Bakan Bayraktar'dan 'su kontaminasyonu' açıklaması: 9 ayrı noktadan ölçüm alıyoruz!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Maden kazasına ilişkin, "Su kontaminasyonuna karşı 9 ayrı noktadan ölçüm alıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlamış değiliz" dedi.
ABONE OLSON DAKİKA HABERİ: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası hakkında düzenlediği basın toplantısında "Heyelan iki yönlü gerçekleşti, işçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok." dedi.
Bakan Bayraktar "Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
Buranın heyelan öncesi görüntüsünü görüyorsunuz. Bu dere yatağına 5 milyon metreküpün üzerinde toprağın akması söz konusu.
"YOĞUN BİR ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR"
Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor.
"12 KATLI BİR APARTMAN YÜKSEKLİĞİNDE"
Toprak 35 metre yüksekliğinde, yani 12 katlı bir apartman yüksekliğinde. 3 gün içinde ciddi bir heyelan riski devam ediyordu. Biz özellikle dün akşam itibariyle sahanın stabil olduğunu gördük.
Özellikle yaptığımız radar ölçümleri neticesinde potansiyel işçi kardeşlerimizin olacağı yerleri tespit edip çalışmalarımıza devam ediyoruz. Almamız gereken tedbirler var ve yaptığımız faaliyetler var.
Dere yatağına gelen toprağın kaldırılması bizim için öncelik. Bu toprağı saha içinde en emniyetli olarak manganez ocağının oraya aktarmayı planlıyoruz. Bu mermer ocağını hazırlıyoruz. İnşallah buna hızlı bir şekilde başlayıp toprağı buraya aktarmış olacağız.
Burada Sabırlı Deresi'nin yatağını görüyorsunuz. Her gün farklı lokasyonlardan ölçüm alıyoruz.
"9 NOKTADA İNCELEME YAPIYORUZ"
9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok. İşin çevresel boyutunu da yakın bir şekilde takip ediyoruz. Toprağın kaldırılması arama kurtarmayı da destekleyecek bir konu.
İdari anlamdaki soruşturmamız devam ediyor. Bizim dışımızda adli soruşturmaları da takip ediyoruz. Dün akşam itibariyle 6 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.
Dün yine ailelerle bir aradaydık. Sürekli bilgilendiriyoruz, elbette bu bölgenin insanları. Onlara da bu bilgileri anlatıyoruz. Bu bölgeyi çok iyi bilen insanlar.
ÇALIŞMALAR BEŞİNCİ GÜNÜNDE DEVAM ETTİ
Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar sürdü.
Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 5'inci gününde devam etti.
Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katıldı.
Arama kurtarma faaliyetleri, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, 24 saat esasına göre yürütüldü.
Bölgede bulunarak çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ile AFAD Başkanı Okay Memiş, arama ve kurtarma çalışmalarına katılan ekipleri koordine etti.
ARAÇLARA AİT PARÇALAR BULUNAN ALANDA ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTIRILDI
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı.
Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.
Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı.
Metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları devam etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı da bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi yaptı.
Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.
GÖZALTINA ALINAN 8 KİŞİDEN 6'SI TUTUKLANMIŞTI
İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı.
Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada ise aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
-
Sadi 9 ay önce Şikayet EtYaw he he bakanlara oradan alınan suyla bir çay demleyin haber bülteninde içsinlerBeğen Toplam 5 beğeni
-
frezeci 9 ay önce Şikayet Etbahar yağışları ve kar erimelerinden sonrada aynışeyi söyleye bilecekmisiniz bakalım.Beğen
-
Yazayım 9 ay önce Şikayet EtSuyun kontaminasyon (Türkçesi zehir kaplama) yapması seneler sonra değil en fazla üç ay sonra belli olur, hiç merak etmesinler.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Mehmet 9 ay önce Şikayet EtÖlçüm yapmaya gerek yok yapılacak açıklamalar belli. Yapılan ölçüm ve incelemeler sonrası risk ve tehlike oluştaracak bir olguya rastlanmamıştır şeklinde olacak. Daha toprak kayması olduğu ilk saatlerde Vali ve eski başbakan hiç bir risk yok şeklinde açıklamada bulunmuşlardı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Vatandaş 9 ay önce Şikayet EtAlmanya bizi neden kıskanıyor... Maden kazalarının bol ülke olduğumuz için olabilirmi.Beğen Toplam 4 beğeni