Türkiye ile Romanya arasında kritik anlaşma! Ticaret hedefi açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Romanya ile karşılıklı ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2024 18:21 GÜNCELLEME 21.05.2024 19:25 GÜNCEL
Türkiye ile Romanya arasında kritik anlaşma! Ticaret hedefi açıklandı
Türkiye ile Romanya arasında kritik anlaşma! Ticaret hedefi açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında yer alan satır başları:

Romanya Başbakanı ve heyetini yüksek düzeyli strateji iş birliği konseyimizin ilk toplantısı vesilesiyle Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Başbakanlığım döneminde 2011 yılında Romanya ile ilişkilerimizi stratejik ortalık seviyesine taşımıştık. İlişkilerimizde yeni bir tarihi dönemeci daha almış olduk. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık.

TİCARET HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

Karşılıklı ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır.

Enerji alanında iş birliğimizi artırmanın yolları üzerinde durduk. Savunma sanayi iş birliğinde son dönemde önemli bir ivme yakaladık. Romanya ile bölgemizin güvenlik ve istikrarına katkı sağlıyoruz. 4 adet uçağımız Romanya hava sahasında 4 ay boyunca görev yaptı.

Terörle mücadelede görüşmelerimizin gündeminde yer aldı. PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya'dan beklentilerimizi paylaştık. Romanya'da yaşayan Türk ve Türk tatar toplumlarını aramızdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz.

NETAHYAHU SOYKIRIM POLİTİKALARINA DEVAM EDİYOR

Romen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi duyurmak istiyorum. Sayın Başbakan ile bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Bunların en başında İsrail zulmü geldi. İsrail'in durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliklerinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Katliamın önüne geçilecek adımlar atılmıyor.

Netahyahu soykırım politikalarına devam ediyor. Buna artık bir dur denilmesi gerekmektedir. Romanya'nın da uluslararası çabalara katkı vereceğine inanıyorum.

Ukrayna'daki savaşı da ele aldık. Türkiye savaşın başlangıcından bu yana çatışmasın sona erdirilmesi konusunda önemli katkılar sundu. NATO müttefikimiz Romanya ile ilişkilerimizin ülkelerimizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan sonraki toplantımızı da Bükreş'te gerçekleştireceğiz.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu'nun açıklamalarında yer alan satır başları:

Bugün Ankara'da bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Romanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerindeki en önemli ana tanıklık ediyoruz. Romanya ve Türkiye arasındaki ilk ortak hükümet toplantısı fiilen gerçekleştirmiş olduk. Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Burada sayın Başkan Erdoğan'ı tebrik etmek istiyorum. Başkan Erdoğan gerçek dostlarının kim olduğunu bilen vizyoner liderdir. Geçen yıl korkunç depremin ardından Romenler ilk anlardan itibaren biz varız dediler. Ben de Başkan Erdoğan, Romanya vatandaşlarına yönelik yaptığı özel jest için teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'ye seyahat etmek isteyen Romenler Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edebilecekler.

Türkiye'nin bölgesel güvenliğe katkısı son derece önemli olmuştur. Başkan Erdoğan'ın gösterdiği liderlik için teşekkür etmek istiyorum.

Orta Doğu'daki durumu ele aldık. Gazze'de bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya olduğumuz konusunda hemfikiriz.

Hükümetinizin bu ilk toplantısının başarısının stratejik ortaklığımızın gelişmesinin önünü açacağına inanıyorum. İki heyet üyelerine de teşekkür etmek istiyorum. Sayın Başkan sizi ve bakanlarınızı en kısa zamanda Bükreş'te ağırlamayı umuyorum.

TÜRKİYE - ROMANYA ARASINDA 6 YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu huzurunda, iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Başkan Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Romanya Başbakanı Ciolacu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Daha sonra iki ülke heyetlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı'nın ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Erdoğan ve Ciolacu'nun huzurunda ülkeler arasında 6 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şunlar:

"- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Ankara'da 6 Temmuz 1999'da İmzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma

- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Kolluk Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İşbirliği Protokolü

- Diplomatik Temsilcilik ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışabilmelerine Dair Anlaşma."

 

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Kompataro 1 hafta önce Şikayet Et
    Soyar dikkat et
    Cevapla
  • 2000LER 1 hafta önce Şikayet Et
    Aaaa Arşivler Arası anlaşma neden yok. Devlet Arşivleri Başkanı yurtdışından dönmedi mi acaba.
    Cevapla
  • Dede 1 hafta önce Şikayet Et
    Meslek okulları her yerre yapmalıyız orta okulda olur 3 siniflr diploma alabilir Çin gibi üretmeliyiz yoksa yok oluruz
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye'nin çevresindeki birçok komşu Devlet Türkiye'nin yanında yer almadıkça emperyalist devletlerin sömürüsünden kurtulamayacaklardır bu devletlerden biri de romanya'dır Bulgaristan Yunanistan Suriye Irak Gürcistan ve benzeri ülkelerin yeri Türkiye'nin yanında yer almaktadır
    Cevapla
  • keamu 1 hafta önce Şikayet Et
    İki ülke için hayırlı uğurlu olsun inşallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR