Türkiye'de bir ilk: Üniversitenin bütün kadrosu Gazze için yürüdü

Samsun Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde İsrail'e karşı Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2024 13:03 GÜNCELLEME 30.06.2024 15:18 GÜNCEL
Türkiye'de bir ilk: Üniversitenin bütün kadrosu Gazze için yürüdü
Türkiye'de bir ilk: Üniversitenin bütün kadrosu Gazze için yürüdü
  • HABER7

Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki soykırım saldırısı 9 aydır süren İsral'e karşı Türkiye'deki üniversitelerden de tepki sesleri yükseliyor.

Samsun Üniversitesi, 2023-2024 Akademik Yılı Geleneksel Mezuniyet Yürüyüşü’nü üniversitenin bütün akademisyenleri, mezun öğrencileri ve velileri ile birlikte Filistin’de yaşanan soykırım ve insanlık dramına tepkisini göstererek gerçekleştirdi.

Samsun Üniversitesinmde dört fakülte, bir yüksekokul ve bir meslek yüksekokuluna bağlı 24 farklı bölüm ve programdan 440 öğrenci mezun oldu.


Samsun Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bu protesto, bir üniversitenin bütüncül olarak bütün akademisyenlerinin, öğrencilerinin ve velilerinin katılım göstermesi ile Türkiye'de ilk olma özelliği gösteriyor.

Mezuniyet merasiminde konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Mahmut Aydın, İsrail’in Gazze halkına uyguladığı soykırımın üniversite mezuniyet törenlerinin ana konusu olduğuna dikkat çekti.

Rektör Mahmut Aydın şunları söyledi:

“Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenler tarafından ‘Açık Mektup’ şeklinde tüm dünyaya yapılan çağrıda, ‘Filistinli akademisyenler ve Gazze üniversitelerinin çalışanları olarak, bizi silmeye yönelik tüm mevcut girişimler karşısında varlığımızı, meslektaşlarımızın ve öğrencilerimizin varlığını ve geleceğimizdeki ısrarımızı teyit etmek için bir araya geldik’ ifadelerine yer verildikten sonra tüm dünyaya şu çağrı yapılmaktadır: Halkımızın nesiller boyu inşa ettiği üniversiteler, okullar, hastaneler, kütüphaneler, müzeler ve kültür merkezleri gibi sivil altyapımız, bu kasıtlı ve sürekli Nakba nedeniyle harabeye dönmüş durumdadır. Eğitim altyapımızın kasıtlı olarak hedef alınması, Gazze’yi yaşanmaz hale getirmeye ve toplumumuzun entelektüel ve kültürel dokusunu aşındırmaya yönelik bariz bir girişimdir. Ancak, bu tür eylemlerin içimizde yanan bilgi ve direnç ateşini söndürmesine izin vermeyi reddediyoruz.”

GAZZE’DEKİ AKADEMİSYENLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenlerin bu çağrısına, Samsun Üniversitesi sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri cevabı hatırlatan anımsatan Rektör Aydın, şöyle konuştu:

“30 Mayıs tarihinde verdiğimiz cevabı burada tekrarlayarak, hem Gazze halkı ve akademisyenleriyle hem de Batı üniversitelerinde İsrail soykırımını protesto eden ve ivedi olarak ateşkesin ardından kalıcı barış ortamının sağlanmasını talep eden genç öğrenci kardeşlerimiz ve duyarlı akademisyenlerle dayanışma içinde olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kere daha ifade etmek istiyorum: Samsun Üniversitesi olarak, Açık Mektup’ta eğitim kurumlarının yok edilmesine karşı direnme çağrısında bulunan Gazze’deki akademisyenlerle dayanışma içindeyiz. Üniversitelerin hedef alınması, Gazze’nin entelektüel ve kültürel mirasını silmeye yönelik bir girişimdir. Ancak biz, bu karanlık girişimlere karşı tıpkı fırtınalı bir günde açan güneş gibi direnişimizin ışığını yaymaya devam edeceğiz.”

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • KAYNAK 1 gün önce Şikayet Et
    aferin helal olsun en azından içki ve dans partisinden kurtulmuşlar
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    maşallah helal olsun
    Cevapla
  • Mehmet CEYLAN 1 gün önce Şikayet Et
    Allaha şükür,
    Cevapla
  • mavikan 1 gün önce Şikayet Et
    helal
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Diğer üniversiteler nerede yatmayA devam bu gibi duyarlı rektörlerden Akademisyenlerden Allah CC razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR