'Kabe Yollarında' 55 yıl sonra İstanbul'da sinemaseverlerle buluşacak

Yücel Çakmaklı’nın kayıp filmi ‘Kabe Yollarında’, tam 55 yıl sonra 17 Şubat’ta Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde yapılacak gösterim ile ilk kez İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.02.2024 12:39 GÜNCELLEME 15.02.2024 12:42 GÜNCEL
'Kabe Yollarında' 55 yıl sonra İstanbul'da sinemaseverlerle buluşacak
'Kabe Yollarında' 55 yıl sonra İstanbul'da sinemaseverlerle buluşacak

Milli Sinema akımının öncü yönetmenlerinden Yücel Çakmaklı’nın ilk filmi Kabe Yollarında, çekildikten tam 55 yıl sonra İstanbullu sinemaseverlerle buluşuyor.

Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı ile Uluslararası Sinema Derneği’nin her ay ortaklaşa düzenlediği Taksim Sinema Buluşmaları'nda bu ay çok özel bir film yayınlanacak.

Yıllardır kayıp olan ve birkaç yıl önce Almanya’da bulanan bir VHS kopyadan restore edilen filmin İstanbul’daki ilk gösterimi, 17 Şubat’ta saat 19.30’da Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Filmin gösteriminden sonrasinemaseverler, filmin tüm serüveni hakkında yapılacak bir söyleşiye de katılma imkanı bulacak. Takdimini yönetmen Nazif Tunç’un yapacağı söyleşinin konuğu ise Kabe Yollarında filminin yapımcısı Ali Osman Emirosmanoğlu olacak. Söyleşi saat 20.30’da başlayacak.

TARIK BUĞRA'NIN İLK SENARYOSU

1969 yılında çekilen ve Yücel Çakmaklı’nın ilk filmi olan Kabe Yollarında’nın senaryosu da ünlü yazar Tarık Buğra’nın ilk senaryosu olma özelliğini taşıyor.

Yarı belgesel tarzında çekilen film, Türkiye’den hacca giden bir kişinin serüvenini konu alıyor. Milli Sinema akımının da ilk filmi olma özelliği taşıyan Kabe Yollarında, 1926-1946 yılları arasındaki hac yasağının ardından, özellikle ilk 30 yılda konuyla ilgili çok az sayıda film üretildiği için dikkat çeken bir yapım olarak gösteriliyor.

WHS KOPYA ALMANYA'DA BULUNDU

Kabe Yollarında filminin bulunuş hikayesi, Cumhuriyet dönemi hac yolculukları ve hatıraları üzerine koleksiyonculuk yapan Fatih Ketancı’nın filmin el ilanını bir mezatta görmesiyle başladı.

El ilanını imzalatmak için filmin yapımcısı Ali Osman Emirosmanoğlu ile irtibata geçen Ketancı, internette yaptığı aramalar sonuncunda kayıp filmin VHS bir kopyasını buldu.

Satın alarak Almanya’dan getirttiği kopyayı izledikten sonra filmin asıl sahibi yapımcı Ali Osman Emirosmanoğlu’na teslim eden Ketancı, filmin restore edilip tekrar seyirciyle buluşturulması sürecindeki ilk ve en önemli adımı atmış oldu.

KAYNAK : Haber7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    ALLAHA, İMAN EDİP, TEVBE EDİP, TESLİM OLMAK... KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK... ÜSTÜNLÜKTÜR. ŞEREFDİR. herkese nasip olmaz..... CAHİLLİĞİ, GAFİL VE AHMAKLIĞI BIRAKIN ARTIK... ŞERİAT İSTERİZ ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ ALLAHIN ADALETİNİ İSTERİZ ALLAHIN RAHMETİNİ BEREKETİNİ RIZASINI SEVGİSİNİ HOŞNUTLUĞUNU VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    netanyahu ve avanelerine SUİKAST YAPILMALI, GERÇEK MÜSLÜMANLARIN NAMUSU OLAN MESCİDİ AKSA VE KABE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI...
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    Şu an,,, KABE DE OLMAK VARDI...
    Cevapla
  • Adil 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR