'Seymen' yeni yuvası Ayasofya-i Kebir Camii'nde

"Uzun tüylü kedilerin atası" kabul edilen Ankara kedisi türü "Seymen", kaybolan dedesi "Kılıç"ın yerini almak üzere Ayasofya-i Kebir Camii'ne teslim edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2023 19:05 GÜNCELLEME 13.08.2023 11:18 GÜNCEL
'Seymen' yeni yuvası Ayasofya-i Kebir Camii'nde
'Seymen' yeni yuvası Ayasofya-i Kebir Camii'nde

Ayasofya-i Kebir Camii'nde yaşayan "Gli" adlı kediye arkadaş olması için 2020'de Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisi Koruma ve Yaşatma Merkezi'nden gönderilen ve bir süre sonra kaybolan Ankara kedisi Kılıç'ın yerini torunu Seymen aldı.

Seymen, Ankara'dan kara yoluyla uzun bir yolculuğun ardından Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisi Koruma ve Yaşatma Merkezi'nde veteriner teknikeri olarak görev yapan lisanslı kedi yetiştiricisi Ayşegül Korkmaz gözetiminde İstanbul'a ulaştı.

Korkmaz, Seymen'i, üzerinde isimliği bulunan tasmayı taktıktan sonra bir süre Ayasofya çevresinde gezdirdi.

Yolculuğun kendilerini biraz yorduğunu belirten Korkmaz, 2020'de doğan Seymen’i bebekliğinden beri kendisinin yetiştirdiğini söyledi.

Korkmaz, Seymen'in Ankara’daki tesisin en iri kıyım kedisi olduğunu, o nedenle bu adın verildiğini ifade ederek, "Ayrılmak üzüyor. Bulunduğu ortamı görmek istedim. Başka yerde huzursuz olmasın diye kendim gelmek istedim." dedi.

Seymen'e mikroçip takıldığını, böylece takip edileceğini aktaran Korkmaz, kaybolan dedesi Kılıç’ta da çip olduğunu, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulursa kedinin bulunabileceğini kaydetti.

Korkmaz, Kılıç’ın çok güzel, mavi-yeşil gözlü ve uzun tüylü bir kedi olduğunu dile getirerek, "Torunu Seymen kedi evimizin en iri kıyım kedisi. Irk standartlarını en yüksek derecede taşıyan bir kedi. Buradaki bakıcısıyla irtibatta oluyoruz. Herhangi bir sorununda temasa geçiyoruz. Ben yardımcı oluyorum. Ayrıca maması, kumu ve diğer ihtiyaçlarını biz temin ediyoruz. Onlar bittikçe ben alıp gelirim." ifadelerini kullandı.

Seymen daha sonra Uluslararası Şecere ve Soy Ağacı Belgesi ve pasaportuyla, Ayasofya Külliyesi biriminden Selman Saygılı'ya teslim edildi.

Saygılı, Ayasofya’da başka kedilerin de olduğuna işaret ederek, "Göz bebeğimiz Ayasofya’ya baktığımız gibi bakacağız." dedi.

Yuvasına bırakılan Seymen’e, camiyi ziyaret eden çocuklar yoğun ilgi gösterdi.

Öte yandan, 24 Temmuz 2022 doğumlu Seymen’in şeceresinde annesi Cankız ve babası Cankat’ın kayıtlı olduğu, birinci, ikinci ve üçüncü kuşak büyükanne ve büyükbabalarının arasında Kılıç'ın adının da yer aldığı görüldü.

- "Ayasofya'yı ziyaret edenler bizim muhteşem kedimizi de görecek"

Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin de Ankara'da yapılan uğurlamada, 2020'de Ayasofya-i Kebir Camii açıldığında, tesislerinden Kılıç isimli kediyi yolladıklarını hatırlattı.

Kılıç'ın yaklaşık 1,5 yıl Ayasofya'da yaşadığını, oraya gelen ziyaretçilerin Kılıç'ı, onun da ziyaretçileri sevdiğini ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

"Fakat bir süre sonra Kılıç kayboldu, bulamadık. Şimdi de onun üçüncü kuşak torunu olan Seymen isimli kedimizi Ayasofya'ya yolluyoruz. Bu sefer yanında şeceresi ve pasaportu da olacak. Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı mikroçip sistemini de kullandık. Kaybolma ve çalınma riskine karşı Seymen'imiz daha güvende olacak. Ayasofya herkesin göz bebeği. Ankara kedisi de Ankara'nın göz bebeği. İkisinin bir arada olması bizi inanılmaz derecede mutlu ediyor. Ayasofya'yı ziyaret edenler bizim muhteşem Ankara kedimizi de görmüş olacak."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Şukrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Niyet iyi amma,ankara kedisinin diğer güzel özelliklerinin yanında bir hadikapı da var. O da tüylerinin diger kedilere nazaran daha fazla dökülmesi. Bunu asgariye düşürebilmek için 2-3 günde bir taramak gerekir. Aksi halde cemaatin dizden aşağısı pantalonunun arkasi tüy olur. Bununla bu derecesine ilgilenilebilecek mi? Hayvana ve personele eziyet olmasın.
    Cevapla
  • MSELİM 1 yıl önce Şikayet Et
    peygamber sevgisine mazhar olmuş bir hayvan tabiki çok değerlidir ebu cehillerden bile
    Cevapla
  • Evinde kil 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir yorumcu gitme evinde kıl namazını düşünceni kendine sakla o hayvan tertemiz en azından içi fesat deyil
    Cevapla
  • Tatlı yavru 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurban olayim sizi yaradana ne tatlı sin sen maşallah
    Cevapla
  • adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Tapar gibi hayvan sevgisi buna derler. İbadethanede kedinin ne işi var şimdi yeni moda mı olacak onu oraya koyan aptallar onu da söylesin
    Cevapla
  • Ebu Tayyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kediler yıllardır kullanılıyor. Fare, diğer haşere ve zararlı canlıları camiden uzak tutmak için. Çoğu insandan daha temizler.
    Cevapla
  • Lafmi bu 1 yıl önce Şikayet Et
    Aptal senin gibi lafın nereye gittiyini bilmeyene denir
    Cevapla
  • adama cevap yazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Tapar gibi ne alaka
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR