Kurban eti yıkanır mı? Kuşbaşı et yıkanır mı? Uzmanından kritik uyarı

Kurban Bayramını yaşadığımız şu günlerde en çok merak edilen konulardan biri de et yıkanır mı yoksa yoksa yıkanmaz mı? Bayram'da kurban eksildikten sonra bir kısmı fakirlere dağıtıldıktan sonra bir kısmı da muhafaza edilmek üzere dondurucuya atılıyor. Bu işlem öncesinde ise yıkamanın yapılıp yapılmayacağı kafaları karıştırıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2024 11:30 GÜNCELLEME 17.06.2024 11:30 GÜNCEL
Kurban eti yıkanır mı? Kuşbaşı et yıkanır mı? Uzmanından kritik uyarı
Kurban eti yıkanır mı? Kuşbaşı et yıkanır mı? Uzmanından kritik uyarı

Yeni bir Kurban Bayramını yaşıyor Müslüman alemi. Allah için kesilen kurbanlar yine Allah yolunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor, aile ile paylaşılıyor ve bir kısmı ise ilerleyen günlerde yenmek üzere ayrılıyor.

Vacip olan kurban ibadetini yerine getiren Müslümanlar kurbanları fakirlere ve akrabalara dağıttıktan sonra ise dondurucuda saklamak üzere etleri hazırlamaya girişiyor. Peki bu aşamada etler yıkanmalı mı? 

Uzmanlardan edinilen bilgiye göre, kurban eti kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü çiğ eti yıkamak etin dokusunu olumsuz etkilemektedir. Ayrıca et yıkanınca, bakteriler etin üzerinden su ile birlikte sıçrayarak etrafa yayılmasına sebebiyet vermektedir. 

Su yoluyla etin yüzerinden etrafa yayılan bakteriler ise çapraz kontaminasyon riskini üst seviyeler çıkarmaktadır. Öte yandan et yıkanınca etin yüzeyince bulunan doğal koruyucu tabaka kaybolmaktadır. Tabakanın yok olması da etin hızlı bozulmasına neden olmaktadır. 

Özellikle de dondurucuya atılacak etin yıkanmaması şiddetle tavsiye edilmektedir. Çünkü çiğ etin uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına kapı aralar. 

Gıda güvenliği uzmanları ve sağlık bilimciler, mevcut mikroorganizma yükünü artırdığında dolayı eti yıkamak yerine kağıt havlu kullanmak sureti ile kan ve kirlerin temizlenmesi gerektiğini ifade etmektedir. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 3
  • dımdızlak 6 gün önce Şikayet Et
    Soruyu " Et yıkanırmı" diye sormak lazım. Kurban olunca işlemler farklımı oluyor.
    Cevapla
  • Sosyal 1 hafta önce Şikayet Et
    Dondurucudan çıkartınca yıkanıp mi pişirilir?
    Cevapla
  • Yamyamlar 1 hafta önce Şikayet Et
    Yıkanmaz kanlı kanlı yenir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR