DEAŞ saldırılarında hep aynı iz!

Terör örgütü DEAŞ’ın Santa Maria Kilisesi’nde düzenlediği saldırının faillerinin Orta Asya uyruklu olması dikkat çekerken, örgütün daha önce gerçekleştirdiği gece kulübü ve havalimanı saldırılarında da benzer ize rastlanmıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.01.2024 15:55 GÜNCELLEME 30.01.2024 16:06 GÜNCEL
DEAŞ saldırılarında hep aynı iz!
DEAŞ saldırılarında hep aynı iz!

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde bir kişinin haytını kaybettiği silahlı saldırıyı Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T.’nin düzenlediği belirlenmişti. Polisin operasyonuyla Başakşehir ilçesinde saklandıkları evde yakalanan 2 teröristin bağlantılarına ilişkin soruşturma derinleştiriliyor.

Gözaltındaki şüpheliler A.K. ile D.T’nin terör örgütü DEAŞ ile bağlantıları araştırılıyor. Kilise saldırganlarının Tacikistan ve Rusya asıllı olmaları, DEAŞ’ın önceki yıllardaki saldırılarda Orta Asya kökenli tetikçilerini gündeme taşıdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı, diğeri Rusyalı olan bu iki yabancı uyruklunun DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz.” demişti.

 

YILBAŞI SALDIRISININ TETİKÇİSİ ÖZBEK

Aydınlık gazetesinin haberine göre, 1 Ocak 2017’de Ortaköy'deki Reina isimli gece kulübünde düzenlenen saldırıyı DEAŞ üstlenmiş, saldırganın Özbekistan vatandaşı Abdulkadir Masharipov olduğu ortaya çıkmıştı.

Saldırıda 39 kişi hayatını kaybederken 70 kişi de yaralanmıştı.

Abdulkadir Masharipov

HAVALİMANI SALDIRGANLARI ÖZBEK VE KIRGIZ

DEAŞ’ın yabancı uyruklu isimlerle yaptığı saldırılardan biri de Atatürk Havaalimanı saldırısıydı. 28 Haziran 2016’daki saldırıda biri Özbek, diğeri Kırgız olan 3 saldırgan, İstanbul Atatürk Havaalanı'nda bombalı ve silahlı saldırı düzenledi.

Olayda, saldırganlar hariç 45 kişi hayatını kaybetmiş, 230'dan fazla kişi yaralanmıştı. Yabancı saldırganların isimlerinin Rakhım Bulgarov ve Vadım Osmanov olduğu tespit edilmişti.

Rakhım Bulgarov - Vadım Osmanov

Terör örgütü DEAŞ’ın bir başka saldırısında 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda vatandaşlar hedef alınmıştı. DEAŞ, biri Türk biri Suriye uyruklu teröristi, saldırı için Gaziantep’ten Ankara’ya göndermişti. İki canlı bombanın patlatıldığı saldırıda, 2’si çocuk 100 kişi can vermiş, 391 kişi yaralanmıştı.

ABD'DEN YÜKSELEN İTİRAF: ‘DEAŞ’I OBAMA KURDU’

2016’daki ABD Başkanlığı seçim çalışmaları sırasında Cumhuriyetçi Parti'nin Adayı Donald Trump, dönemin Başkanı Barack Obama'yı “DEAŞ’ın kurucusu”, Demokrat Parti’nin Adayı rakibi Hillary Clinton’ı da “DEAŞ’ın kurucu ortağı” diye tanımlamıştı.

10 Ağustos 2016’daki Florida mitinginde konuşan Trump, DEAŞ için, “Başkan Obama'yı onurlandırıyorlar. Obama DEAŞ’ın kurucusu. Onlar DEAŞ’ın en değerli oyuncaları.” ifadelerini kullanmıştı.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Bunun tek sebebi ülkemize çok rahat girmeleri biran önce gençler ve işe yaramayan ne kadar yabancı varsa sınır dışı edilmeli kalifiye eleman ve işe yarayanlar tesbit edilip diğerlerine yol verin hem nüfus azalır hem asayiş düzelir kiralar düşer ismini veremeyeceğim yerlerde yoğunluk azalır
    Cevapla
  • Emin Öztürk 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ye İti köpeği Doldurursan olacağı bu Hala Kardeş Dindas Bunların yüzünden Türkiye nın başı çok ağrır Allah sonumuzu Hayırlı eylesin
    Cevapla
  • Mert 3 ay önce Şikayet Et
    İşidin merkez ösü nerde bilen varmı ?
    Cevapla
  • Oğuzhan Öztürk 3 ay önce Şikayet Et
    DEAŞ a bu saldırıyı yaptırmanın İsrail olduğu çok açık.
    Cevapla
  • Mevlüt Aykılıç 3 ay önce Şikayet Et
    Bütün terör örgütlerni Abd kurmuştur. İttihat ve terakki çetesini İngilizler kurdurmuştur‼️
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR