüşüme ilişkin Başkan Mehmet Emin Geylani ile çok çarpıcı bir söyleşi gerçekleştirdi. Gazeteci Osman Ateşli'nin sorularını cevaplandıran M.Emin Geylani, ilçeye yapılan yeni yatırımları HABER7 okurları için anlattı.
İşte Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız…
TERÖRİSTLERİN GEZDİĞİ YERLERDE ÇOCUKLAR OYUN OYNUYOR
Başkanım yaklaşık iki buçuk yıl önce Tatvan'a gelmiştim. Gerçekten pek çok şeyin değiştiğini gördüm. Bugün de buradaki mesire alanındayız. Geçmişte terör örgütü yapılanmasının burada yuvalandığı bir alan bugün bambaşka amaçlarla kullanılıyor. Aileler piknik yapmak için gelmişler, mangallarını yakmışlar, çocuklar eğleniyorlar, çocuk oyun alanları kurulmuş. Neler söylemek istersiniz? Bu değişim size neler anlatıyor.
Uzun bir süreçten sonra bu günlere gelindi. Proje alanımız yaklaşık 300 dönüm üzerine projelendirildi. İki etap halinde, 200 dönümlük alanı bitirdik hizmete açtık. Projemizin içerisinde kamelyalar var, mangallar var, çeşmeler var, çocuk oyun grupları var, bay-bayan mescitler, lavabolar var, çocuk bakım odaları var, voleybol sahamız var, anfi tiyatromuz var, havuzumuz var, şelalemiz var, yürüyüş yolumuz var. Buradaki doğal bir alandı. Biz mümkün olduğunca doğaya müdahale etmeden, doğayla iç içe bütünleşilebilecek bir mesire alanı kurduk. Projemiz bölgenin en büyük mesire alanı.
DİĞER İLLERDEN TATİLCİLER GELİYOR
Başka illerden de gelen var mı burayı kullanmak için?
Var. Zaten Tatvan'ımız bir cazibe merkezi bir safiye alanı. Burada Güneydoğu'dan Batman, Siirt ve Diyarbakır'dan sürekli gelen tatilcimiz oluyor. Bu mesire alanıyla bu alan biraz daha genişlemeye başladı. Muş'tan, Bitlis'ten diğer il ve ilçelerden dahil olmak üzere burayı bir piknik alanı olarak kullanabiliyor. Bir ihtiyaçtı, bölgenin bir ihtiyacıydı. Maalesef eskiden terörden dolayı bu tür doğal alanlarımız kullanılamıyordu. Burası da onlardan biriydi. Burası dünyanın kuruluşundan beri olan mevcut güzel doğal bir alan bir vadiydi. Bırakın bölgenin Tatvan'ın bile yüzde 70'inin göremediği şehre çok yakın mesafe olmasına rağmen çok güvenli olmayan bir ortam vardı.
Burada tabii devletimizin istikrarıyla bir güvenli ortam oluşturuldu. Başta sayın cumhurbaşkanımızın büyük bir iradesi ve gayretiyle sağolsunlar. Bölgede artık öyle bir sorunumuz kalmadı. Tabii bu alanlar biraz daha kırsal alanlar, kuytu alanlar olduğu için biraz daha tedirgin alanlardı. Daha önceki dönemlerde burayı kendilerine bir mıntıka olarak oluşturmuşlardı. Bugün burada aileler çok rahat bir şekilde gelip, gece geç saatlere kadar çocuklarıyla ve eşleriyle birlikte zaman geçirebiliyorlar. Burada hafta sonunuzu gün boyu geçirebileceğiniz tüm imkanlar var. Yani sabahleyin geldiğiniz zaman dışarıda bayanlara tahsis ettiğimiz bir kooperatif diyebiliriz. Orada temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir büfe var. Onun dışındaki bütün alanlar kamuya ait. Bu mesire alanı bir nevi ailelerin, vatandaşların bir bahçesi haline geldi.
KADINLARA ÖZEL PLAJ YAPILDI
Buranın plakası 13. Şehirde 13 plaka hariç bütün plakalar vardı. Hatta 13 plakanın neredeyse azınlık haline geldiğini söyleyebiliriz. Böyle bir cazibe merkezine dönüşmüş durumda ilçeniz. Bu ciddi manada dikkatimizi çekti. Onun dışında siz bu sahil şeridini gerçekten bir sosyal alan haline getirmişsiniz. Kadınlar plajı en son güzel bir mekan oluşturmuşsunuz. Buradan bahsetmek ister misiniz?
Yine bölgenin ilk projelerinden biri kamu olarak bir kadınlar plajımızı kazandırdık. Tatvan bir sahil şehri olmasına rağmen maalesef bu tür imkanlar bulunmamaktaydı. Erkekler biraz daha bu konuda rahat hareket edebiliyorlar. Gölün etrafında herhangi bir yerde gidip suya girebiliyorlar ama maalesef bayanlarımızda bu imkan kısıtlıydı. Bir de gene şehir merkezinde. Bizim yaptığımız bütün projelerin birinci kriteri ulaşım. Yani çok rahat bir şekilde yaya olarak ya da tek vasıta ile ulaşılabilmesi birinci kriter. Bayanlara yaptığımız buradaki mevcut mesire alanımızda herkesin rahat ulaşabileceği bir alan. Yaptığımız bayanlar plajımız da yine herkesin bir vasıtayla ulaşabileceği, toplu taşıma araçlarıyla rahatça gidebilecekleri bir alan.
20 dönümlük bir yeşil alanı ve 10 dönümlük bir kumsalı alanı olmakla birlikte 30 dönümlük bir kumsal alanı oluşturuldu. Bir hafta içerisinde nasip olursa hizmete açılacak. İçeride denizden ve dışarıdan gerekli mahremiyet sağlandı. Bu konuda bayanlarımız çok rahat şekilde faydalanabilecek. İçeride duşluklar var, lavabolar var, çocuk bakım odaları var, kamelyalar var, çocuk oyun grupları var. Sadece suya girmeyecekler aynı zamanda orada gün boyu zaman geçirebilecekleri güzel bir doğal alan oluşturuldu. İhtiyaçlarını tamamen karşılayabilecekleri, bir hafta gibi kısa bir zaman içerisinde, önümüzdeki hafta sonuna kadar inşallah hizmete açmayı planlıyoruz.
TATVAN'IN İLK KAPALI YÜZME HAVUZU YAPILIYOR
Pek çok tesis dolaştık. Yarı olimpik bir yüzme havuzu yapmışsınız. Gerçekten çok güzel bir tesis. Pek çok imkan var. Bu tesisi anlatır mısınız?
Tatvan'ın ilk kapalı yüzme havuzunu yapıyoruz. Aslında ilk de diyebiliriz. Buradaki amaç tabi biz ne kadar kıyı şeridi olsak bile gölden faydalanabileceğimiz zaman 2 aylık, iki buçuk aylık bir sezonumuz oluyor. Ama kalan 10 ayda suyla ilişkimiz kesiliyordu. Burada bu ihtiyacın giderilmesi ve uzun süren kış mevsiminde vatandaşların sosyalleşebilmesi için daha önce kademe olarak, araç parkı olarak, fen işleri makinalarımızın kullandığı şehrin ortasındaki bir alanı vatandaşlarımıza kazandırmak istedik. Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bize bütün projelerde çok büyük destekleri oldu. Sunduğumuz projeler de uygun görüldü.
Yaklaşık 18 bin metrekare alan içerisine bir yarı olimpik yüzme havuzu oluşturduk. Proje kapsamında burada çocuklarımıza, ailelerimize ücretsiz yüzme kursları verilecek. Aynı zamanda bayanlarımıza yönelik ücretsiz yüzme kurslarımız olacak. Tesisimiz çok amaçlı yapıldı.
ŞEHİR MERKEZİNDE BİR SPOR MERKEZİ
Başka ne var başkanım. Sadece yüzme havuzundan ibaret değil zannedersem?
Burada 2 bölüm bulunmakta. Girişte sağ ve sol olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Burada bayanlara ve erkeklere ayrı bölümümüz bulunmakta. Bayanlarımız için fitness salonu, pilates salonu, buhar odası, sauna odası, soyunma odası, WC'ler ve kafeteryası ayrı bulunmakta.
Aynı şekilde erkeklere de ait aynı şekilde fitness salonu, pilates salonu, sauna ve buhar odası. İçinde özel odaları olan soyunma kabinleri olan iki ayrı bölüm. Ortada da büyük bir sosyal alanımız var. Buraya geldikleri zaman yüzmeden sonra hemen çıkıp gitmeyecekler. Burası tamamen bir sosyalleşme alanı. Buraya aileleriyle geldikleri zaman gün boyunca yaklaşık 4-5 saat hiç sıkılmadan sporlarını yapacaklar akabinde yüzmek istiyorlarsa yüzecekler, buharda terleyecekler, saunaya girecekler ve oturup sohbet edebilecekleri kafeteryasıyla beraber güzel bir sosyal merkeze çevirdik. Sadece yüzme havuzu olarak görmemek lazım. Profesyonel, planlı kullanışlı bir projemiz.
Dışarıda da aynı şekilde yaklaşık proje alanımız 18 bin metrekare. İçerisinde kamelyalarımız, çocuk oyun gruplarımız, açık alanda fitness alanlarımız, futbol sahamız, basketbol sahamız, voleybol sahamız, yürüyüş alanımız var. Yaz kış bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek güzel bir donatı merkezi oldu burası.
TATVAN BÖLGENİN CAZİBE MERKEZİ
Önceki ziyaretimizde Tatvan adeta bir şantiye görünümündeydi. Şimdi şehrin çehresi değişmiş; her yer asfaltlanmış, kaldırımlar döşenmiş, sokak lambaları gece ışıl ışıl… Bu değişimi kısa sürede nasıl başardınız?
Tatvan hızlı bir şekilde göç alan, büyüyen bir şehir. Bölgenin cazibe merkezi. 40 yıl önce şehrin nüfusu 8-9 binken yapılan bir altyapı vardı. Şu an şehrimizde 100 bin, yaz aylarında 200 bini geçen nüfus bulunmakta. Altyapı da iflas etmiş durumdaydı. Biz göreve geldiğimiz gibi ivedi olarak bu işe el attık. Şehrin bütün içme suyu hatlarını yeniledik. 180 bin metrelik içme suyu hattı döşedik. 160 bin metreden uzun kanalizasyon hattı, 130 bin metreyi aşkın yağmur hattı döşedik.
Göreve geldiğimiz zaman en sıkıntılardan biri kanalizasyon hattımızın yüzde 30 oranında deşarjı direkt göle yapılıyordu. Bu da gölün kirlenmesine sebebiyet veriyordu. Biz bütün altyapı çalışmamızı 2 sene içinde bitirdik. Bununla beraber 1 milyon 200 bin metrekarelik yol yapımını gerçekleştirdik. Tatvan’da 22 mahallenin 21’inde altyapı ve üstyapısı bitirildi, yolların %99’u bitti. Kanalizasyon ve içme suyu hattının %99’u bitti.
Tatvan’a yatırım çekmek için yaptığınız birçok proje var. Bir taraftan şehirdeki ticari gelişimi sağlamaya çalışıyorsunuz, istihdam alanları açmaya çalışıyorsunuz. Diğer taraftan da şehrin enerjisini sağlayabilme adına yapmış olduğunuz çalışmalar var. GES projesi dikkatleri çekiyor… Kendi enerjinizi karşılayabilecek düzeye gelecek misiniz?
Bizim en çok enerji harfiyatımız su. Çevreye verilen sulardan dolayı kaynaklanıyor. Kaynaktaki suyu pompayla veriyoruz. Bu da maliyetli oluyor. Toplamda 4,5 megavatlık enerji santraline sahip olduk. Burası, %70 oranındaki enerji tüketimimizi karşılayacak nasip olursa. Bu, 2 buçuk ila 3 milyon TL civarında bir katkı sağlaması demektir. Yeni altyapı çalışmalarıyla sarfiyatımız da daha fazla azaldığı zaman hemen hemen kendi kendini finanse eden bir tesis olacak.
Biz bununla kalmıyoruz. Sosyal tesislerimizde 2 bin, 3 bin metrekarelik çatı alanlarımız var. Buralarda 2 bin KW’lık bir tesis kurarak artı bir gelir sağlamayı ve belediyemize ek bütçe kazandırmayı hedefliyoruz.
Gençlere yönelik yatırımlarınız dikkat çekiyor. Bilgi evi, konservatuvar, Tatvan Sporcu Fabrikası ve yaz spor okulları gibi yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz bize?
Tatvan’da yaş ortalaması 23. Nüfusun %35’i otuz yaş altı. Genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerimizi dezavantajlı durumlardan kurtarmak istedik. Daha önce sadece 1 spor salonu vardı, başka bir etkinlik yapacak alan da bulunmamaktaydı maalesef. Biz burada genç nüfusun ihtiyaçlarını giderebilecekleri, hobi ve ilgi alanlarına göre sahalar oluşurduk. Bir binamızı Bilgi Evi’ne çevirerek YKS ve KPSS’ye giren öğrencilere sabah 8’den gece 12’ye kadar hem ana derslerde hem de ders çalışabilecekleri etüd salonları oluşturduk.
YOĞUN İLGİ NEDENİYLE DÖNÜŞÜMLÜ HİZMET VERİYORUZ
Yılda kaç öğrenciye hizmet veriyorsunuz?
Bizim ortalama kaydımız 500 öğrenci. Yoğun ilgi bulunduğu için dönüşümlü olarak hizmet veriyoruz.
Spor tesislerimiz var. Sınavlara girmek isteyen öğrenciler burada eğitim alıyorlar. Çay ve çorba ikramlarımız oluyor. Sporla ilgilenmek isteyen öğrencilerimize Sporcu Fabrikası kazandırdık. 7 branş aynı anda spor yapabilecekleri çok amaçlı spor okulu oluşturduk. Burada olimpik tarzda branşlarda eğitim verilecek. Allah nasip ederse Türkiye’yi temsil edecek sporcuları yetiştirmeyi hedefliyoruz. FIFA standartlarında bir futbol sahası kazandırdık. Kapalı açık tenis kortları kazandırdık. Kültür ve sanatla ilgili olanlar için de bir konservatuvar hazırladık. . Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan da spor tesisleri konusunda çok destek aldık.
MİLLET BAHÇESİ İNSANLARIN MÜSTAKİL BAHÇESİ GİBİ
Tatvan Millet Bahçesi Projesi de dikkat çekiyor. Şehrin tam merkezine yeşil alan kazandırıyorsunuz. Çok değerli bir araziyi halkın kullanımına yeşil alan olarak sunuyorsunuz. Bu projeden de bahsedebilir misiniz?
Daha önce TCDD lojmanı olarak kullanılan 42 bin metrekarelik alan vardı. Önünde de bir park vardı. Toplamda 65 bin metrekarelik alanı Millet Bahçesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Sağolsun bu konuda bakanlığımız bize destek verdi. Burayı Milli Emlak üzerinden TOKİ’ye devrederek bir Millet Bahçesi projesi planlandı. Tatvan’daki Millet Bahçesi’nin en büyük avantajı lokasyon olarak çok merkezi bir noktada olması. 5 mahallemizin tam ortasında. İnsanların kendisine özel müstakil bahçesi gibi düşünebiliriz. Evlerinden çıktıkları zaman direkt ulaşabilecekleri bir noktada. İçinde kıraathanemiz, kütüphanemiz, mescidimiz, kamelyalar, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, çocuk oyun grupları, basketbol, voleybol ve diğer bölümler alacak. Asırlık çam ağaçları da içinde bulunacak. Burası bittiği zaman sanki 50 yıldır varmış gibi hissettirecek. Bu konuda bize desteklerini esirgemeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum.
Hizmete ne zaman alınacak?
Nasip olursa 2023 Eylül sonunda hizmete almayı hedefliyoruz.
TAAHHÜT ETTİĞİMİZ PROJELERİN YÜZDE 90'INI TAMAMLADIK
Yerel seçim maratonu başladı. Sizin hazırlıklarınız var mı?
Yapmak istediğimiz çok şey var. Zaman ve imkanlar yetmiyor. Taahhüt ettiğimiz projelerin %90’ını tamamladık. Birkaç proje de şu an onay aşamasında. Onlar da onaylandığında tamamlanmış olacak. Önümüzdeki dönemle ilgili çalışmalarımız başladı. Projelerimiz planlandı. Nasip olursa seçim kazanılıp devam etme gibi durumumuz olursa Tatvanımıza daha vizyoner, farklı bir belediyecilikle, istihdam artırıcı, kendi kendini geliştiren bir marka şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Allah nasip ederse Tatvanımızı hak ettiği yere getirmeyi, huzurlu bir şehir haline getirmeyi planlıyoruz.
Tatvan bir dost şehridir. Sadece Tatvanlıların kullandığı bir şehir değil. Gezdiğiniz zaman hemen hemen 81 ilin plakasını görebileceğiniz şehirdir. Tatvan’a bütün Türkiye’yi davet ediyorum. En büyük krater gölü, en büyük gölü, en büyük hanı olan bir şehir… Farklı bir tecrübe yaşamak isteyenleri Tatvan’a davet ediyorum.
Destek ve ziyaretlerinizden dolayı sizlere de çok teşekkür ediyorum.
-
Samimi Dost 1 yıl önce Şikayet EtAllah utandırmasın... kıskanç ve menfaat şebekelerine ödün yok.. kör değiliz! hizmet çok ama çooook değerli ve başkan hizmet yapıyor.. iftira, fitne ve fesatlara rağmen Allah esirgesin... Merkez böyle insanlara sahip çıksın...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Samimi Dost 1 yıl önce Şikayet EtAllah sizi muvaffak etsin.. başarılarınızın devamını diliyorum.. herşeye rağmen karalama, çamur iftira algı vs ne yaparlarsa yapsınlar... yemiyor...Beğen
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtMahalle aralarinda kirik dokuk kaldirimlar, mezarliklar bakimsiz cop icinde, yazin neredeyse tamaminda aksamlar haric gun boyu su yok, merkez tarfigi Allah yardim etsin... Digerlerine eyvallah ancak Bunlari da konusmak gerekiyor.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Mağdur 1 yıl önce Şikayet Ettatil için gittiğim memleketim tatvan'da her yaz haziran ortasinda baslayip agustos sonuna kadar suren bi su kesintisi yaşanıyor. Kisin 5-6 mt kar yagan memeleketin yazin sicak gunlerinde gun boyu bole susuz birakilmasi da ayrica irdelenmesi gerekiyor. Her belediyeyi arayana: "depolar temizleniyor, depolar tamir ediliyor "denip kapatiliyor konu. Hergun böyle.. carsi ici tarfigi zaten...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandas 1 yıl önce Şikayet EtBizim mersindede bütün parklara suriyeliler afganlar hakimBeğen