Antalya'daki teleferik faciasında ihmal mi var? Oklar CHP'li belediyeyi işaret ediyor

Antalya’da faciaya sebep olan Tünektepe'deki teleferiğin Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletildiği, 2017 yılında alınan ruhsatın ardından yıllık kontrollerle ilgili TMMOB’a hiçbir talepte bulunulmadığı öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2024 11:37 GÜNCELLEME 16.04.2024 12:09 GÜNCEL
Antalya'daki teleferik faciasında ihmal mi var? Oklar CHP'li belediyeyi işaret ediyor
Antalya'daki teleferik faciasında ihmal mi var? Oklar CHP'li belediyeyi işaret ediyor

Antalya’daki Tünektepe Teleferik Tesisi’nde direklerden birisi henüz belirlenemeyen nedenle devrildi. Devrilen direğe çarparak parçalanan kabindeki 8 kişi kayalık alana düştü. Korkunç kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi olay anında 3 kişi de tahliye esnasında yaralandı. Kazanın ardından teleferik sisteminin durması nedeniyle havadaki 25 kabinde 184 kişi mahsur kaldı. Kaza sonrası havada saatlerce mahsur kalan 184 kişiden 128’i kurtarıldı, 8 kabindeki kurtarma çalışmaları sürüyor.

Çalışmalara 543 arama kutarma personeli ile 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç ve 6 ambulans ile dron katılıyor.

Antalya'daki teleferik kazasında son durum: Kurtarma çalışmaları devam ediyor!Antalya'daki teleferik kazasında son durum: Kurtarma çalışmaları devam ediyor!

BELEDİYE İŞLETİYOR

Gerilim filmlerini aratmayan olayın meydana geldiği Tünektepe Teleferik Tesisi’nin Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki Anet A.Ş.’nin işlettiği belirlendi.

2016 yılında inşa edilen Tünektepe Teleferik Tesisi’nin 8 Kasım 2017’de ruhsat alarak faaliyetlerine başladığı bildirildi.

CHP’Lİ BAŞKAN YÖNETİYOR

Teleferik faciasındaki sorumlu ANET A.Ş firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü’nü, CHP’li Mesut Kocagöz yapıyordu. Ticaret sicil gazetesine göre 19 Şubat 2024'te görevinden ayrılan Mesut Kocagöz'ün yerine Edip Ahmet Bahadır'ın getirildiği belirlendi.

Mesut Kocagöz, 2019 yerel seçimlerini CHP’li Muhittin Böcek’in kazanmasının ardından ANET A.Ş’nin başına getirilmişti. Kocagöz, 5 yıldır ANET A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu.


Kocagöz, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Kepez Belediye Başkanı seçilmişti.

TMMOB’A BAKIM BAŞVURUSU YAPILMAMIŞ

Direği devrilerek bir kabinin parçalanmasına sebep olan teleferik işletmesindeki yıllık periyodik bakımların yapılıp yapılmadığı sorusu gündeme gelirken, TMMOB’dan çarpıcı açıklama geldi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, tesisin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerinin TMMOB tarafından gerçekleştirilmediğini ve kendilerine bu yönde bir talep gelmediğini açıkladı.

Periyodik kontrol mekanizmasının piyasanın insafına bırakılmaması gerektiğine vurgu yapab Atmaca, teleferik, asansör ya da diğer kaldırma ve iletme araçlarının, her türlü iş ekipmanının ilk ruhsatlandırılması, bakımları ve periyodik kontrollerinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Atmaca, şu bilgileri paylaştı:

“Antalya, Sarısu-Tünektepe'de bulunan, imal yılı 2016 olan 8 kişilik kabinli otomatik klemli teleferik tesisinin teknik özelliklerinin, bakım ve tesis operatörlerinin yeterliliği ve sistem donanımlarının uygunluğu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından incelenmiş, 8 Kasım 2017'de düzenlenen ruhsatla, mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının 'uygun' olduğu kanaatine varılarak tesis ruhsatlandırılmıştır. Ruhsatlandırma öncesi ilk inceleme 12 ve 13 Aralık 2016'da yapılmış, eksiklikler tespit edilmiş, eksikliklerin giderilmesi neticesinde 16 Ekim 2017'de yapılan inceleme sonucunda söz konusu ruhsatlandırma gerçekleştirilmiştir. Ancak önemle belirtmek isteriz ki söz konusu tesisin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrolleri Odamız tarafından gerçekleşmemiş ve Odamıza böyle bir talep gelmemiştir. Ruhsat belgesinde de yer alan 'mevcut durumunun korunması koşuluyla çalıştırılmasının uygun olduğu' ifadesine dikkati çekmek isteriz. Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği, ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılmasıyla mümkün olacaktır.”

CHP’Lİ BÖCEK'TEN İLK AÇIKLAMA

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kentteki teleferik kazasıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, teleferiğin 2017'de kendisinden önceki dönemde faaliyete geçtiğini ve belediye şirketi bünyesinde hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.

Teleferiğin yıllık ağır ve rutin normal bakımlarının hepsinin yapıldığını öne süren Böcek, “Yılbaşından sonra ağır bakımı protokolü, anlaşması zaten yapılmış. Sezon açılışı 5 Mart'ta başlamıştı. Bu talihsiz olayla ilgili bütün amacımız şu anda 100’e yakın vatandaşımızın bir an önce kurtulması. Diğer konularda zaten gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.

BU NASIL BAKIM?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tünektepe Teleferik Tesisi’nin bakım dolayısıyla 14 gün kapalı kaldığı belirlendi.

Tesisin 19 Şubat ile 4 Mart tarihleri arasında hizmet vermediği öğrenildi.

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Anet A.Ş’nin 19 Şubat’ta yaptığı duyuruda, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Tünektepe Teleferik Tesisleri 19 Şubat - 4 Mart tarihleri arasında yıllık bakım kapsamında hizmet veremeyecektir.” deniliyor.

Kazanın, yıllık bakımın 40 gün sonrasında yaşanmış olması, bakım sürecinde eksik, kusur ve ihmal iddialarını pekiştirdi.



  •  


  •  
KAYNAK : Haber7 ve Ajanslar
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 82 TÜMÜ
  • DİLEK 3 hafta önce Şikayet Et
    Chp büyük bir hayalkırıklığı maalesef
    Cevapla
  • Adem 3 hafta önce Şikayet Et
    Chp Beşiktaş belediyesi ihmaliyle 29 insanımız öldü. Chp Antalya belediyesi ihmaliyle büyük facia yaşandı. Chp ihmali !!!!!
    Cevapla
  • Oy"un vebali 3 hafta önce Şikayet Et
    31 mart seçimlerinde geçmişten günümüze bir dikili taş agaclari hayırları olmadığı hertur serleri kötülükleri İslam devlet millet düşmanlığını azili kâfir ABD İsrail İngiliz Fransız teröris dostluğunu bile bile oy atanlarla sırf bunları bile bile bunların lehine sandığa gitmeyenlere bütün dunya ve ahiret haklarimız haram Cehnnemleri daim narı cahim Cehennem ateşi bol olsun İnşallah amin
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 3 hafta önce Şikayet Et
    Belediyenin kusuru varsa , kurtarma çalışmalar da dahil , tüm masraflar fazla ile tahsil edilmeli. Madurların tazminatları da dahil.
    Cevapla
  • reis izindeyiz 3 hafta önce Şikayet Et
    chp=full zarar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR