Suriye ile normalleşme adımları sahaya yansıdı! Kapılar açıldı

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme adımları sahaya da yansımaya başladı. Ebu Zendin köyünde Suriyeli muhaliflerle rejim arasında bulunan Ebu Zendin Kapısı ticari faaliyetlere açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2024 07:06 GÜNCELLEME 29.06.2024 07:07 GÜNCEL
Suriye ile normalleşme adımları sahaya yansıdı! Kapılar açıldı
Suriye ile normalleşme adımları sahaya yansıdı! Kapılar açıldı

Muhalifler ile Suriye rejimi arasında ticari faaliyetlerin yürütüldüğü Halep’in kuzeydoğusundaki Ebu Zendin Geçiş Kapısı, kapalı kaldığı 2020 yılından bu yana ilk kez açıldı. 27 Haziran’da rejim bölgesinden birkaç TIR, deneme amaçlı muhaliflerin bölgesine geçti. Gelişmenin, rejim lideri Beşşar Esed'in geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev'e “Türkiye ile diplomatik ilişki kurulması için tüm girişim ve inisiyatiflere açık olduklarını” söylemesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

SANAYİ GELİŞTİ

2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte Suriye haritası yeniden şekillendi. Suriye'nin kuzeyi, 2016-2020 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve muhaliflerden oluşan Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarla terörden temizlendi. Başta eğitim, sağlık ve barınma gibi alanlarda kalkınmanın sürdüğü bölgelerde zaman içerisinde sanayi de gelişmeye başladı. Cerablus, El Bab, Çobanbey, Azez, Mare ve Afrin'de kurulan pek çok sanayi bölgesi, yerel halkın çalışıp üretmesini sağladı. Ancak ticaret yollarının açılamaması nedeniyle ürünler yine bölgede işlem gördü.

YEREL MECLİS DUYURDU

El Bab Yerel Meclisi 26 Haziran'da yayınladığı açıklamada, muhalifler ile Suriye rejiminin sınır noktası olan Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapısı’nın yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu. Açıklamada, Suriye'nin diğer noktalarına ticaretin başlamasıyla birlikte yerel üreticinin ve meclisin gelir sağlayacağı, ticari hareketliliğin artmasıyla kalkınmanın hız kazanacağı vurgulandı. Böylelikle altyapının iyileştirileceği, kamu yararına faaliyetler ve daha iyi hizmetler sunulacağı belirtildi. Ayrıca bu konuda halkın Yerel Meclis’le iş birliği yapmasının önemine dikkat çekildi.

SANAYİNİN KALBİ KUZEYDE ATACAK

Bu açıklamanın ardından 27 Haziran’da rejim tarafından birkaç TIR, Ebu Zendin Kapısı’ndan muhalif bölgelere gitti. Yerel kaynaklara göre kapının açılması, ekonomik anlamda büyük fayda sağlayacak. Bölgede üretilen ürünlerin hem rejim bölgesine hem de üçüncü ülkelere gönderilmesiyle muhaliflerin elindeki alanlarda sanayi hızla büyüyecek. Yeni Suriye'de sanayinin kalbi yine kuzeyde atacak.

KORONADAN BERİ KAPALI

Ebu Zendin Kapısı, Fırat Kalkanı Harekatı ile bölgenin terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesinden sonra 2017'de açılmıştı. Ebu Zendin köyünün rejimle muhalifler arasındaki son nokta olması sebebiyle, bu bölgede ticaret için kapı açılmıştı. Kapı, 2019'da koronavirüs nedeniyle ticarete kapatıldı. 2020'de birkaç saatliğine açılan Ebu Zendin Kapısı 4 yıldır kapalıydı.

KAYNAK : Yenişafak
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Kamil 1 gün önce Şikayet Et
    Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılıyız . Esed'le iyi olunduğu dönemde vize serbestisi getirilmişti . Biz bölgesel bir güç olmak istiyoruz . Suriye'nin Kuzeyinde Türk Askeri varlığı devam etmelidir . Yatırımlar yapılmalı , yıkıma uğrayan ülke ve şehirleri modern bir hale dönüşmelidir . Komşum Müreffeh Olsun Dış Politikası yürütmeliyiz .
    Cevapla
  • YALNIZ KURT 1 gün önce Şikayet Et
    Pahalılıktan geçlerimiz evlenemiyor ev eşya altın daha bir sürü şey aldı başını gitti nüfusumuz düşüyor artık misafirlerimiz ülkelerine dönsünlerde devletimiz bizim gençlere desdek versin bizim nufusumuz çogalsın şu an hep yabancılar çoğalıyor artık ülkelerine dönsünler oranın nüfusunu coğaltsınlar
    Cevapla
  • Rukiye 1 gün önce Şikayet Et
    İnşallah Suriyelilerde ülkelerine giderler
    Cevapla
  • bülent duman 1 gün önce Şikayet Et
    hayırlı osun inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Allah her şeyin hayırlısı nı versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR