Halk otobüsleri, ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararını afişlerle duyurdu

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Kara ve otobüs esnafı, Türkiye genelinde her ayın yalnızca 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşınacağına yönelik kararı özel halk otobüsleri astı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2023 04:24 GÜNCELLEME 17.10.2023 10:10 GÜNCEL
Halk otobüsleri, ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararını afişlerle duyurdu
Halk otobüsleri, ayın 1'i ile 4'ü arası ücretsiz yolcu taşıma kararını afişlerle duyurdu

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara İlçe Terminali'nde esnafla otobüslere afişleri asmalarının ardından basın açıklaması yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Türkiye genelindeki 24 grubun ücretsiz taşınması için büyükşehirlerde 4 bin 500 lira, büyükşehir olmayan illerde 2 bin 700 veya 3 bin lira gelir desteği aldıklarını anlatan Kara, maliyetlerin artması nedeniyle verilen desteklerin ücretsiz taşıma için yetersiz olduğunu söyledi.

Kara, "Türkiye genelindeki halk otobüslerde dört grup haricindeki ücretsizler 26 gün taşınmayacaklar. O, dört grup şehit ve gazi aileleri, emniyet ve basın mensuplarıdır. Bir de durumu ağır tekerlekli sandalyedeki engelliler ile görme engellileri de taşıma kararı aldık. Bunun haricinde kesinlikle taşıma yapmayacağız." diye konuştu.

"Biz bu vatandaşlarımızı taşırsak akaryakıt alamayacağız"

Kara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği desteğin 2 günlük ücretsiz yolcu taşıma maliyetlerini karşıladığını bildirerek, otobüs esnafının fedakarlık yaparak ücretsiz taşıma hizmetini 2 gün değil, 4 gün vermek istediğini kaydetti.

Otobüslere binmek isteyen ücretsiz yolcuları kamu araçlarına yönlendireceklerini dile getiren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasal olarak taşımamız lazım. Biz bu vatandaşlarımızı taşırsak akaryakıt alamayacağız. İlla ki bize bakanlık, emniyet ve belediye tarafından bir yaptırım olacak. Yani araçlar bu sefer de otoparka çekilmeye başlarsa hepsi birden çekilmeye başlanacak. Türkiye genelinde bunu zor görüyorum. Çünkü vatandaşlar mağdur olacak ama cezai işlemler devam edebilir. Her şeyi göze aldık. Yani bu iş artık kaçınılmaz duruma geldi. Bu herhangi bir eylem ya da taşımama durumu değildir.

Kamuoyuna sesleniyorum. Bizi yanlış anlamasınlar. Bugün Ankara'nın tam bilet oranı yüzde 27'ye düşmüş. Geçen yıl tam bilet biniş oranı yüzde 62'imiş. İnanın 6 ay sonra bu yüzde 15'e düşecek. Abonman kartlarımız artıyor. Yani her gün 65 yaşına giren ve engelli olan insanlarımız var. Arkadaşlarımızı, vatandaşlarla 'Almıyoruz, aşağıya inin' şeklinde tartışmaya girmeyin diye uyardık. Bu işi sürdürebilme durumunda değiliz. Böyle devam ederse Türkiye genelinde yılbaşına kadar hizmet veren bir tane özel halk otobüsü kalmaz."

Duyuru metni

Başkan Kara ile otobüs esnafının araçların camlarına yapıştırdıkları duyuru afişinde şu ifadeler yer verildi:

"Hiçbir özel sektör ücretsiz hizmet yapamaz. Sayın vatandaşlarımızın bilgisine, taşıdığımız ücretsiz biniş gerçekleştiren vatandaşlarımızın alınan birlik kararı doğrultusunda, artan maliyetler (yakıt, parça bakım- tamir, personel vs.) nedeniyle ücretsiz yolcularımızı (bakanlığın ödediği gelir desteğinin karşıladığı), her ayın 1'inci ile 4'üncü günleri arasında taşıyabileceğimizi belirtiriz. Bu duyurumuzu tüm Türkiye genelinde araçlarımıza asacağımızı vatandaşlarımıza ve kamuoyuna bildirdiğimizi, önemle rica ederiz."

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • Sabahat Aksel 6 ay önce Şikayet Et
    İyi olmuş işe gidenler okula gidenler rahatlasinlar emekliye turlar yapılsın geziler düzenlensin bence daha iyi
    Cevapla
  • Nezih 6 ay önce Şikayet Et
    Yeni öğrendim.Ücretsiz binenlerin ücretini belediyeler zaten ödüyormuş.Neyin dırıltısını yapıyor bu taşımacılar.Bu terbiyresizliktir.
    Cevapla
  • Kara 6 ay önce Şikayet Et
    Sadece 2 günlük ödeme yapıyormuş devlet Geriye kalan günler zarar
    Cevapla
  • Duyarlı 6 ay önce Şikayet Et
    En doğrusu belediyelere ve halka ait halk otobüslerinde ,yaşlılara ve öğrencilere bedava değil de %50 indirimli bilet tarifesi uygulanırsa daha iyi olur.
    Cevapla
  • ibrahim buluntu 6 ay önce Şikayet Et
    ekmek almaya bedava diye fırına gidiyor. Bence belediye otobüsü beleş halk otobüsü paralı olmalı
    Cevapla
  • ali 6 ay önce Şikayet Et
    Tarihden dersler cevap : Yabancının yaşlısıda gencide gexiyor ülke ülke nedenini bir araştır nefenmiş biraz tarih oku anlarsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR