Tarihçi Erhan Afyoncu'dan "Türkiyeli" kavramına tepki

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi Erhan Afyoncu, son yıllarda artan "Türkiyeli", "Türkiyeliyim" ibarelerine tepki gösterdi. Afyoncu, "Bu kelimeler tarihi temeli olmayan, tarihte kullanılmamış ifadelerdir." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 07:58 GÜNCELLEME 18.06.2024 09:30 GÜNCEL
Tarihçi Erhan Afyoncu'dan "Türkiyeli" kavramına tepki
Tarihçi Erhan Afyoncu'dan "Türkiyeli" kavramına tepki

Türkiye'de, özellikle de yabancı kökenli Türkçe yayın yapan bazı haber mecraları; "Türkiyeli" tabirini haberlerinde sık sık kullanmaya başladı.

SİSTEMATİK OLARAK İŞLİYORLAR

Aynı yayın organlarının haberlerinde, "İngiltereli", "Almanyalı", "Fransalı" demediği tam aksine "İngiliz", "Alman", "Fransız" tabirlerini kullandığı görülüyor. Bu yabancı uzantılı siteler, "Türkiyeli" kelimesini ise, sistematik olarak tüm haberlerinde kullanıyor.

Euronews Türkçe'nin haberi: Akademisyen Türkiyeli ama uyuşturucu satıcısı Türk!

Kaçak Memet Ali Alabora'nın paylaşımı: Katılımcı Fransız ama topluluk Türkiyeli!

Deutsche Welle Türkçe'nin iki farklı haberi: Polis Alman, araştırmacı Türkiyeli!

OKTAY KAYNARCA: TÜRKİYELİYİM

Dün, oyuncu Oktay Kaynarca'nın da katıldığı bir programda "Türkiyeliyim" dediği anın kesiti sosyal medyada yayınlanmıştı. Sevenleri Kaynarca'ya tepki göstermişti.

Oktar Kaynarca'nın 'Türkiyeliyim' sözleri büyük tepki çekti: Kaynarca'dan açıklamaOktar Kaynarca'nın "Türkiyeliyim" sözleri büyük tepki çekti: Kaynarca'dan açıklama

AFYONCU: FRANSIZ FRANSALIYIM MI DİYOR?

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi Erhan Afyoncu da söz konusu ifadelere tepki gösterdi.

X hesabından açıklama yapan Afyoncu, "Şimdi bir de Türkiyeliyim, Türkiye milliyetçisiyim çıktı. Bu kelimeler tarihi temeli olmayan, tarihte kullanılmamış ifadelerdir. Türk'üm, Türk milliyetçisiyim veya Türkçüyüm denir. İspanyol İspanyalıyım, Fransız Fransalıyım diyor mu?" diye paylaşımda bulundu.

ORTAYLI: TÜRKİYELİ DEĞİL, TÜRK'ÜM

Benzer tartışmalar aylar önce de yapılmıştı. Tarihçi İlber Ortaylı o dönem, "İsteyen Türk olur, istemeyen olmaz. Memleketin adı Türkiye olur, Fransa'nın Fransa olması gibi. Bu da Türkiye'dir. Üzerinde oynama hakkın yok. Beni zedelemeye hakkın yok. Senin yüzünden 'Türkiyeli' gibi bir tabire giremem. Bendeniz 'Türkiyeli' değilim. Türkiye'yi çok seviyorum. Ecnebi olsaydım Türkolog olurdum. Şu anda ben Türk'üm. Bunu böyle biliyorum. Bu bir mirastır. Bunu benimsersin, devam ettirirsin, o şekilde ölürsün." demişti.

MURAT BARDAKÇI: EŞEKÇE BİR TABİR

Fatih Altaylı'nın YouTube programına katılan tarihçi Murat Bardakçı ise, "Türkiyeli" tabiri için, "Açık söyleyeyim; Eşekçe bir düşünce olarak görüyorum. Böyle şey olmaz. Türkiye'de yaşayan herkes Türk soyundan, Türk ırkından değildir ama Türk'tür. Çünkü Türk kavramı, Türk terimi bir memlekete aidiyeti ifade eder. Bu memleketteysen Türk'üm diyeceksin. 'Ben Türkiyeli bilmem neyim', halt etmektir o. 'Türk'üm ama bilmem neyim' diyebilirsin, 'şuradanım' diyebilirsin. Onda bir şey yok. Ama 'Türkiyeliyim' saçma sapan bir şey." ifadelerini kullanmıştı.

"TÜRKİYELİ, TÜRKİYE VATANDAŞI, TÜRKİYE BAYRAĞI YANLIŞ İFADELER"

Afyoncu da o günkü tartışmada, "Türkiyeli, Türkiye vatandaşı, Türkiye bayrağı ifadelerinin kullanılması baştan sona yanlıştır. Tarihe ve anayasamıza göre Türk ve Türk bayrağı deriz. Unutmayın her şey gelip, geçer Türklük baki kalır." diye tweet atmıştı.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 221 TÜMÜ
  • {°^°} 6 gün önce Şikayet Et
    Ya kardeşim neden Türkiyeli de dünyalı değil, veya neden uzaylı değil? Öyle ya hepimiz dünyada yaşıyoruz, dünya da uzayda olduğuna göre uzayda yaşıyoruz! Neden ben uzaylı Kürtüm veya uzaylı Arabım demiyorsunuz da illa Türkiyeliyim demek istiyorsunuz? Madem Türk'ün devletinde Türk aidiyetini kabul etmiyorsunuz uzaylı olun, Mars da sizin olsun hadi!
    Cevapla
  • Kelime oyunları 6 gün önce Şikayet Et
    Afyoncu doğru diyor kelime oyunları ile kimliksiz etkisiz boş toplumlar yaratılmak istiyor ABD ve çetesi dünyayı kendisi yönetmek için karşısında güçlü birbirine bağlı Türk milleti istemiyor diyelim CHP başa geldi ülkenin adını Ortadoğu birleşik milletler yaptı ABD'nin emriyle sonra nolucak bu hainler insanlara Türk olduğunu unutturup vasıfsız toplum yaratmak istiyorlar
    Cevapla
  • Arif yurttaş 6 gün önce Şikayet Et
    Turkuyeli saçmalığı tam cahil söylemi yada bu vatanda ilgisi olmayan söylemi
    Cevapla
  • Ötükenli SV 6 gün önce Şikayet Et
    Kürd'üm diyen Arab'ım diyen ırkçılık yapmıyor, Lazım, Çerkez'im, Rum'um, Bizans tohumuyum diyen ırkçı olmuyor da Devleti kuran milletin çocukları Türk'üm deyince ırkçı oluyor öyle mi? Hadi Ordan! Türk bin yıldır İslamın sancaktarlığını yaptı, küfür beldelerini fethetti kendine yurt kıldı. Devletin kurucusu da sahibi de Müslüman Türk'tür! Türk'ten rahatsız olan defolup gider!
    Cevapla
  • Ötükenli SV 6 gün önce Şikayet Et
    Türk Oğlu Türk Osmanlının kurduğu devlet liyakata bakan bir Türk İslam Devleti idi! Senin gibi kriptolara, dönmelere, soysuzlara da kapısın açtı! 72 milleti topraklarında barındırdı. Fakat siz bozuk sütünüz icabı Osmanlıya ihanet ettiniz! Lakin müslüman bir delikten iki kez ısırılmaz; günü geldiğinde alayınız bu topraklardan silinip süpürüleceksiniz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR