İsveç'in NATO üyeliği komisyonda kabul edildi... İsveç'ten ilk tepki
Son dakika haberine göre İsveç'in NATO'ya katılım protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.
ABONE OLKuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.
Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı.
Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.
Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç Krallığı'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.
TÜM ÜYE ÜLKELERİN ONAYI GEREKİYOR
NATO’ya yeni bir ülkenin kabul edilebilmesi için tüm üye ülke Meclislerinin ayrı ayrı onay vermesi gerekiyor.
Şimdiye kadar 31 üye ülkeden 29’u İsveç’in NATO üyeliğini meclislerinde kabul etti.
Vi välkomnar att utrikesutskottet i Turkiet godkänt Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att parlamentet ska rösta om frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i @NATO
— Tobias Billström (@TobiasBillstrom) December 26, 2023
İSVEÇ MEMNUNİYETLE KARŞILADI
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) katılımına ilişkin teklifin TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.
Billström, X mesajında, "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun Türkiye'deki Dışişleri Komisyonunda onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir sonraki adım Parlamentonun bu konuyu oylaması olacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadesini kullandı.
TBMM DIŞİŞLERI KOMİSYONU BAŞKANI OKTAY: İSVEÇ’İN TERÖR DESTEKÇİSİ OLUŞUMUN FAALIYETİNİ DURDURMASI OLUMLU GELİŞME
Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, “Kürt Kızılayı isimli terör destekçisi oluşumun finans kaynakları engellendiği için -bir önceki toplantımızdan bugüne kadarki gelişmeyi ifade ediyorum-İsveç’teki faaliyeti durdurması olumlu bir gelişme" dedi.
"İsveç’in NATO üyeliği konusunda değerlendirmelerimiz de neticede bu ülkenin NATO’ya katılımının ulusal çıkarlarımız ve güvenliğimiz bakımından oluşturacağı sonuçlarla ilgili olacak" diyen Oktay, "Ayrıca, İsveç makamlarının terörle mücadele, askeri malzeme satışları ve savunma sanayi iş birliği gibi konularda müttefiklerimizden beklediğimiz dayanışma ruhu içerisinde hareket edip etmeyeceği hususunu sorgulamaktayız" dedi.
İsveç makamlarının bugüne kadar attıkları adımlar ve taahhütleri memnuniyet verici olduğunu kaydeden Oktay, "Son olarak, 'Kürt Kızılayı' isimli terör destekçisi oluşumun finans kaynakları engellendiği için -bir önceki toplantımızdan bugüne kadarki gelişmeyi ifade ediyorum- İsveç’teki faaliyeti durdurması olumlu bir gelişme. Öte yandan, İsveç’in makamlarımızla iş birliği için görevlendirdiği savcının Ankara’daki temaslarının da yine olumlu ve yararlı geçtiği anlaşılıyor. Ancak İsveç’in Anayasa ve yasalarında gerçekleştirdiği değişikliklerin uygulamaya geçmesi uzun bir zaman aldı. Bu değişikliklerin özellikle terörle mücadele alanındaki somut sonuçlarını, uzun sonuçlarını da beklediğimiz ölçüde görebilmiş değiliz. Hükümetimiz İsveç'in attığı adımlar ve taahhütlerine bağlılığı konusunda yeterince ikna olarak konuyu Meclisimize sundu ancak tabii ki biz bu konuda Dışişleri Komisyonu olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak da bu konudaki kendi değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Yapılacak bu değerlendirmelerimizin sonucunu tabii ki burada görüşmemiz belirleyecek. Bu süreçte diğer tüm konularda olduğu gibi en başından beri mutabakat çerçevesinde ve ilkeli bir şekilde hareket ettik, tüm müttefiklerimizin de benzer şekilde yine ilkeli bir yaklaşım sergilemesini beklemekteyiz. Bu yaklaşımın tüm taraflarca benimsenmesinin hem ikili hem de çok taraflı ilişki ve süreçlerin ilerletilmesine olumlu katkı sağlayacağına inanmaktayız” diye konuştu.
-
misafir 10 ay önce Şikayet Etyazıklar olsun. bu kararı verenler mehmetçiğimizi şehit eden katillerle ortak.Beğen Toplam 1 beğeni
-
571 10 ay önce Şikayet Etinsanlar günlük kararlar verir ve planlama yaparlar.özgür devletler ise onlarca yılllık karar ve planlama yaparlar.aynı zamanda isveç bir türk ırkıdır.unutturulmuş türklükleri.tarihçilerimiz dna cılarımız.araştırmacılarımız nerde.isveç türkleri artık uykudan uyarılmalıdırlar.Beğen
-
Drinking Milk 10 ay önce Şikayet EtErdoğan'ı bu dik Müslüman duruşu için tebrik eder başarılarının devamını dilerim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 10 ay önce Şikayet EtHadi ordan hadi. 'Başüstüne' denmiş besbelli.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Osmanlı 10 ay önce Şikayet EtPkk'nınki başka, bizimkilerin hainliği bir başka. Şeytan bunun neresinde, şimdi? Böyle buyurdu zerdüşt.Beğen Toplam 1 beğeni