YTB, Kırgızistan'da Türkiye mezunlarını bir araya getirdi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yükseköğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan Kırgızistanlı mezunları buluşturdu.

ABONE OL
GİRİŞ 25.11.2023 06:36 GÜNCELLEME 25.11.2023 06:36 GÜNCEL
YTB, Kırgızistan'da Türkiye mezunlarını bir araya getirdi
YTB, Kırgızistan'da Türkiye mezunlarını bir araya getirdi

YTB'nin, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Hayat Oteli'nde düzenlediği "Türkiye Mezunları/Kırgızistan buluşması" etkinliğine "Türkiye Bursları" programı kapsamında çeşitli üniversitelerden mezun olanlar katıldı.

YTB Başkanı Abdullah Eren, burada yaptığı konuşmada, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, son 25-30 yıl içinde Türkiye'de üniversite eğitimi alan mezunlarla bir araya geldiklerini belirtti.

Eren, Türkiye mezunlarına yönelik, "Bizler, sizlerle gurur duyuyoruz. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dostluğun çok önemli bir nişanesi halinde geldiniz." dedi.

Dünya genelinde 180 bin Türkiye mezunu bulunduğunu dile getiren Eren, 2017 yılından bu yana farklı ülkelerde 150'den fazla mezun buluşması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eren, Türkiye Bursları programı kapsamında Kırgızistan'dan toplam 4 bin öğrencinin eğitim aldığını, 2700-2800 öğrencinin mezun olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 260 Kırgız öğrencinin eğitimine devam ettiğini belirten Eren, 2023 yılında 103 öğrenciyi burslu yaptıklarını, bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Eren, Türkistan coğrafyasını "ata yurdu" olarak gördüklerini dile getirerek, "Türkiye, bütün imkanlarıyla Kırgızistan'ın yanındadır." diye konuştu.

- TÜRKİYE MEZUNLARI İKİ ÜLKE ARASINDA "DOSTLUK KÖPRÜSÜ" OLUŞTURUYOR

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye Bursları programı kapsamındaki mezunların Türkiye ile Kırgızistan arasında "dostluk köprüsü" oluşturduklarını ifade etti.

Türkiye ile Kırgızistan arasında ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini söyleyen Doğan, Türkiye mezunlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde kilit rol oynadığını dile getirdi.

Türkiye'de eğitim kotasının artırılmasını istediklerini söyleyen Doğan, bu etkinliği düzenleyen YTB Başkanı Abdullah Eren'e ve başkanlık çalışanlarına, etkinliğine katılarak destek veren Kırgız bakan ve milletvekillerine teşekkür etti.

- "YTB'NIN ETKİNLIĞI ANLAMLI VE GURUR VERİCİ"

Kırgızistan İman Nuru Partisi milletvekili ve Meclis Sosyal Politikası Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva, bu etkinliğin anlamlı ve gurur verici olduğunu söyledi.

Raimbaçayeva, Türkiye'nin, Kırgızistanlı öğrencilere gerekli tüm şartları sağladığını, mezunlarla da tecrübelerini paylaşmaya devam ettiğini belirtti.

"Kırgızistan ile Türkiye arasındaki dostluğumuz daim olsun ve dayanışmamız bozulmasın" diyen Raimbaçayeva, Türkiye ile gelecekte daha çok başarılı işlere imza atmak istediklerini ifade etti.

Raimbaçayeva, Türkiye mezunlarının vatanperver olarak yetiştirildiklerini belirterek, bu gençlerin ilerde cumhurbaşkanı, doktor, öğretmen, iş insanı olmalarını temenni etti.

- "TÜRKİYE MEZUNLARI ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİDİR"

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Dogdurkul Kendirbayeva da Türkiye mezunları için "Sizler ülkemizin zenginliğisiniz. Yurt dışında eğitim alıp ülkenize dönerek vatanınıza hizmet ediyorsunuz. Bunun için size çok teşekkür ederim." dedi.

Türkiye'nin Kırgızistanlı öğrenciler için gerekli tüm koşulları sağladığını belirten Kendirbayeva, Bişkek'te 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesindeki eğitim kalitesini örnek gösterdi.

Bakan Kendirbayeva, Kırgızistan ile Türkiye Cumhurbaşkanlarının iki ülke arasında bilgeliği, ekonomiyi, kültürel ve siyasi ilişkilerinin sağlamlaştırılmasını hedeflediğini vurguladı.

Kendirbayeva, bakanlığının eğitimli gençler, kuvvetli ülke ve güçlü ekonomi için işbirliğine hazır olduğunu kaydetti.

- TÜRKİYE MEZUNLARI MANAS ÜNIVERSİTESİ KADROLARINA ALINACAK

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan da mütevelli heyetinin kararıyla Türkiye'de doçentlik eğitimi alanları üniversitede istihdam edeceklerini bildirdi.

Ceylan, Türkiye mezunlarının, üniversitenin akademik ve idari kadrolarında olmalarını arzu ettiklerini, rektör yardımcılığı görevine bir Türkiye mezununu getirdiklerini ve bütün dekanlıklar için bu yolu izlediklerini kaydetti.

Türkiye mezunu milletvekili Dastanbek Cumabekov da Türkiye mezunlarının Kırgızistan'da bürokraside ve birçok sektörde elde ettiği başarılardan bahsetti, etkinlik için YTB Başkanına teşekkür etti.

KAYNAK : AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR