Yeni müfredat onaylandı: Bakan Tekin'den ilk açıklama

Talim ve Terbiye Kurulu yeni müfredatın onaylandığını duyurdu. Bakan Tekin, "Türkiye Yüzyılı maarif modeli ile çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya hazır olsunlar" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2024 11:10 GÜNCELLEME 24.05.2024 15:06 GÜNCEL
Yeni müfredat onaylandı: Bakan Tekin'den ilk açıklama
Yeni müfredat onaylandı: Bakan Tekin'den ilk açıklama

SON DAKİKA HABERİ: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, yeni müfredatın onaylandığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın onaylanmasına ilişkin, "Türkiye Yüzyılı maarif modeli ile çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya hazır olsunlar" açıklamasında bulundu.

Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile güncel gelişmelere ayak uyduran bir müfredat hazırladıklarını söyledi. Bakan Tekin, yeni müfredat modelinde dijital okuryazarlık ve yapay zeka uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerinde uygulanabilmesi için önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.

Teknopark İstanbul’da düzenlenen Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Uluslararası Forumu’na katılan Bakan Tekin, dünyanın değişen koşullarına adapte olmanın önemine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Teknopark İstanbul arasında iş birliği protokolünün de imzalandığı forumda konuşan Bakan Tekin, teknolojiyi kullanırken insani değerlerden de uzaklaşmamak gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"26 Nisan itibarıyla Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla bir müfredat değişikliği paketini kamuoyuyla paylaştık. Güncel gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat hazırladık. Bunu yaparken çocukların da kendilerini bekleyen dünyaya daha hazır olmalarını sağlamak istedik. Diğer yandan yeni modelde dijital okuryazarlık ve yapay zeka uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerine uygulanabilmesi açısından çok önemli değişiklikler yaptık. Dünya durmayacak, bu nedenle sürecin içine adapte olmamız lazım. Bunu yaparken de bizi biz yapan insani değerlerimizden uzaklaşmamamız gerek. Dolayısıyla yeni müfredat modelinde ‘teknolojik gelişmelere ayak uyduracağız ama insani değerlerimizi de koruyacağız’ diyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE DİL MODELİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI" 

Foruma katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu da dünyadaki öngörülerin birkaç yıl içinde yapay zekanın insansı yeteneklere çok daha yakın olacağını söylediğini belirterek, “Türkiye’de yapay zeka açısından bir dil modeli geliştiren teknoloji devimiz henüz yok. Ancak yapay zeka alanında başarılı ürünler ortaya koyan pek çok girişimcimiz var. Diğer yandan Türkçe üzerine inşa edilen bir dil modelinin geliştirilmesini stratejik milli bir hamle olarak görüyoruz. Bu nedenle Türkiye’de Türkçe dil modelinin geliştirilmesi üzerine çok önemli bir çalışma başladı. Yapay zeka konusunda hem dünya hem de biz bu yolculuğun başındayız. Önümüzdeki 3 ile 5 yıl içinde doğru ve hızlı adımları atabilmeliyiz. Ayrıca bu teknolojinin tüm sektörlere katma değer katacağını biliyoruz. Onların başında da eğitim geliyor. Dolayısıyla ulusal yapay zeka stratejisinde daha fazla odaklanacağımız alanlardan biri de eğitim olacak” dedi.

“İKİNCİ İNOVASYON MERKEZİ İSTANBUL'DA AÇILDI" 

Forumda yaptığı konuşmada eğitim teknolojilerinin dünyada çok hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı ise, “Yeni müfredatla her eğitim düzeyindeki öğrenci için yapay zeka planı hazır. Öğretmenlerin de yapay zeka araçlarını etkin kullanması ve yapay zeka okuryazarlığını iyileştirmesi için pek çok eğitimimiz var. Hemen hemen her hafta illerimizde öğretmenlerimiz yapay zeka ile ilgili eğitimlere katılıyor. Ankara’da ilkini açtığımız ‘Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi’nin ikincisini bu toplantıyla İstanbul’da da açıyoruz. Protokolün imzalanmasıyla girişimcilerin özellikle yapay zekâ alanında çalıştığı bir alan İstanbul’da da olacak” dedi.

GELEN ÖNERİLERİN YÜZDE 58'İ ÖĞRETMENLERE AİT

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için iletilen tüm görüş ve önerilerin şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirildiğini ve öğretim programlarına yansıtıldığını, tekrar görüşülen yeni müfredatın Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçtiğini bildirdi.

Demirli, yeni müfredat taslağına ilişkin kamuoyundan gelen görüş ve önerilerin alındığı askı sürecinin tamamlanmasının ardından yapılan çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin öğretim programı ile ortak metnin, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin öğretim programının, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin öğretim programının 26 Nisan'da kamuoyunun görüş ve önerisine sunulduğunu hatırlatan Demirli, 10 Mayıs'a kadar askıda kalan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş ve önerinin geldiğini belirtti.

Bu süreçte taslağın 1 milyon 662 bin 780 kez görüntülendiğini ifade eden Demirli, gelen görüş ve önerilerin yüzde 58'inin öğretmenlere ait olduğunu aktardı.

Bu kapsamda yeni müfredat taslağına öğretmenlerden 38 bin 865 görüş ve öneri geldiğine işaret eden Demirli, "Yeni müfredat taslağına katkı sunmak isteyen sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ile eğitimin diğer paydaşları ise 28 bin 419 görüş bildirdi. Söz konusu paydaşların oranı da yüzde 42 olarak gerçekleşti." bilgisini verdi.

Demirli, gelen görüşlerin üçte birinin ortak metne, altıda birinin ise okul öncesi eğitim programına yönelik olduğunu söyledi.

"GÖRÜŞ VE ÖNERİLER, KOMİSYONLARCA PAYLAŞILDI" 

Cihad Demirli, askı sürecinin tamamlanmasıyla bildirilen görüş ve önerilerin nasıl değerlendirildiği sorusu üzerine şu bilgileri paylaştı:

"Yeni müfredat taslağı hakkında iletilen tüm görüş-öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca özenle değerlendirildi. Görüş ve öneriler, askı sürecinde her gün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı komisyonları ile ilgili genel müdürlüklerle paylaşıldı. Eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek tasnif edildi. Bu çerçevede öğretim programlarında bazı genel tashihler yapıldı. Görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirilerek öğretim programlarına yansıtıldı. Yeni müfredata ilişkin 26 dersin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları, 16-22 Mayıs'ta Kurul gündemine alınarak görüşüldü. Tekrar görüşülen yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçti."

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebilecek.

KAYNAK : AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • ülker 3 hafta önce Şikayet Et
    üniversitelerin sayısı azalmalı, kaliteli öğrenim ve öğrenci yetiştirilmeli, herkes üniversite okursa meslek sahibi kalfa ve usta bulamayız, mezun olan da daha kolay iş bulur. Üniversiteyi okuyan kişi en başarılılar olmalı. yoksa herkes üniversiteli ama yeterince bilgili değil, hem de işsiz tahsilliler artıyor. 22 yaşına gelmiş iş bulamamış, çırakta olamıyor. Bilmem anlatabildim mi.....
    Cevapla
  • vatan 3 hafta önce Şikayet Et
    ALLAH'tan korkan dinin bilen Peygamberini seven Adaletli, Merhametli nesiller yetişmeli yoksa ot gibi neslimiz olur bölüp parçalarlar, düzelmezsek ahlaksızlık arsızlık hırsızlık adaletsizliği dahada arttığı dönemlere doğru gidiyoruz
    Cevapla
  • vatandaş rıza 3 hafta önce Şikayet Et
    sn bakan kaynak kitap meselesinide bi zahmet hallediverinde velilerin kamburu çıkmasın lütfen.?dayatmasınlar kaynak kitabı vatandaşa....?
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    herkes önce kendine bakacak kendini eleştirecek nerde yanlış yapıyorum herkeste bir akıl verme telaşı çok yanlış insanlar kendini düzeltirse aile düzelir aile düzelirse toplum düzelir biz akıl verme değil kendi hatalarımıza odaklanmalıyız
    Cevapla
  • ülker 3 hafta önce Şikayet Et
    devletin görevi yok mu bu durumda....
    Cevapla
  • Mehmet Doğan 3 hafta önce Şikayet Et
    İnançlı, ana-babasına saygılı, milletini seven ve ülkesinin yükselmesi için çalışan insanlar yetişir inşallah...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR