İstanbul Üniversitesi'nde 'ziyaret' provokasyonu! İşte gerçekler

İstanbul Üniversitesi'nde "Açık Kapı Açık Bilim" şiarıyla kampüsün kısmi olarak vatandaş ziyaretine açılmasıyla ilgili provokatif eylemler düzenlenirken,benzer uygulamanın dünyanın prestijli üniversitelerinde de yürürlükte olduğu öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.02.2024 18:04 GÜNCELLEME 22.02.2024 18:05 GÜNCEL
İstanbul Üniversitesi'nde 'ziyaret' provokasyonu! İşte gerçekler
İstanbul Üniversitesi'nde 'ziyaret' provokasyonu! İşte gerçekler
  • Haber7 - ÖZEL

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği 1453 yılından bu yana kadim şehrin maarif üssü olan tarihi İstanbul Üniversitesi’nin kültürel geziler için kısmî olarak vatandaşlara açılması üzerinden başlatılan kara propaganda sürüyor.

KADROLU KAOS APARATLARI SAHNEDE

İstanbul’un simgelerinden İstanbul Üniversitesi’nde başlatılan “Açık Kapı, Açık Bilim” uygulamasını bahane eden marjinal gruplar provokasyona girişti. Aralarında öğrenci olmayan kadrolu provokatörlerin de yer aldığı gruplar, “EHP Gençliği”, “TİP’li Öğrenciler”, “Genç Feministler Federasyonu”, “Kaldıraç Üniversite”, “Özgür Boğaziçi” ve “Öğrenci Faaliyeti” adlı gruplar üniversite kapısı önünde güvenlik görevlilerine saldırı girişiminde bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsüne sivil girişlerin yasaklanması çağrısı yapan provokatör grupların bahane olarak kullandığı “Açık Kapı Açık Bilim” uygulamasıyla ilgili gerçekler ise gizlenmeye çalışılıyor.

İŞTE GERÇEKLER

İÜ Beyazıt Kampüsü’ndeki tarihi ve kültürel atmosferi deneyimlemek isteyen misafirler için hizmete alınan uygulama ile ilgili bütün hakikatleri Haber7 olarak gözler önüne seriyoruz...

Provokatörler ve sosyal medya trolleri, İstanbul Üniversitesi’ne herkesin elini kolunu sallayarak girebildiği algısı oluşturuyor. İÜ yönetimi tarafından 14 Şubat 2024’te deklare edilen “Kültür ve Tarih Ziyareti” başlıklı duyuruda, ziyaretçilerin hangi şartlarda, hangi alanlara girebilecekleri ayrıntılı şekilde izah ediliyor.

Beyazıt kampüs bahçesini kapsayan ve bilimle toplumu bütünleştirmeyi amaçlayan “Açık Kapı, Açık Bilim” uygulamasındaki ziyaret kriterleri şöyle listeleniyor:

  • Ziyaretler sadece hafta içi 13:00 ile 16:00 saatleri arasında gerçekleştirilebiliyor.

  • Üniversiteye randevusuz ziyaret kabul edilmiyor.

  • İÜ’ye vatandaş ziyaretlerinde; rektörlük binası idari büroları, eğitim-öğretim görülen binalar, salonlar, etüt sınıfları-okuma salonları ve amfilere giriş yapılamıyor.

  • Sınav günleri, resmi tatiller ve  İÜ idaresi tarafından belirlenen zamanlarda kampüs misafir ziyaretine kapatılıyor.

  • Bütün ziyaretçiler girişte güvenlik kontrollerine tâbi tutuluyor.

  • Ziyaretlerde, İÜ’deki eğitim-öğretim ve idari işleyişini bozacabilecek piknik, grup aktiviteleri gibi bütün aktiviteler yasak. “Açık Kapı, Açık Bilim” kapsamındaki ziyaretler sadece kültürel amaçlı gerçekleştiriliyor.

DÜNYANIN HER BÖLGESİNDE ONLARCA ÜNİVERSİTEDE UYGULANIYOR

Güvenlik prosedürü kapsamında belli kurallar ve belirli sayıda vatandaşın ziyaret etmesine izin verilen Beyazıt Kampüsü’ndeki uygulama Avrupa’nın simge üniversitelerinde de uygulanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Danimarka, Hollanda, Japonya, Çin gibi ülkelerde çok sayıda örneği olan tarihi üniversite binalarının ziyaretinin izne tabi olmak şartıyla mümkün olduğu biliniyor.

Kampüslerine serbest şekilde girilebilen bazı tarihi ve prestijli üniversiteler şunlar:

  • ABD’de Stanford Üniversitesi (Kaliforniya), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Boston), California Teknoloji Enstitüsü

  • Kanada’da Toronto Üniversitesi, McGill Üniversitesi (Montreal),

  • İngiltere’de Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi

  • Almanya’da Heidelberg Üniversitesi

  • Hollanda’da Vrije Universiteit Amsterdam

  • İsviçre’de ETH Zürih

  • Danimarka’da Kopenhag Üniversitesi

  • İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi

  • Japonya’da Tokyo Üniversitesi

  • Singapur’da Ulusal Singapur Üniversitesi

  • Çin’de Pekin Üniversitesi

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 83 TÜMÜ
  • X12 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupa'da yapılıyor diye burada da yapılmak zorunda mı? Avrupa'da şeriat var mı? Yok mu? Hatırlatırım bu sorunun cevabını yeri gelince yanlız.
    Cevapla
  • Masmavi 2 ay önce Şikayet Et
    İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıtta bulunan çoğu fakültesin kampüsü olmadığından ve üniversitenin mevcudu Türkiye'deki çoğu üniversitenin kat be kat fazlası olduğundan ve var olan alan zaten öğrencilere yetmediğinden farklı fakültelerden gelen İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin girişine izin vermedikleri bu kampüs alanını hangi akla hizmetle halka açıyorlar biri bana açıklasın lütfen!
    Cevapla
  • Yunus Sever 2 ay önce Şikayet Et
    Listeye baktım rüm şer odakları ittifak etmiş demmki karar doğru
    Cevapla
  • ggg 2 ay önce Şikayet Et
    İlk gün müze gezer gibi amfi geziyorlardı. Güvenlik endişeleri sonuna kadar doğruydu. Şimdi "Evet,bir hata yaptık." dediler ve daha makul olan kararı aldılar. Hayırlı olsun.
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 ay önce Şikayet Et
    Tekrar yazayım belki yayımlarsınız yorumumu. Halk önce şöyle 1 yıl falan sadece rektörün odasını gezsin. Rektör iyi birşey olduğuna kanaat getirirse öğrencileri de halka görücüye çıkarsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR