Gazze'deki olaylar ile dünyanın ezberi bozuldu! Küresel siyaset küme düştü

Filistin’de aylardır devam eden zulmün psikolojik ve sosyolojik etkileri hakkında merak edilenleri Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Haber 7’ye anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2024 17:56 GÜNCELLEME 16.05.2024 17:00 GÜNCEL
Gazze'deki olaylar ile dünyanın ezberi bozuldu! Küresel siyaset küme düştü
Gazze'deki olaylar ile dünyanın ezberi bozuldu! Küresel siyaset küme düştü
  • Haber7 - ÖZEL

Filistin’de aylardır süren vahşet yaşanırken insanlık da büyük bir sınav veriyor. Birçok savaş suçunun işlendiği, insanlık haklarının yok sayıldığı bu dönemde bölge halkının psikolojik ve sosyolojik olarak nasıl etkilendiğini Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan cevapladı.

Filistin’de psikolojik ve sosyolojik durum hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu soykırımın dünya genelinde soru işaretlerine neden olduğuna dikkat çekerek “Filistin halkının böyle bir canlı soykırıma tepkisi, bütün dünyanın ezberini bozdu. Hem İslam dünyasının hem bütün küresel sistemin hem de siyasetin ezberini bozdu. Toplumları da şaşırttı. Küresel vicdanı harekete geçirici bir etki de yaptı. Oradaki 2 milyon civarındaki Gazzeli mağdur ve mazlum kişiler, 8 milyar insanlığın kafasında birçok soru işareti uyandırdı.” dedi.

KÜRESEL SİYASETTE ÇİFTE STANDART

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gazze’de yaşanan vahşetin İslamofobiyi alt üst ettiğine değinerek “Dünya kamuoyu etkisi iki türlü; bir küresel siyasetin tepkisi, iki toplumun etkisi. Küresel siyasetin tepkisi tam çifte standart oldu. İnsan haklarıyla ilgili mangalda kül bırakmayan küresel siyaset, böyle bir durumda küme düştü diyebiliriz. Ciddi bir şekilde insanlığı hayal kırıklığına uğrattı.” ifadelerini kullandı.

Her savaşta yüzde 3-5 oranında sivil ölümü görüldüğünü söyleyen Tarhan, Gazze’de ise bu oranın yüzde 80-90 civarı olduğunu belirtti. Yaşanan vahşete sessiz kalınmasına karşılık olarak Dante'nin “Cehennemin en karanlık yerleri, buhran zamanlarında tarafsız kalanlara ayrılmıştır” sözüne yer verdi.  Bu olaylarda ailelere düşen rolün önemine değinen Tarhan, “Her ailenin kendi çocuğuna zalimliğin, canlı bir soykırımın, empatisizliğin, mağdur ve mazlum insanlara böyle acımasız davranmanın ne kadar kötü olduğunu ve kötülüğün sıradanlığını anlatmaları için bir fırsat.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hitlerin Alman halkını nasıl ikna ettiği araştırılırken kötülüğün sıradanlığı kavramı geliştiriliyor. İnsanlar kötülüğü bir müddet sonra normalleştiriyor ve yapmaya başlıyorlar.” sözleriyle kötülüğün normalleşmesine dikkat çekti. Tarhan, Vietnam Savaşı boyunca bir Amerikan vatandaşın Beyaz Saray'ın önünde her gün tek bir mum yakarak protestoda bulunduğu hikâyeyi anlattı. Hikâyeye göre; gazeteciler bu kişiye neden mum yaktığını sorduğunda “Kötülük beni değiştirmesin” cevabını alıyorlar. Tarhan, bu olaya atıf yaparak “En azından bir mum yakılabilir, bir tepki verilebilir.” dedi.
 

İNSAN OLANLA OLMAYANIN SAVAŞI

Dünyada üniversite gençlerinin iyi bir örnek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu savaşın hilal ve haç savaşı olmadığını dile getirerek “İnsan olanla olmayanın savaşı, bu nedenle bu savaşı yanlış bir şekilde yorumlayarak politize etmek isteyenlerin oyununa gelmemek gerekiyor. Bu insanlığa karşı açılmış bir savaştır.” şeklinde konuştu.

Öğrenilmiş çaresizlik konusuna değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sorgulayıcı ve farklı bakış açısına sahip kişilerin ümitsizliğe düşmediğini ve böylelikle çıkış yolu bulabildiklerini aktardı. “Bir şey zorsa yapılabilir, imkânsızsa zaman alır.” sözleriyle aktif sabra dikkat çeken Tarhan, sosyolojik değişimler olacağını kaydetti.

KAYNAK : Haber7
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Ömer Aydın 3 ay önce Şikayet Et
    Erbakan hocam batının çok yüzlülüğünü yıllarca anlatıp durdu, ama çoğu kimse buna inanmadı.
    Cevapla
  • insanoğlu 3 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel tespitler hocamdan, farkındalık için eğitim modeli ... geç kalmadan devlet millet birlikteliğiyle olmalı
    Cevapla
  • HHH 3 ay önce Şikayet Et
    Selim Hitlerde bir zalimdi. İsrail zalimine kızım bir başka zalimi övmek insanlıkla alakası yok...
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    İnsan hakları masalı, ta en başından demokrasi ve özgürlük masalı gibi algıdan ütopyadan başka birşey değildi...şimdi hayal kırıklığına uğrayanlar, dünyanın, hayatın en eski kuralıyla gerçeğiyle birkez daha yüzleşiyor... Güçlü olan zayıf olanı istediği gibi yönetir... Gerisi, sahte kirli algı siyasetidir... anlayana,
    Cevapla
  • Eren 3 ay önce Şikayet Et
    Yahudilere ölüm demenin zamanı yakındır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR