Bakan Tunç açıkladı: 1 milyon 81 bin kişiye "lekelenmeme" kararı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, masumiyet karinesinin korunması amacıyla hayata geçirilen lekelenmeme hakkı konusuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre, 1 milyon 81 bin 129 kişi hakkında soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 15:59 GÜNCELLEME 18.06.2024 18:32 GÜNCEL
Bakan Tunç açıkladı: 1 milyon 81 bin kişiye "lekelenmeme" kararı
Bakan Tunç açıkladı: 1 milyon 81 bin kişiye "lekelenmeme" kararı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, masumiyet karinesinin korunması amacıyla hayata geçirilen lekelenmeme hakkı kapsamında verilen kararı yazılı açıklamayla duyurdu.

VATANDAŞA 2017'DEKİ DEĞİŞİKLE GELEN KALKAN

Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, 2017'de Ceza Muhakemesi Kanunu'nda lekelenmeme hakkına ilişkin yapılan değişiklik doğrultusunda hiç kimsenin haksız, temelsiz ve yersiz suçlamalarla muhatap olmamasının sağlandığını aktardı.

7 YILDA 1 MİLYON 435 BİN 596 İHBAR DOSYASI

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 25 Ağustos 2017 tarihinden bugüne kadar toplam 1 milyon 435 bin 596 ihbar dosyası açıldığını belirten Tunç, bu dosyalardan 1 milyon 81 bin 129'u hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verildiğini açıkladı.

LEKELENMEME HAKKININ SINIRI

İnsan hakları anlayışının en önemli noktalarından biri olan lekelenmeme hakkının, suçsuzluk ya da masumiyet karinesini de kapsadığını ve geniş bir kavram olduğunu kaydeden Adalet Bakanı Tunç, "Soruşturmaya yer olmadığı kararı ile mesnetsiz ihbar ve şikayete maruz kalan vatandaşlar, şüpheli sıfatı almıyor, verilen karar ayrı bir sisteme kaydediliyor ve kişinin toplum nezdinde zarar görmesinin önüne geçiliyor." sözlerini kullandı.

LEKELENMEME HAKKI NEDİR?

Suçluluğunun kesin hükümle sabit olmasına kadar suçsuz sayılması anlamına gelen masumiyet karinesi ve aralarında sıkı bir ilişki olan lekelenmeme hakkı kişinin toplum nezdinde onurunu, şerefini korumaya yönelik ve adil yargılanma hakkı kapsamında da önemli olan iki haktır.

 

KAYNAK : AA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Erkek olmak suçmuş 3 ay önce Şikayet Et
    6284 nolu iftira yasası hiç suçun günahın olmasada bir kadının bir çocuğun iftirasıyla lekeliyor.bulunduğun binada mahallede sokakta zaten lekeliyor damgalıyor.buna engüzel örnek ender saraç .Mehmet boynukalın hiç suçları yokken damgalanıp lekelenip yıpratılmadılarmı sayın bakan.
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    Fetöçülere bu imkanı vermeyin kim birinine bu fetöçüdür derse dikkate alın fetöçülerede derhal idam getirin
    Cevapla
  • Yozgat 3 ay önce Şikayet Et
    kadın beyanı esastır saçmalığı bitsin artık
    Cevapla
  • Ramazan Bozanli 3 ay önce Şikayet Et
    Yargıda reform diye diye suç cenneti olduk, yargı masumu değil suçluyu korur oldu
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR