Kaplan sivrisineği kapımıza dayandı! Türkiye'ye gelmesi an meselesi

Avrupa'yı yeni bir salgına karşı alarma geçiren ve ateşli hastalıklara sebep olan "Asya kaplan sivrisineği" hızla yayılmaya başladı. Dr. Arıgün, artan turist popülasyonu sebebiyle, Türkiye'ye de yayılma ihtimali olabileceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 11:55 GÜNCELLEME 18.06.2024 11:55 GÜNCEL
Kaplan sivrisineği kapımıza dayandı! Türkiye'ye gelmesi an meselesi
Kaplan sivrisineği kapımıza dayandı! Türkiye'ye gelmesi an meselesi

Avrupa'yı yeni bir salgına karşı alarma geçiren ve ateşli hastalıklara sebep olan "Asya kaplan sivrisineği" hızla yayılmaya başlarken, yaz sezonunun açılmasıyla akıllara "Türkiye için de tehdit olabilir mi?" sorusu geldi.

"TÜRKİYE'YE DE YAYILMA İHTİMALİ VAR"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Mine Işık Arıgün, artan turist popülasyonu sebebiyle, bu sivrisinek türünün yol açabileceği viral enfeksiyonların Türkiye'ye de yayılma ihtimali olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin özellikle Avrupa bölgesinden çok sayıda turist aldığına dikkat çeken Angün "Bu sivrisinekler, dang humması, zika virüsü, sıtma gibi viral enfeksiyonların bulaşmasına yol açıyor. Zika virüsü, birkaç sene önce ABD'de çok ciddi salgınlara sebep olmuştu. Hamile kadınlarda düşüğe sebep oluyordu. O zaman da alarm verilmişti" dedi.

TÜRKİYE'YE GELMESİ AN MESELESİ

Hastalıkların hepsinin ateş, hâlsizlik, bulantı, kusma ve ishalle başladığını belirten Arıgün "Bu risk Kıbrıs'a kadar gelmiş durumda. Bize gelmesi de an meselesi. Ülkemizde kıyı bölgelerinde çok fazla insan yoğunluğu var. Bu da ayrı bir risk oluşturuyor. İnsanların çok yan yana olması, kapalı ortamlarda klimadan faydalanmak için bir arada bulunmaları, riski artırıyor" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Arıgün, Avrupa'dan, Akdeniz'den gelen insanların en azından havaalanlarında ateş ölçümleri ve genel muayenelerinin yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Arıgün "Kıbrıs'a tatile gidecek vatandaşlarımızın ciddi sivrisinek koruyuculardan kullanmalarını öneriyorum. Lavanta yağları, vücuda sıkılan ama kimyasal olmayan sivrisinek kovucular kullanılmalı. Camları telli olan odalar tercih edilmeli. Kalabalık yerlerde, özellikle göl ve durgun su kıyılarında bulunulmamalı" diye konuştu.

Arıgün, bu yıl haziran ayında temmuz sıcaklarını yaşadığımızı, artan sıcaklıklarla birlikte Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığının erkenden baş gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Dang humması, zika virüsü ve sıtma gibi viral enfeksiyonlara yol açan "Asya kaplan sivrisineği" Avrupa'da salgın tehlikesine yol açtı. Artan turist popülasyonu sebebiyle Türkiye de risk altında. Tehlike Kıbrıs'a kadar geldi.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi / Esma Altın
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • Aslan 6 gün önce Şikayet Et
    Bu zaten yillardir var gorgeous orman sulak bolgelerde gunduzleri bile isirir
    Cevapla
  • omrdes 1 hafta önce Şikayet Et
    bu sinek vanın gürpınar ilçesinde yıllardır var zaten elbise üstünden ısırıyor
    Cevapla
  • H.G. 1 hafta önce Şikayet Et
    Bir toplumda edepsizlik artarsa musibetler artar.
    Cevapla
  • Das 1 hafta önce Şikayet Et
    Sokak köpekleri ile bas edemiyoruz sivrisinek ile nasil bas edecez
    Cevapla
  • eczacı 1 hafta önce Şikayet Et
    O sivrisinek maraşın ilçelerinde var ve ciddi ishal vakaları var bölgede
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR