Cihangir'deki merdivenden Filistin Bayrağı kaldırıldı

Cihangir'de Salı Pazarı Yokuşu merdivenlerine çizilen Filistin Bayrağı, Beyoğlu Belediyesi tarafından kaldırıldı. Boyamayı yapan YediHilal Derneği, belediyenin kararına tepki gösterip bayrağın ayak basılmayacak şekilde boyandığını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2024 16:00 GÜNCELLEME 06.08.2024 09:02 GÜNCEL
Cihangir'deki merdivenden Filistin Bayrağı kaldırıldı
Cihangir'deki merdivenden Filistin Bayrağı kaldırıldı

Beyoğlu Belediyesi, Cihangir'de "Salı Pazarı Yokuşu" olarak bilinen merdivenden Filistin bayrağı renklerini kaldırarak, alanı beyaza boyadı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, merdivenlerin Filistin bayrağı renklerine boyanmasına ilişkin açıklama yapma ihtiyacı doğduğu belirtildi.

Açıklamada, görgü tanıklarının ifadelerine göre, 4 Ağustos 2024 Pazar günü saat 06.00 sularında kimliği belirsiz genç bir grup tarafından merdivenlerin Filistin bayrağının renkleriyle boyandığının tespit edildiğine dikkat çekilerek, "Soykırımcı katliama karşı mücadele eden Filistin bayrağının onlarca kişinin bastığı bir merdivende resmedilmesi kamuoyu vicdanını yaralamıştır" ifadeleri kullanıldı.

"ULUSLARIN BAYRAKLARI KUTSALDIR"

Beyoğlu Belediyesinin ulusların bayraklarını kutsal kabul ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Haklı davalarında yanında olduğumuz Filistin halkını incitmeyecek şekilde destek olmak üzere, bayrak yerine Filistin intifadasının simgelerinden olan Hanzala'nın sembolik resmi, daha sonra kalıcı olarak çizilmek üzere alana asılmıştır. Filistin bayrağı ise yerde değil gökte olacak şekilde, hak ettiği ve kendisine yakışır bir noktada yerini alacaktır. Emniyet güçlerimiz eşliğinde, yapılan çalışmanın yanlış anlaşılmalara yol açmaması için komşularımız merdivenlere asılan bir pankartla bilgilendirilmiştir. Filistin halkının haklı davasını, ulusal simgelere saygı duyarak savunmayı sürdüreceğiz."

HANZALA RESMİ SEMBOLİK OLARAK DUVARA ASILDI

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizde de her kesimden insanımızın soykırımcılara karşı insanlık safında yer aldığı, benim de ilk günden beri tavrımı net şekilde koyduğum bu meseleye karşı hassasiyetin farkındayız, çok da değerli buluyoruz. Ancak özellikle varlık mücadelesi veren bir ulusun bayrağını yürüyüş güzergahında bir yere resmetmek, incitici ve yanlış. Her ulusun bayrağı kutsaldır. Bu nedenle merdivendeki bayrak resmini kaldırmamız zorunlu hale geldi. Filistin davasının sembol çizimlerinden Hanzala resmi, sembolik olarak duvara asıldı. Yakın zamanda kalıcı olarak uygulanacak. Filistin bayrağı ise kendisine yakışan bir noktada yerini alacak." ifadeleri kullanıldı.

YEDİ HİLAL DERNEĞİ: AYAK BASILMAYAN KISMI BOYANDI

Yedi Hilal Derneğinin İstanbul İl Temsilciliği, gökkuşağı renklerinin yer aldığı Cihangir'deki merdivenleri, İsrail'in saldırılarına tepki göstermek ve Gazze'ye destek olmak amacıyla Filistin bayrağı renklerine boyamıştı. Vatandaşlar, merdivende fotoğraf çektirdimişti.

Dernek sosyal medya hesabından "Cihangir merdivenleri böyle daha güzel" notuyla, merdivenlerin önceki ve sonraki halini paylaşılırken, merdivenlerin dik olan ayak basılmayan kısmına boyama yapıldığını ve asıl amacın Filistin'i unutturmamak olduğunu ifade etmişti.

YEDİHİLAL DERNEĞİ'NDEN TEPKİ

YediHilal Derneği İstanbul İl Temsilcisi Muhammed Fatih Aktı, Beyoğlu Belediyesinin Cihangir'de "Salı Pazarı Yokuşu" olarak bilinen merdivenden kendilerinin boyadığı Filistin bayrağı renklerini kaldırmasına ilişkin, "Herhangi bir bayrağın üzerine basma söz konusu değil. Ayakların basıldığı yerde herhangi bir boyama yok." dedi.

"AMACIMIZ MERHAMET MERDİVENİ OLUŞTURMAKTI"

Temel amaçlarının insanların Filistin'i dert edinmesi olduğuna dikkati çeken Aktı, "Bir amacımız vicdanlı kalplere Filistin davası için bir merhamet merdiveni oluşturmaktı. Biliyoruz ki bu çalışmamızla Filistin'deki zulüm elbette ki bitmeyecek. Bizim derdimiz tüm dünyada, meydanlarda, sokaklarda, iş yerlerimizde, evlerimizde sürekli Filistin gündeminin devam etmesidir" diye konuştu.

Aktı, merdivenlere Filistin bayrağının resmedilmesiyle ilgili olarak sosyal medyada olumsuz tepkilerle birlikte olumlu tepkiler de aldıklarını aktardı.

Beyoğlu Belediyesinin dün akşam bayrağa basıldığı iddiasıyla merdivenden Filistin bayrağı renklerini kaldırarak, alanı beyaza boyamasını değerlendiren Aktı, şöyle devam etti:

"Sosyal medyadaki görüntülere göre sanki bayrak üzerinden yürünüyormuş gibi bir görüntü var ama burada da sizlerin de gördüğü üzere herhangi bir bayrağın üzerine basma söz konusu değil. Ayakların basıldığı yerde herhangi bir boyama yok. Aslında karşıdan baktığımız zaman bir bayrak açısı var. Dolayısıyla kimse burada ayağıyla bir bayrağı ezmiyor. Normal olarak yürüdüğünüzde ya da yukarıdan aşağıya bakıldığında bir bayrak olduğu bile fark edilmiyor."

Aktı, Filistin konusunda hassasiyeti yüksek bir dernek olduklarını, aksi bir eylemde bulunmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

"MURADIMIZ ODUR Kİ YAPTIKLARI AÇIKLAMADAKİ GİBİ SÖZLERİNE YERİNE GETİRECEKLERDİR"

Beyoğlu Belediyesinin merdivenlerin yanındaki duvara İsrail işgali altındaki Filistin'in dramını yansıtan sembol çizgi karakter Hanzala'nın pankartını asmasını olumlu karşıladıklarının altını çizen Aktı, "Biz Filistin bayrağının burada kalmasını, görülmesini, yaşanan zulmü bitirmek için ses çıkartmasını isterdik. Beyoğlu Belediyesinin Hanzala pankartı koyup bunu kalıcı olarak resmedeceğini açıklaması güzel bir gelişme. İnsanlar en azından burada bayrağı değilse de Filistin'in en büyük sembollerinden biri olan Hanzala'yı burada görecekler. Muradımız odur ki yaptıkları açıklamadaki gibi sözlerini yerine getireceklerdir." değerlendirmesini yaptı.

Aktı, amaçlarının Filistin ile Gazze'de yaşananları gündemde tutmak olduğuna işaret ederek, "Herkese çağrımız, bulundukları tüm meydanlarda platformlarda Filistin'i gündemde tutmaya devam etsinler. Bu zulüm bitene kadar çocuklarına anlatsınlar, büyüklerine anlatsınlar. Bulundukları her yere Filistin bayraklarını assınlar, her ortamı Filistin renklerine boyasınlar." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 79 TÜMÜ
  • Hatice 1 ay önce Şikayet Et
    Farkındalık oluşturmak için böyle bir şey yapmışlar evet çok güzel ama bastığın yerde olmasa da sonuçta üzerinden geçiliyor ve yerde olması çok kötü olmuş o yüzden belediyenin ellerine sağlık
    Cevapla
  • Hatice kan 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkelerin kutsallallarina saygı duyulması lazım. Ben gördüğümde şok olmuştum. Kaldırılmasına sevindim.
    Cevapla
  • HAAM1TR 1 ay önce Şikayet Et
    Bayrağın yerde olması kabul edilemez.. Ne Türk ne Arap ne de Filistin bayrağı. Hatta ecnebilerin bazısının bayrağı bile edilmemeli bence. Ola ki onlar da yapmasın.
    Cevapla
  • Selma 1 ay önce Şikayet Et
    Yanlış bir işti, basılmasa bile görünüşte basılıyor imajı veriyor o bayrak yerlerde değil göklerde yerini almalı, yedihilal de biraz daha ince düşünmeli basiretsizlik olmuş
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Türk bayrağının merdivene çizilmesi ni istermisiniz kaldırmakla çok doğru bi iş yapmışlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR