Marmara için tehlike! İstila için hızla ilerliyorlar
Kızıldeniz’den Akdeniz’e oradan da Ege Denizi’ne ulaşan istilacı balon balığı, Marmara’da da görüldü. Bir başka istilacı tür olan aslan balığı ise son olarak Midilli Adası açıklarında tespit edildi.
ABONE OL8 Haziran Marmara Denizi Günü kapsamında, biliminsanları ve STK temsilcileri Marmara Denizi’nin mevcut durumuyla, kirlilik, iklim değişikliği gibi faktörlerin olası tehditlerini tartıştı.
Denizdeki canlı popülasyonu, oksijen durumu; sıcaklık ve müsilaj gibi birçok konunun da tartışıldığı etkinlikte Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Gönülal da bir konuşma yaptı.
Doç. Dr. Gönülal konuşmasında, Marmara Denizi’ndeki yabancı tür tehlikesine dikkat çekti.
Gönülal, Kızıldeniz ve Akdeniz’den gelen türlerin denizdeki sıcaklık artışları sebebiyle Marmara Denizi ve Karadeniz’e yönelebileceklerini ifade ederken; balon balığı ve aslan balığı gibi zehirli türler konusunda da uyarılarda bulundu.
İstilacı türlerin en fazla Doğu Akdeniz’i etkilediğini anlatan Gönülal, “Akdeniz'de Kuzey Ege'de nispeten Güney Ege’de yabancı tür sayısının çok daha fazla olmasını bekliyoruz. Tamam böyle ama; bu türler düşünün Süveyş Kanalı’ndan gelen bir balık türü yüzerek 5 yılda ya da 1 yılda çok rahat bir şekilde Marmara’ya ulaşabiliyorlar. Eskiden bu kadar fazla sayı yoktu, şimdi daha fazla. Sebebi ise çok açık küresel ısınma.” ifadelerini kullandı.
Gönülal şöyle devam etti:
“Bu canlılar Kızıldeniz’den geliyor; bu deniz bizim denizlerimize göre çok daha fazla sıcak bir deniz. Siz sıcaklık farkını azaltırsanız ki normalde çocukluğumuzda Marmara’da çoğumuz yüzdük, soğuk diye hatırlardık. Kızılzdeniz’de siz sıcaklık farkını azaltırsanız, bu canlılar sıcaklık farkına aldırış etmeden eskiden belki Muğla’ya kadar gelebiliyorlardı artık Marmara’ya kadar gelebiliyorlar. Buna artık biz Marmara’nın Akdenizleşmesi hatta artık bu türler Marmara’yı geçip Karadeniz’e geçiyorlar, Karadeniz’in de Akdenizleşmesi süreci diyoruz.”
Balon balığının Marmara’ya ulaştığını anlatan Gönülal, “Aslan balığının ise en son Midilli Adası bölgesinde kaydı var. Şu an bilim insanlarının söylediği Aslan balığının yukarı doğru çıkmasını engelleyen tek şey sıcaklık bariyeri, ama bu sıcaklık farkı gitgide azalırsa sıcaklık artışı bu şekilde devam ederse, Aslan Balığı’nın Marmara’ya girmemesi için hiçbir sebep yok.” dedi.
Gönülal, şunları söyledi:
“Zehirli bir balık türü ve dokunduğunuz anda panzehiri de yok. Baya bir sıkıntı yaşayacağız. Umarım gelmez. İklim uzmanı değilim; ama bilim insanları tarafından modellemeler yapılıyor, 1970'ten günümüze olan sıcaklık ve tuzluluk verilerini baz alarak önümüzdeki 20 yılda 50 yılda neler olacağı tahmin ediliyor. Veriler, çok açıkça sıcaklığın artacağını gösteriyor. Bu sadece Marmara ya da Ege’nin sorunu değil bnütün dünyada sıcaklıklar artmaya başaldı. Kuzey Kutbu’ndaki buzullar eriyor deniz seviyesi yükseliyor. Bu tabii ki Marmara’yı da etkileyecek.”
-
Sakin 5 ay önce Şikayet EtBoğaz suyu deterjanlı su gibi ibb hiç üzeine almıyor Fakat deniz kıyısında iskele ve restorantların önünde geçip dönen katı atık toplama aracı denizde bildiğin gezinti yapıyor:) Algıyla bu iş çözülmezBeğen
-
Ali 5 ay önce Şikayet EtBalon balıklarını zararlı diye öldürüyoruz ama köpekleri uyutamiyoruz ne garip dünya!Beğen Toplam 18 beğeni
-
bülent duman 5 ay önce Şikayet Etüniversite öğrencileri hocalarıyla beraber temizlesinBeğen Toplam 4 beğeni
-
Cemo 5 ay önce Şikayet EtSaçma olmuş ,balon baliği dokununca zehirlenez , iç organlarini yerseniz veya oradaki zehir ete bulaşirsa etini yerseniz zehirlenirsiniz , ayrica iç organlarindaki zehiri çok dikkatli temizleyip etini yiyen insanlar varBeğen
-
Dezenformasyon var! 5 ay önce Şikayet EtMilleti yanıltma dezenformasyon yayma bu balon ballığı çok tehliikeli bir balık! Evet Japonlar bu balık "FUGU" bu baliğın 100 çeşit cinsi var! Japonya belirli cinsleri tüketiliyor ama bu ballığı hazırlayan Japon aşcılar 5-7 yıl özel meslek eğitimi görüyor! Aslan balılığı tüketebilirsin: Youtube: "How Eating Venomous Lionfish Helps the Environment"araBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hakan 5 ay önce Şikayet EtHiç ısırma görüntüsü izlemediniz herhalde. Parmağı koparıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet 5 ay önce Şikayet EtBize ne Marmara oturan düşünsün beter olsun umurumuzda degilBeğen Toplam 2 beğeni
-
Son Osmanlı 5 ay önce Şikayet Etbu mübarek günde ağzını hayır aç ayıp beddua ediyorsun kaldıki marmara bölgesi türkiye de bir bölge hani hepimiz kardeştik? İnsan kardeşim dediğine beddua edermi?Beğen
-
Ali Mutahhari 5 ay önce Şikayet EtNeyse ki AnkaradayımBeğen
-
Vatandas 5 ay önce Şikayet EtYarın Ege'ye de gelirse :))))Beğen Toplam 1 beğeni